Romania Curată

Reacția Schweighofer după ce i s-a retras certificatul de sustenabilitate: ”Ne păstrăm pe deplin angajamentul asumat în lupta împotriva tăierilor ilegale în România”

După ”bomba de imagine” care a detonat ieri în orgada Holzindustrie Schweighofer, compania, într-un comunicat care la prima vedere pare optimist, admite constatările care au determinat FSC să excludă compania austriacă din clubul procesatorilor de lemn care au grijă ce lemn achiziționează și dacă acesta provine din arii protejate, din păduri virgine sau are o proveniență ilegală. 

PR-ul Holzindustrie Schweighofer  a declarat despre dezasocierea FSC următoarele: ”Vom continua să desfășurăm planul de acțiuni pentru o procesare sustenabilă a lemnului în România”, punctând că în perioada următoare compania se va angaja într-un dialog constructiv cu Forest Stewardship Council (FSC) pentru a defini planul de reasociere și că își va lua un angajament clar de luptă împotriva tăierilor ilegale în România. Comunicatorii companiei Holzindustrie Schweighofer au introdus și o mica ”portiță de scăpare” de valul de imagine negativă care se conturează tot mai pregnant în jurul său, inducând idea că deși au procesat lemn cu proveniență îndoielnică, compania nu e chiar vinovată de ilegalitățile din pădurile românești, deoarece” Holzindsutrie Schweighofer nu desfășoară activități de exploatare forestieră”. De asemenea, compania austriacă a promis investiții de aproximativ 1 milion de euro pentru a îmbunătăți siguranța arhitecturii lanțului de aprovizionare în România anului 2017 și că va continua să sprijine introducerea standardelor FSC în lanțul de aprovizionare din România. Mai jos reproducem integral reacția publică a companiei, după anunțul devastator al FSC de ieri, 17 februarie 2017:

”Grupul Schweighofer primește decizia FSC de a se dezasocia de grup ca un prilej de a intensifica și mai mult eforturile sale de a implementa și optimiza sistemele de control pentru a asigura un lanț de aprovizionare sustenabil în România. La jumătatea lui ianuarie 2017, compania a prezentat un set de măsuri complete care au scopul de a stabili o nouă arhitectură a siguranței, fără precedent în industria forestieră din România și care depășește toate cerințele legale. În 2017, Grupul Schweighofer investește aproximativ 1 milion de euro în noul său sistem de control. Compania este hotărâtă să facă tot ce îi stă în putere să convingă FSC și ceilalți factori interesați, de eficiența acestui nou sistem. Holzindustrie Schweighofer își propune să dezvolte împreună cu FSC un plan de reasociere cât de curând posibil.

FSC a aprobat planul de acțiuni al Holzindustrie Schweighofer care a fost implementat în ultimele trei luni și admite că este un punct de plecare bun pentru a continua dialogul și pentru a dezvolta un plan de reasociere. FSC a luat decizia pe baza informațiilor cu privire la posibile încălcări ale standardelor de măsurare a lemnului care i-au fost aduse în atenție în timpul perioadei de probațiune. Consiliul Director al FSC a explicat că noile investigații nu au fost compatibile cu statutul de probațiune și acest lucru a condus la dezasociere.

Având în vedere că Holzindustrie Schweighofer și-a calibrat echipamentul de măsurat și are și un sistem de conformitate care respectă foarte strict cadrul legal, aceste acuzații sunt surprinzătoare. Cu toate acestea, compania garantează FSC colaborarea totală în legătură cu investigațiile ce vor urma. Mai mult, Holzindustrie Schweighofer va face toate eforturile pentru a convinge FSC și alte părți interesate de eficiența măsurilor și de angajamentul său cu privire la practicile de afaceri sustenabile.

Lupta împotriva tăierilor ilegale în România

Frank Aigner, director general al Grupului Schweighofer: ”Ne păstrăm pe deplin angajamentul asumat în lupta împotriva tăierilor ilegale în România, chiar dacă noi nu executăm operațiuni de exploatare forestieră. Vom continua cu toată puterea în direcția transparenței, a dialogului cu organizațiile de mediu și vom implementa planul nostru pentru o industrie forestieră sustenabilă în România”. Compania continuă dialogul constructiv cu FSC și va dezvolta un plan de reasociere. Principiile pe care ne vom baza rămân clare: vom continua să urmăm standardele stricte impuse de FSC, chiar daca grupul este dezasociat.

Holzindustrie Schweighofer sprijină certificarea în România

Datorită acestor eforturi continue, Frank Aigner este optimist că procedura de reasociere ar putea începe în curând. ”Dezasocierea FSC de noi este o baza bună pentru a ne pregăti cu calm de un nou început cu FSC”, spune Aigner. El mai evidențiază și faptul că Holzindustrie Schweighofer va continua să promoveze standardul FSC în cadrul lanțului de aprovizionare printr-o schemă de bonusare. ”Din 2012, am sprijinit certificarea FSC a furnizorilor noștri cu aproximativ 1 milion de euro. Vom continua cu siguranță acest angajament”, confirmă Aigner.

Planul de reasociere

Frank Aigner s-a arătat bucuros de faptul că FSC a aprobat măsurile luate de Holzindustrie Schweighofer în aceste trei luni, ca parte a dezvoltării unui plan preliminar de acțiuni de corecție. FSC vede aceste măsuri ca fundamentul pentru dezvoltarea unui plan în care dezasocierea să înceteze.

Pașii următori

”Pașii următori sunt clari”, spune Frank Aigner ”vom discuta fără ezitare cu FSC și cu alte ONG-uri, le vom oferi tot sprijinul nostru în investigațiile ce urmează și vom informa imediat publicul și alți parteneri interesați despre orice schimbare a situației”.

Informații suplimentare

Holzindustrie Schweighofer implementează noi măsuri pentru o industrie forestieră sustenabilă în România

-Holzindustrie Schweighofer susține introducerea standardelor FSC în România prin plata unui bonus de 10 Ron/m3 (2€) pentru buștenii certificați FSC

Pentru a asigura un lanț de aprovizionare durabil în România, care să îndeplinească standardele înalte ale FSC, Holzindustrie Schweighofer plătește furnizorilor săi un bonus pentru buștenii certificați FSC. Din 2012, HS a plătit un total de 4,77 milioane RON (€1,04 milioane) pentru acest bonus FSC.

-Urmărirea prin GPS – Transparență pentru lanțul de aprovizionare

Holzindustrie Schweighofer implementează în prezent un sistem propriu de urmărire GPS în România (Timflow). Acest sistem depășește semnificativ toate cerințele legale în vigoare. Odată încărcat, fiecare camion care transportă bușteni către fabricile de cherestea ale companiei și către locurile de colectare va fi echipat cu un dispozitiv GPS care dovedește exact locul de proveniență al buștenilor. Sistemul va fi online în primul semestru al anului 2017.

-O mai bună consultare cu părțile interesate

Pe parcursul ultimilor doi ani, Holzindustrie Schweighofer a îmbunătățit și a intensificat dialogul cu toate părțile interesate.

-Audit cuprinzător realizat de renumitul grup Indufor

În ianuarie 2016, Holzindustrie Schweighofer a analizat procesele sale interne în profunzime. Firma de consultanță finlandeză Indufor a examinat toate procesele, precum și lanțul de aprovizionare și toate fabricile din România. Concluzia lor: sistemul de due diligence al Holzindustrie Schweighofer depășește cu mult reglementările în vigoare și este în perfectă conformitate cu standardele stabilite de Regulamentul European pentru Lemn (EUTR) pentru plasarea lemnului legal pe piața unică europeană (https://www.schweighofer.at/fileadmin /files/all_en/Press/HS_Indufor_Communication_Report.pdf).

-Controale stricte pentru zonele forestiere sensibile

Holzindustrie Schweighofer a dezvoltat un sistem de reducere la minimum a riscului, sistem bazat pe hărți geografice emise de către Asociația Română pentru certificarea pădurilor, care identifică regiunile susceptibile de a fi supuse unei exploatări forestiere ilegale. În cazul în care Holzindustrie Schweighofer cumpără cherestea din aceste regiuni sau de la platforme de colectare care sunt situate în imediata apropiere a parcurilor naționale sau a pădurilor virgine, angajații noștri acționează cu foarte multă grijă, prin inspectarea celor mai importante documente necesare pentru recoltarea legală a lemnului (actul de punere in valoare „APV”, scrisoarea de trăsură (Aviz) și amenjamentul silvic și avizul de însoțire) cu o atenție maximă.

-Echipa de conformitate consolidată

Un riguros proces de due diligence necesită un număr adecvat de experți instruiți. Pe parcursul ultimelor luni, Holzindustrie Schweighofer a dublat efectivul echipei sale care se ocupă de conformitate și de certificare, efectiv care se ridică astăzi la 16 angajați.

-Excluderea furnizorilor care nu respectă politica de achiziții Holzindustrie Schweighofer

În cazul în care furnizorii nu respectă politica de achiziții a companiei, aceștia sunt excluși din lanțul de aprovizionare.

-Holzindustrie Schweighofer nu acceptă lemn din parcuri naționale

Holzindustrie Schweighofer a implementat politica „Zero transporturi de lemne din parcurile naționale” – în România, deși legislația permite exploatarea din așa-numitele zone tampon ale parcurilor naționale și tăieri sanitare în aceste zone.

-Formarea privind conformitatea și anti-corupția

Pentru angajații săi din România, în special pentru cei care lucrează în domeniul achizițiilor, Holzindustrie Schweighofer organizează în mod regulat cursuri de formare în domeniile anticorupție și de conformitate.

-Schweighofer-initiative.org

Holzindustrie Schweighofer se angajează pentru transparentizarea comunicării și pentru un discurs public deschis. Site-ul web www.schweighofer-initiative.org reprezintă o parte din contribuția companiei la acest discurs și prezintă eforturile de îmbunătățire a sustenabilității.

-Discursul deschis cu ONG-urile

Holzindustrie Schweighofer se angajează pentru un dialog deschis și concret cu ONG-urile și cu societatea civilă. Obiectivul comun este acela de a asigura prelucrarea lemnului în mod durabil și de a identifica un potențial de optimizare în viitor.

Despre Holzindustrie Schweighofer

Holzindustrie Schweighofer este parte a Grupului Schweighofer și își are originile într-o afacere de familie tradiționlă austriacă, cu peste 400 de ani de experiență în industria de prelucrare a lemnului. Holzindustrie Schweighofer a deschis prima fabrică de cherestea în România în anul 2003, la Sebeș. În prezent, compania operează pe plan local alte două fabrici de cherestea – la Rădăuți și Reci, o fabrică de panouri încleiate din lemn masiv la Siret și una de panel la Comănești, generând aproape 3.000 de locuri de muncă direct în aceste locații și mai mult de 10.000 de locuri de muncă indirect, în industrii conexe. Din octombrie 2015, din Grupul Schweighofer face parte și o fabrică de cherestea în Germania. De asemenea, compania produce viscoză și bioenergie și are activități în silvicultură și afaceri imobiliare”.

În încheiere precizăm că România Curată consideră deontologic să ofere același spațiu de expunere mediatică și versiunii oferite de Holzindustrie Schweighofer, chiar dacă în jurul activităților companiei planează numeroase suspiciuni de încălcări ale standardelor etice în activitatea pe care o desfășoară, precum, compania fiind atrasă și într-o serie de investigații ale autorităților privind legalitatea operațiunilor sale ecconomice.

Decizia de ieri a FSC de dezafiliere a Holzindustrie Schweighofer reprezintă dovada concretă a validării muncii ONG-iștilor și activiștilor de mediu precum Agent Green și WWF, precum și al platformei de campaigning online, De-Clic. O muncă care dacă este făcută până la capăt cu determinare, dă roade chiar și în fața marilor giganți, precum cel mai mare procesator de masă lemnoasă al Europei și totodacă cel mai mare investitor în industria de procesare a lemnului brut din România. În această bătălie, România Curată a reprezentat ”brațul mediatic” cel mai constant al promovării muncii activiștilor de mediu, fiind prezentă alături de aceștia de la bun început, când ”a te lua la trântă cu uriașii”, părea o utopie.

 

Citiți și Uriașă victorie a societății civile. Schweighofer pierde certificarea FSC

 

Notă: Redactarea și publicarea articolului s-a realizat din Proiectul “Să facem împreună legi pentru natură!”, derulat de Federația Coaliția Natura 2000 România în parteneriat cu Societatea Academică Română și co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Acest articol nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată de redacția România Curată. 

 

 

 

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Reacția Schweighofer după ce i s-a retras certificatul de sustenabilitate: ”Ne păstrăm pe deplin angajamentul asumat în lupta împotriva tăierilor ilegale în România”

 1. Alex

  sper ca cei de la FSC sa le retraga licenta definitiv….si cu siguranta se va intampla acest lucru…doar trebuie sa avem rabdare ; cu credinta in Dumnezeu si uniti fiind,vom invinge mafia

  Reply
 2. Asociatia Neuer Weg

  Propaganda de 2 bani si fumigene marca HS:
  – auditul INDUFOR fusese unul facut la repezeala si care spune negru pe alb ca masurile HS nu sunt suficiente pt garantarea provenientei legale a lemnului. ;)))
  – siteul schweighofer-initiative este o pagina de propaganda si minciuni pe fatza a HS.

  …de unde rezulta ca, invocand aceste 2 pseudo realizari, pur si simplu aburesc cititorul neavizat ,construind un discurs paralel cu cel al societatii civile si al autoritatilor publice.

  Si apropo de cica dialogul cu ONGurile: acesta practic nu exista. Exista doar un monolog paralel si o incercare cinica a HS de a beneficia parazitar de imagea acestora, in par alle cu incriminarea sI intimidarea acestora. Iar pe ONGurile sociale si le-au cumparat – vezi Habitat for Humanity si diverse din zona Trei Scaune / Covasna.

  Problema HS e aceea ca ea a fost inteleasa intr-un final si de catre FSC: Procesarea de lemn ilegal face implicit parte din modelul de afaceri a HS in RO. Din aceasta perceptie nu vor mai avea cum sa iasa pana nu vor inceta sa o faca, ceea ce ar implica reducerea drastica a capacitatilor de productle. Implicit inseamna ca atata timp cat HS merge mai de parte cu cele 3 abatoare de paduri, asta va fi indicator ca ei proceseaza si lemn ilegal.. In RO HS e pe panta descendent si se pune problema supravietuirii firmei. Noroc pt ei si ghinion pt noi ca sunt protejati la cel mai inalt nivel.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *