Romania Curată

Referendum intern la USR pe tema Coaliției pentru Familie (VIDEO)

Uniunea Salvați Romania (USR) organizează timp de șapte zile, începând de luni, 7 august, un referendum intern în cadrul căruia cei peste 1800 de membri ai partidului vor răspunde la doua întrebări – ar trebui sau nu ca USR sa se poziționeze în privința referendumului de modificare a definiției familiei in Constituție, a Coaliției pentru Familie, și, in cazul in care răspunsul este „da”: cum ar trebui sa fie poziționarea – pro sau contra?

Luni, până la ora 10:00, au votat 332 de membri din 1829, ceea ce înseamnă 18,16% prezența la vot. În perioada votului, este interzisă publicarea rezultatelor parțiale, potrivit regulamentului de organizare a consultării interne.

Acest referendum de consultare a tuturor membrilor unui partid constituie o premieră în istoria politică a României de după 1989.

Miza consultării: revenirea lui Nicușor Dan la șefia formațiunii

Referendumul se va desfasura pe o platforma online, confidential, iar miza acestuia este si daca fostul presedinte Nicusor Dan va reveni in partid. Fondatorul USR a demisionat dupa ce Biroul National a votat ca partidul sa se pozitioneze impotriva acestei initiative, decizie intoarsa apoi de Comitetul Politic, si care a dus la acest referendum, insa a anuntat ca, daca partidul va vota nepozitionarea, va reveni in partid.

Revine Nicușor Dan la conducerea USR?

Dupa referendum, USR va organiza, cel mai probabil in septembrie sau octombrie, si un Congres pentru a isi alege presedintele. Partidul este condus interimar in prezent de Elek Levente, seful USR Cluj, dupa demisia lui Nicusor Dan.

Două tabere: USR Popular și USR Liberal

S-au coagulat deja două tabere, pro și contra Nicușor Dan, sub pretextul acestui referendum. Cele două tabere au publicat clipuri video pe Internet pentru a-și promova mesajul.

Iata clipul celor care-l susțin familia tradițională, dar și, indirect, pe Nicușor Dan, cei din USR Popular:

Adversarii lui Nicușor Dan, reuniți în jurul lui Cristian Ghinea, se pronunță pentru o atitudine clară a USR în privința referendumului propus de Coaliția pentru Familie:

 

Cum se va desfasura consultarea

Fiecare membru USR va primi pe e-mail, probabil luni la ora 00.00 cand se deschide referendumul, un set de user si parola unic, cu care va intra pe un link si va vota.

Va avea de raspuns la urmatoarele doua intrebari:

1 „Susțineți ca USR să aibă o poziție ca partid pe tema referendumului Coaliției pentru Familie ?” Variante de răspuns: DA / NU.

În cazul în care răspunde DA, trebuie să răspundă și la a doua întrebare:

2. „Cum trebuie să se poziționeze USR ca partid pe tema referendumului Coalitiei pentru Familie ?” Variante de răspuns: PRO / CONTRA.

Votul este confidențial. Odata ce a votat, un membru USR sau oricine altcineva nu poate poate edita sau schimba votul. Răspunsurile sunt criptate in sistem astfel ca nimeni altcineva să nu poată vedea cum a votat respectivul membru.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Referendum intern la USR pe tema Coaliției pentru Familie (VIDEO)

 1. Adrian

  Se va ajunge la întrebarea a doua doar dacă răspunde afirmativ la prima.

  Dar nu-i bai, această explicație nu apare nici pe situl Usr într-un comunicat de azi, în schimb suntem informați prin comunicat că Usr are aproximativ 1800 de membri din care au votat aprox 19% până la o anumită oră.

  Referendumul e un succes în sine, sunt convins că de voie de nevoie va fi adoptat sistemul și de alte partide.

  Dacă aici e o discuție deschisă, propun deschiderea/continuarea unei liste cu întrebări pentru partide la vreun viitor referendum intern.

  De pildă, sunteți de acord ca o societate anchetată formal (în UE ori Sua ori state asociate) pentru legături cu organizații recunoscute (în UE ori Sua ori state asociate) ca teroriste să aibă reprezentanți (persoane activând în companie în perioadele pentru care este anchetată compania) în partide politice/parlament/guvern/alte autorități?

  Reply
 2. Dumitru

  Daca o sa castige aia de la „USR popular” sunt sanse bune sa-i votez. Sunt primii care isi pun problema demografica, cea mai mare problema a Romaniei contemporane.

  Reply
  • Cristian P

   da, stim, avem o problema demografica, dar USR popular nu au oferit o solutie in clipul lor. Este ridicol sa insinuezi ca interzicerea casatoriilor gay va duce la cresterea natalitatii.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *