Economiştilor le este destul de clar că şi al treilea trimestru din acest an va fi unul de recesiune, iar eu chiar m-aş risca şi aş fi gata să pariez că nici al patrulea nu va fi mai breaz. N-am luat-o razna şi nu mă cred mama omida, n-am cum să prevăd viitorul şi sper din răsputeri să mă înşel. Acum, să vă spun de ce nu cred că mă înşel.
Numărul de locuri de muncă scade, în ciuda faptului că producţia industrială creşte, iar toată recesiunea din acest an vine din construcţii. Mai exact, din lucrările publice. Aveam o bănuială încă din vară dar, privind acum cât de darnic împarte statul bani într-o parte şi în alta, sunt sigur – tăierea banilor pentru drumuri, autostrăzi şi reţele edilitare nu reprezintă un accident, ci un plan.
O eminenţă maronie care şi-a dat seama că n-ar fi avut bani, nici pentru pensionari, nici pentru profesori, nici pentru funcţionari, ca să le facă acum în an electoral plăţi suplimentare, a decis la un moment dat, în primăvară, să frâneze ritmul şi aşa precar al lucrărilor de infrastructură. Nu-s chiar mulţi bani… în primele şase luni statul a economisit din investiţii nefăcute câteva sute de milioane de euro şi, probabil, până la final, va cheltui suplimentar pe diferite proiecte de îmbunare electorală mai puţin de un miliard de euro. Problema este că, fiind în multe cazuri proiecte europene cofinanţate doar de statul român, la finalul anului, economia va avea o suferinţă de cel puţin trei miliarde de euro, ceea ce va induce o scădere a PIB de 1-2 procente.
Desigur, şi pomenile electorale ajung în economie, sub forma consumului, iar acesta chiar a crescut şi continuă să crească, dar efectul este pervers căci o bună parte a consumului merge în importuri şi, de aici, numărul mai mic de locuri de muncă.
Ceea ce mă enervează la acest plan este în esenţă iresponsabilitatea lui. Nu e prostie, mi-e clar acum… e rea-credinţă!
De fiecare dată când sunt alegeri se opreşte ţara în loc ca să iasă cutare sau cutare primar, deputat sau preşedinte. Acum spunem adio autostrăzi pentru că Ponta vrea câteva milioane de voturi de la bugetari şi de la pensionari. Nu sunt convins că eminenţa care i-a plănuit această deturnare ilegală de bani publici de la investiţii spre beneficii de tot felul i-a explicat şi faptul că nu te joci cu astfel de resorturi economice, că din banii pentru o autostradă nu trăieşte doar cel angajat acolo să dea cu târnăcopul, ci sunt mii de locuri de muncă pe orizontală şi pe verticală ce se pierd.
Industrii întregi se pot opri, iar firmele mici care subcontractează sau comercianţii care trăiesc din salariile acestor muncitori din construcţii se duc direct în insolvenţă. Odată oprit acest buton, nu-ţi garantează nimeni că data viitoare când vrei să-l porneşti creşterea se va relua la fel.
Şi… încă ceva… pe vechiul Cod Penal, deturnarea de fonduri publice era atât de neclar formulată, încât pentru astfel de fapte cineva putea primi cinci ani de puşcărie, sau chiar 15, dacă din această cauză intra în recesiune toată economia. Pe codul nou, nu se mai poate şi, oricum ar trebui demonstrat că cineva a aranjat cu constructorii întârzierea sau amânarea lucrărilor pentru a rămâne banii necheltuiţi, ca să fie realocaţi la rectificare către zona cheltuielilor bugetare cu impact electoral.
Aşa că, singura pedeapsă poate veni exact de la cei al căror vot îl cumpără acum guvernul cu preţul recesiunii.
Sursa: biziday.ro
Si cati fraieri sunt care se bucura acum ca Guvernul le da! Dar cel putin ma bucur pentru o chestie. Ca Guvernul actual e cel care se va confrunta cu efectele masurilor tembele. Caci reaua-credinta de care se face vorbire e in esenta tot prostie. In 1997 a fost alt Guvern care a achitat pretul falimentelor bancare si ale cresterii pe stoc din timpul lui Vacaroiu. In 2009, a fost alt Guvern care a fost nevoit sa achite nota de plata a pomenilor lui Tariceanu. Acum nu mai e cazul. Daca Johannis ajunge presedinte, e chiar indicat sa-l lase pe Dottore Viorel la Palatul Victoria sa rezolve ceea ce a stricat in economie. Cu riscurile pierderilor de imagine aferente.
@ taunul77: 1. nu Guvernul se va confrunta cu efectele ”măsurilor tembele”, ci cetățenii de rând, Guvernul și ai lor vor fi bine-mersi; 2. pune-i pe toți pe listă: în 2008, Băsescu a mers până în pânzele albe cu cei 50% pt. profesori; în 2009, alții au fost cei care au șăsat, tot din motive electorale, să se agraveze situația, cu decontul mult mai dur (tot pentru cetățenii de rând) în 2010
@ Mihai Gotiu: Nu afirm ca guvernantii vor fi afectati material in vreun fel de pomanagementul actual. Au pe mana bugetul statului, se protejeaza de asta. Si pdl-istii s-au pus la adapost de criza prin contractele cu statul ale firmelor lor, pe cand populatia trebuia sa suporte impozite marite si taieri de salarii. Ci la nivel de imagine publica. Pentru ca s-a creat impresia ca PSD-ul “da”, iar Dreapta (CDR, PDL), “ia”.
In 2008, da Basescu a promulgat marirea cu 50% a salariilor profesorilor, lege initiatia in Parlament de psd-ista Ecaterina Andronescu, celebra Abramburica. Dar a facut asta ca reactie la marirea nejustificata si nesustenabila a pensiilor de catre Insuratelul perpetuu, Tariceanu. Totusi marirea cu 50% a salariilor profesorilor nu s-a aplicat niciodata, deci nu putem afirma ca a avut vreun impact bugetar. A fost doar o initiativa populista facuta pentru imagine. Nimic mai mult. Pe cand cheltuielile nejustificate ale lui Tariceanu au facut ca Romania sa intre nepregatita in criza. Caci pentru actualul slujbas al lui Ponta economia “duduia” cand Lehman Brothers dadea faliment si aducea criza din SUA la nivel global.
Neluarea masurilor de ajustare necesare in 2009, au dus la cresterea pretului platit de populatie in 2010, asta oricine judeca obiectiv percepe.
@ taunul77: tocmai asta spuneam, nu faptul că s-a dat, ci faptul că Băsescu transmitea în 2008 mesaje că este de unde să se dea (cu impact electoral evident), iar in 2009 ieșea la înaintare cu texte că ”România e prea mică să fie luată de valul internațional, că e prea departe de America… bla,bla”, deși e evident că în 2009 se puteau lua decizii mult mai puțin drastice (și, posibil, cu efect mai rapid/eficient etc.) decât cele din 2010
@ Mihai Gotiu: Totusi ca sa stabilim adevarul istoric sa ne amintim ca in 2009, PDL-ul a impartit guvernarea cu PSD-ul in Guvernul Boc I, visul pe care si l-a vazut cu ochii Basescu. Si nici psd-istii nu s-au aratat mai preocupati de a combate criza, interesati fiind mai mult sa si-l propulseze pe Geoana la Cotroceni. Urmarile le cunoaste toata lumea.
nu de aia ponta nu e in stare sa faca nimic..apoi, in 2009, era alianta pd-l psd, iar ponta era de acord cu tot ce facea basescu..
poate stiti, poate nu, dar contractul la varianta ocolitoare suceava, pe care ponta a preluat-o in mai 2012, la 78% stadiu fizic, se va rezilia si lucrarile ar putea fi concesionate nu stiu cui….nici acum, la 2 ani si jumatate de la preluarea puterii, psd-ul n-a terminat varianta ocolitoare suceava, desi se stia ca-n august 2012, se vor termina lucrarile..sunt o groaza de investii lasate de izbeliste, inclusiv reparatii de scoli si spitale…eu ma intreb daca, in acest context, anul care va veni, 2015, nu va fi unul foarte greu, pentru ca toate pomenile se razbuna din cate stiu eu????