Adrian Popescu

Religie si comportament religios, cu atentie la banul publicRomanii aproba construirea Catedralei Neamului insa nu din buzunarul lor

Anul 2012 este unul electoral, iar politicienii vor da drumul la robinetul cu bani. Traditia altor alegeri ne-a demonstrat ca Biserica va reintra in forta in atentia alesilor, in actualitate accentul punandu-se pe construirea Catedralei Neamului.

O cercetare realizata Fundatia Soros atesta ca majoritatea romanilor nu este de acord ca statul sa finanteze constructia Catedralei, fiind de parere ca banii trebuie dati de Biserica Ortodoxa Romana.

Vizualizati graficul cu optiunile de finantare in legatura cu Catedrala Mantuirii Neamului.

Proiectul este estimat la 500-600 milioane euro, iar Guvernul Boc, Primaria Capitalei si unele primarii de sector au donat deja sume de bani in conturile BOR.

Construirea Catedralei nu se prea bucura de sustinerea covarsitoare din partea populatiei: 27% dintre romani declara ca sunt total de acord cu acest proiect, 34% sunt mai degraba de acord; 29% sunt impotriva sau mai degraba impotriva, iar 10% inca nu au o opinie.

Referitor la sursele de finantare, cei mai multi dintre respondeni – 32% – au ales raspunsul „Catedrala ar trebui sa fie construita doar cu banii Bisericii”, iar alti 26% spun ca cea mai mare parte a fondurilor ar trebui sa fie din banii Bisericii.

De cealalta parte, doar 20% sunt de parere ca majoritatea finantarii ar trebui sa fie publica, in timp ce numai 10% dintre romani cred ca proiectul ar trebui sa fie integral finantat de stat.

Constuirea catedralei are o puternica sustinere in randul populatiei rurale varstnice, in vreme ce majoritatea bucurestenilor se opune.

Sondajul din Bucuresti arata astfel: 25% sunt impotriva, 26% nu au inca o opinie conturata, in vreme ce doar 49% se declara de acord (total sau mai degraba) cu acest proiect.

Daca in anul 2000, 74% dintre romani erau de parere ca Biserica Ortodoxa trebuie finantata din bani publici, in iunie 2011, doar 54% mai erau de acord, partial sau total, cu aceasta modalitate de finantare.

Cercetarea „Religie si comportament religios” realizata de Fundatia Soros este prima analiza completa a fenomenului religios la nivelul populatiei Romaniei, care pune sub lupa valorile, comportamentele si raportarea la politici si viata politica la nivelul celor mai importante confesiuni intalnite in Romania.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Religie si comportament religios, cu atentie la banul publicRomanii aproba construirea Catedralei Neamului insa nu din buzunarul lor

  1. DIACONU Ioan

    O problema importanta a societatii romanesti o reprezinta si “Viata religioasa” din care reiese ca nu ne putem purifica cum se cuvine, pentru vremurile imorale pe care le traim si datorita faptului ca cei ce slujesc imparatiei lui Dumnezeu, in numele poporului roman, nu respecta suficient exigentele randuielilor crestin-ortodoxe, ceea ce poate aduce pentru natiunea romana consecinte greu de evaluat sau anticipat.

    Reply
  2. costas

    ‘Majoritatea romanilor nu SUNT deacord….’. Din pacate multi dintre noi mai traiesc inca in evul mediu.Pentru credinta nu numarul si marimea bisericilor conteaza ci faptele noastre.Citat aprox. din sf.Ioan gura de aur:’Cand turlele bisericilor vor fi aurite inseamna ca credinta s-a pierdut.’

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *