Romania Curată

Răspunderea pentru plagiate, mutată exclusiv în curtea universităților

Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii 206/2004, astfel încât demnitarii acuzaţi de plagiat nu vor mai fi verificaţi de Consiliul Naţional de Etică din subordinea Ministerului Educaţiei, cazurile lor urmând să fie analizate, la fel ca toate tezele de doctorat, de universităţi.

Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea legii privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare prevede abrogarea articolelor prin care demnitarii erau exceptaţi de la normele generale ale legii. De asemenea, ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a precizat că doar universităţile vor putea retrage titlul de doctor în cazul demnitarilor care au plagiat.

Concret, este vorba despre abrogarea art. 4 – 2 (3) din lege, potrivit căruia „se exceptează de la prevederile alin. (1) lit. a) sesizările sau contestaţiile care vizează conducători de instituţii şi unităţi de cercetare-dezvoltare ori de instituţii publice, membri ai consiliilor de administraţie, ai comitetelor de direcţie, ai consiliilor ştiinţifice sau ai comisiilor de etică ale instituţiilor şi unităţilor de cercetare-dezvoltare ori persoane cu funcţii de demnitate publică, care sunt analizate direct de Consiliul Naţional de Etică”.

Comisia Națională de Etică a fost cea care i-a dat verdict de neplagiat lui Victor Ponta. Ministrul Adrian Curaj a mai adăugat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că vor fi sancțiuni și pentru universitățile care nu iau măsuri împotriva plagiatului.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *