Romania Curată

Remus Cernea face apel la Monica Macovei și Nicușor Dan, pentru construirea unei alternative politice la PSD și PNL

”Lansez un apel către Monica Macovei şi Nicuşor Dan să ne aşezăm la masa dialogului şi să construim o alternativă la felul de a face politică pentru privilegii personale, aşa cum au făcut PNL şi PSD. Electoratul nostru se cam suprapune, nu trebuie să ne luăm unii altora voturile, pentru că putem constitui o alternativă reală la schimbare. La ora actuală nu există o forţă reală în Parlament care să se opună partidelor mari, iar România nu are nicio şansă la schimbare în actualul context”, scrie deputatul Remus Cernea într-o scrisoare publică. Acesta apreciază că împreună ar putea obține un scor de 15-20%.

Citește mai jos scrisoarea integrală a lui Remus Cernea și spune și tu dacă vezi viabilă o astfel de coaliție. Consideri că electoratul celor trei se suprapune? Crezi că împreună ar putea constitui o alianță care să aducă echilibru în viața politică autohtonă?

***

„PNL şi PSD pregătesc votul anti Iohannis“!

După ‘marțea neagră’ din 2013, ar urma ‘miercurea neagră’ a democrației dacă legea privind alegerile parlamentare va fi votată în această formă

PNL şi PSD acționează în virtutea aceluiași interes de a-și prezerva cu orice preț monopolul asupra vieții politice din țara noastră și pentru a se „eterniza la putere“. Singura șansă pentru a sparge monopolul PNL-PSD este ca formațiunile politice noi să găsească platforma comună de principii și valori și să se coalizeze într-o alianță ca alternativă democratică la partidele mari.

În loc să avem o reformă electorală care să permită o reală competiție, noua lege pentru alegerea parlamentului (Pl-x nr. 445/2015) este una deosebit de restrictivă și gândită pentru a reduce drastic șansele unor alternative la PSD și PNL de a accede în noul legislativ. Dar fără o reală competiție electorală, nu există nici o șansă veritabilă de reformare a clasei politice. Iar votul cetățenilor din turul II al alegerilor prezidențiale a fost unul care a cerut o schimbare masivă a actualei clase politice. Dacă legislația electorală nu va permite această schimbare, atunci mersul spre democrație al țării noastre va risca să fie blocat iar frustrările și resentimentele foarte multor cetățeni față de politicieni vor crește. Iată câteva dintre prevederile extrem de restrictive:

1. Prin Art. 94 alin. (2) pct. b), pragul electoral se ridică în loc să scadă. De la 5% prag pentru partide, 7% pentru alianţe formate din 2 partide şi 8% pentru alianţe formate din 3 sau mai multe partide, se ajunge la 8% pentru alianţele din 2 partide, la 9% pentru alianţele din 3 partide şi 10% pentru alianţele din 4 sau mai multe partide!

2. Prin Art. 54 alin. 2, se solicită un număr uriaş, de ordinul sutelor de mii de semnături pentru candidaţii la alegeri – ceea ce restrânge, de asemenea, şansa reală de participare la competiţia electorală mai ales pentru formațiunile nou înființate.

3. Pentru candidații independenți, Art. 68 alin. 7 prevede că au drept la maximum 5 minute de campanie electorală la posturile publice pe perioada celor 30 de zile de campanie electorală, adică 10 secunde pe zi!

Prin această lege, PNL şi PSD arată că nu doresc competiţie deschisă, dreaptă, ci vor să câştige printr-o lege făcută în avantajul lor. Altfel spus, PNL şi PSD pregătesc votul anti-Iohannis, pentru că dezbaterea privind schimbarea legii electorale a apărut în urma succesului votului pentru Klaus Iohannis la prezidenţiale. Dacă va trece astfel, Legea alegerilor parlamentare ar certifica despărţirea dintre PNL şi președintele Iohannis sub aspectul valorilor promovate şi clamate în spaţiul public. Președintele a vorbit răspicat și repetat despre reforma electorală, în timp ce PNL a respins cam toate propunerile venite de la societatea civilă sau de la diferiţi parlamentari (inclusiv eu am făcut câteva propuneri), care ar da o şansă unei competiţii deschise. Această lege ar fi o contrareformă, un vot anti Iohannis.

Partidele se pot înfiinţa acum cu doar 3 membri, faţă de 25.000 cât era prevăzut până anterior. Dar prezența acestora pe buletinul de vot ar putea fragmenta votul celor care doresc o schimbare. În mod ironic şi dramatic, votul celor care votează împotriva PSD și PNL se va duce, prin redistribuire, exact spre partidele mari pe care nu le mai doresc la putere şi care timp de 25 ani au ţinut România pe loc.

Singura soluție pe care o văd constă în realizarea unei coaliții de formațiuni noi și democratice care să aspire la 15-20% din voturi pe fondul unei dorințe tot mai largi din societate de a încheia epoca de 25 de ani de dominație politică a celor de la PSD și PNL. Lansez un apel către Monica Macovei şi Nicuşor Dan să ne aşezăm la masa dialogului şi să construim o alternativă la felul de a face politică pentru privilegii personale, aşa cum au făcut PNL şi PSD. Electoratul nostru se cam suprapune, nu trebuie să ne luăm unii altora voturile, pentru că putem constitui o alternativă reală la schimbare. La ora actuală nu există o forţă reală în Parlament care să se opună partidelor mari, iar România nu are nicio şansă la schimbare în actualul context.”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

16 thoughts on “Remus Cernea face apel la Monica Macovei și Nicușor Dan, pentru construirea unei alternative politice la PSD și PNL

 1. cristi

  Nicușor Dan a demonstrat că merită suportul întregii societăți civile și a ong-urile neafiliate și neinfluențate politic. Dar Remus Cernea și Macovei, au demonstrat exact contrariul…
  Dacă Nicușor Dan se va alia cu ei va avea de pierdut și sunt convins că singur, cu o echipă numeroasă, sprijinit de noi toți va putea avea rezultate mult mai mari decât Macovei și Cernea la un loc!
  Și DA, Nicușor Dan le va lua electoratul celor doi, nicidecum invers!! :)

  Reply
 2. viorel

  Avem nevoie de o organizatie, de o entitate, politica sau nu, care sa se contituie intr-o opozitie reala si puternica, care sa contracareze toate derapajele politicienilor…!!!
  Aceasta opozitie ar fi ideal sa fie radicala si nationalista, fara accente xenofobe, sa aiba oficial in aparitii publice, imaginea unei forte civice, cat si a unei forte de dreapta autentice….!!!! In acest moment, nu mai exista nimeni si nimic care sa apere valorile si resursele tarii, traditiile istorice si stramosesti….
  Fara astfel de organizatii(e), politicul actual isi construiesc nestingheriti un scut ilegal si antidemocratic, mizând in continuare pe devalizarea Romaniei, prin legi cu dedicatie si prin legi care sa le apere lor interesul ducând la ruinarea tarii in totalitate!!!
  In acest ritm, vom ajunge, in scurt timp, sclavii unui sistem Totalitar si Dictatorial al Partidelor politice, un stat nefunctional in totalitate…!!!!

  Reply
 3. sevar

  Îmi pare rău pentru Cernea și Dan dar nu-i voi vota și nici nu voi recomanda prietenilor și cunoscuților s-o facă. Aștept politicieni noi, fără nici o legătură cu regimul comunist sau cu plutocrația penală. Asocierea cu Macovei, fostul procuror comunist și adeptă al băsismului, îi descreditează,

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ sevar: e un apel al lui Remus Cernea, o propunere de la el; asta nu înseamnă și acceptarea ei; cât despre ”argumentul” cu ”procurorul comunist” îți recomand alte siteuri

   Reply
   • Nicolae Dorobantu

    este nevoie urgenta de alternativa la mizeria polititca actuala si din pacate nu exista nici o coalizare in zona civila.
    Puteti sa incepeti o alternativa pentru ca deja am ajuns intr-o situatie critica.
    Mihai Gotiu-George Epurescu-Nicusor Dan- Alina Mungiu – Paul Iurea plus destui protestatari din strada daca are cineva ideea sa stea de vorba si cu ei, se cunosc intre ei iar multi sunt cu bun simt si spirit civic astfel incat poate fi creata o alternativa viabila daca se vrea cu adevarat. Altfel o sa ajungem la iesiri violente in strada cand o sa ajunga cutitul la os definitiv.

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Nicolae Dorobantu: mulțumesc, nu :) , am mai spus-o: încă mai am destul de lucru în domeniul meu

     Reply
 4. Luci

  O idee foarte buna.
  Chiar sunt curios dacă se va concretiza.
  Electoratul e pe aproape dar orgoliile …

  Reply
 5. miztretzu

  Dupa ce se mai potolesc zambetele, apare gandul al bun: cand vreodata se vor aseza la masa Macovei si/sau Nicusor cu prietena lui Ponta ? Ne amintim cu placere 2012, cand Cernea, proaspat ecologist al partidului exverde a tras perdelele grele si pus 7 zavoare in usa partidului (nu el direct, ca nu se pricepe, saracutu), pentru a candida sub psd. Apoi butoanele cu 2 culori greu de nimerit la voturile din parlament, in primul sau loc de munca.
  Privilegii personale? Da, mai ales cel de consilier „ecologist” la Nuclearelectrica, trebuie sa fie greu de suportat o asemenea umilinta.

  Reply
 6. Micu

  asocierea cu Cernea este total contraproductiva. Daca prin asta se doreste atragerea unui electorat cat mai larg desigur. Ateismul si anticlericalismul lui vulgar si prostesc cu siguranta nu va face furori si cu siguranta nu va seduce paturi largi ale populatiei. Cred ca e o propunere venita in scopul de a se mai baga in seama, dupa dumele cu delfinii si homosexualii. Si apropo de consistenta politica si consecventa domniei sale (asta e chiar haioasa) : acum ceva ani auzise de libertarieni si de statul minimal. Buna treaba. drept urmare domnia sa s-a declarat libertarian si adept al statului minimal. Dupa cateva saptamani , cand a izbucnit scandalul cu icoanele din salile de curs, sa-l vezi pe dl. libertarian ce mai cerea statului sa intervina peste capul oamenilor sa scoata icoanele de pe pereti. Pai,dl. Cernea ori suntem libertarieni ori nu mai suntem?

  Reply
 7. Micu

  Am uitat…si dupa atata libertarianism , a candidat pe listele PSD in Constanta. Un partid cunoscut pentru sustinerea statului minimal al carui adept era dl. cernea. Sa dai de inima nu alta… acuma vrea sa se asocieze cu Monica Macovei… Sa fie primit, ca altceva nu mai poti comenta….cu exceptia faptului ca un personaj mai inconsistent, inconsecvent si indigest rar mi a fost dat sa vad.

  Reply
 8. alinaMP

  Omul a zis ceva constructiv- nu sariti pe el. Sunt oameni acre vo rbinele- dar nus eprea orienteaza cum sa il faca, si mis e pare ca el e cam in categoria asta. Dar una peste alta e un om de societate civila Cernea, si ar fi mai constructiv sa vedem ce ne uneste, nu ce ne desparte. Intrebarea pe care trebui sa v-o puneti este daca la cauzele noastre- coruptie, paduri, protejarea patrimoniului- aceste nume foarte dferite gandesc in spiritul Romaniei curate? Sunt mai aproape de noi sau de clasa politica? Asta raspunde la intrebarea daca ei s-ar putea uni si daca noi i-am putea sustine….

  Reply
 9. Iren

  Eu i-as mai chema si pe Neamtu,Diaconu…o alianta care poate contracara actuala majoritate si ne poate aduce o speranta de schimbare (in bine!)

  Reply
 10. R

  Nu stiu daca politic e o strategie buna sau nu, sa ne spuna analistii si sociologii, dar eu, de exemplu, sunt exact electoratul tinta pe care il vizeaza propunerea lui Remus Cernea. Asteptam de mult o asemenea idee. Deci, din punctul meu de vedere, un mare DA !

  Reply
 11. Petru Gheorghiu

  Din pacate cei 3 sunt total iresponsabili; chiar daca s-ar alia vor obtine maxim 2-3% din voturi, intrucat sunt rupti de realitate.

  Reply
 12. Tzir Yack

  Domnu’ Mihai, respectul meu infinit pentru umorul subtil, fin, de inalta tinuta, al articolului.
  Si pentru refuzul politicos la ratacirea asociativa propusa in comentarii. : ))))))))))))))))))

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *