Adrian Popescu

Record al demnitarilor anchetaţi de DNA. Cifrele care dau frisoane corupţilor. Iohannis și Ponta, dezacord pe recuperarea prejudiciilor

Direcţia Naţională Anticorupţie şi-a prezentat astăzi raportul de activitate pe anul 2014, care este unul cu adevărat impresionant. Cei 86 de procurori care lucrează în subordinea Laurei Codruţa Kovesi au reuşit să trimită în judecată peste 1.100 de inculpaţi.

De asemenea, aproape 1.130 de persoane au fost condamnate definitiv, iar rata de achitare se situează aproape de 9%, sub media europeană.

Ca element de noutate, DNA a solicitat anul trecut Parlamentului încuviinţarea arestării a 9 parlamentari şi a formulat 12 cereri de încuviinţare a urmăririi penale faţă de miniştri şi foşti miniştri.

Au confiscat de 13 ori bugetul DNA

Preocuparea procurorilor a vizat şi indisponibilizarea unor sume de bani şi bunuri provenite din săvârşirea unor infracţiuni, valoarea fiind de 303 milioane euro, de peste 13 ori bugetul DNA pe un an.

În plus, instanţele judecătoreşti au dispus confiscarea şi recuperarea de produse infracţionale de 310 milioane euro, de trei ori mai mult decât în anul 2013. Dacă ANAF ar reuşi să recupereze în totalitate această sumă, atunci ar putea fi asigurat fondul de salarii pe care statul îl plăteşte medicilor din România într-un an.

Domeniile vizate de anchete sunt din ce în ce mai diversificate, cum ar fi retrocedări ilegale a proprietăţilor, sănătate, educaţie, achiziţii publice, corupţie în legătură cu procesul legislativ sau fraude cu fonduri europene.

Anul trecut a crescut corupţia în achiziţiile publice cu fonduri naţionale şi europene (peste 700 de dosare), iar frauda în domeniul achiziţiilor publice cunoaşte o perfecţionare a mecanismelor ilegale.

Procurori sufocaţi de dosare

Laura Kovesi s-a plâns joi de numărul mare de dosare de la DNA (peste 4.100 soluţionate anul trecut) şi de lipsa de personal. Astfel, volumul de activitate din 2014 este triplu faţă de anul înfiinţării Direcţiei şi aproape dublu faţă de acum 5 ani, deşi numărul de procurori a rămas acelaşi.

La ora actuală, la DNA se află în lucru peste 5.000 de dosare, iar pentru ca anchetele să fie terminate, ar fi necesar să nu se înregistreze nici un dosar nou, timp de cel puţin un an.

Ponta ignoră recuperarea prejudiciilor, Iohannis nu

Prezent la bilanţ, Victor Ponta s-a lăudat cu faptul că a crescut bugetul alocat DNA, aproape 100 milioane lei pentru 2015, dar că nu e înţelept din partea lui să facă publică această cifră, pentru că alte instituţii ar putea fi „invidioase” pe DNA.

El a sugerat că ar trebui făcute modificări legislative, astfel încât procurorii să nu mai ancheteze oportunitatea unor decizii ale demnitarilor, pentru că au apărut blocaje în cadrul administraţiei publice, deoarece există o confuzie între legalitate şi oportunitate.

Declaraţia lui Ponta se coroborează cu poziţia baronilor PSD, care se plâng de faptul că nu mai pot demara proiecte în teritoriu „de frica DNA”.

Pentru a diminua cumva cifra de 300 de milioane de euro raportată de DNA ca fiind valoarea bunurilor indisponibilizate, Ponta a spus că bugetul de stat are de recuperat de la firmele din insolvenţă 10 miliarde de euro.

Replica la discursul lui Ponta a venit de la preşedintele Klaus Iohannis, care a spus că recuperarea prejudiciului rezultat din fapte de corupţie este „obligatorie, nu opţională” pentru autorităţile statului, el arătându-se nemulţumit de actualul nivel de recuperare.

„Situaţia din prezent, în care gradul de recuperare şi executare a prejudiciilor de Ministerul Finanţelor este în cuantum de aproximativ 10%, este pur şi simplu inacceptabilă. De aceea, trag un semnal de alarmă şi solicit factorilor decizionali să ia în serios această problemă, care devine una de importanţă deosebită. Cred că o analiză serioasă ar putea conduce la sporirea resurselor pentru DNA, fie că vorbim de spaţii de lucru, resurse umane sau buget”, a spus Iohannis.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Record al demnitarilor anchetaţi de DNA. Cifrele care dau frisoane corupţilor. Iohannis și Ponta, dezacord pe recuperarea prejudiciilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *