Romania Curată

Raportul MCV: Lupta împotriva corupției este impresionantă, piedicile parlamentarilor la adresa Justiției sunt penalizate de Comisia Europeană

Comisia Europeană a dat publicității raportul anual al Mecanismului de Verificare și Cooperare (MCV), iar acesta conține remarci pozitive, dar și negative Combaterea corupției în România este de departe cel mai remarcat în raportul MCV, dar și activitatea parlamentară în cazul cererilor de ridicare a imunității. Aici, comisia notează că suntem restanțieri.

„România a continuat să facă progrese în sensul îndeplinirii obiectivelor de referinţă fixate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. În acelaşi timp, faptul că mai multe dintre recomandările din raportul privind MCV din 2015 rămân valabile arată că reforma nu se bucură de consensul deplin necesar pentru asigurarea progresului durabil. Independenţa sistemului judiciar şi respectarea hotărârilor judecătoreşti continuă să se confrunte cu provocări. Reforma codurilor penale este pusă sub semnul întrebării în Parlament. Deciziile adoptate de Parlament cu privire la faptul de a permite sau nu organelor de urmărire penală să îi trateze pe parlamentari ca pe nişte cetăţeni obişnuiţi sunt în continuare lipsite de criterii obiective”, scriu experții Comisiei Europene în raportul MCV.

„Bilanțul de activite al instituțiilor implicate în combaterea corupției la nivel înalt este în continuare solid, incluzând cu regularitate puneri sub acuzate și soluționări ale unor cazuri care vizează politicieni de marcă și funcționari publici de nivel înalt. DNA a raportat o creștere a numărului sesizărilor din partea populației, ceea ce pare să reflecte încrederea publicului în instituție. Sprijinul public pentru acțiuni împotriva corupției a fost recunoscut drept un factor important în timpul demonstrațiilor care au condus la demisia prim-ministrului în noiembrie 2015”, se arată în raport.

Numirea șefului DIICOT Daniel Horodniceanu a fost apreciată în raportul MCV. Acesta a fost „un test important”, iar concluziile sunt că acesta a fost trecut cu brio. „Procedura a fost finalizată, în cele din urmă, cu puține controverse, fiind caracterizată de o mare transparență și previzibilitate și beneficiind de cooperarea clară dintre Ministerul Justiției și Consiliul Superior al Magistraturii”, se arată în raport.

Se recomandă, însă, pentru 2016, introducerea prin lege a unui sistem robust și independent de numire a procurorilor de rang înalt, pentru că la nivel legislativ nu există criterii pentru a asigura cel mai înalt nivel de competență profesională și de integritate, mai ales că în trecut numirile au fost subiect de controversă și au fost marcate de influențe politice.

Reforma sistemului judiciar este punctată de Comisia Europeană în raport. Partea negativă este că unele modificări ce trebuiau aduse noilor Coduri (Penal și de Procedură Penală) au întârziat să fie făcute în Parlament. În schimb, același Parlament „a acordat o atenție deosebită unui număr de modificări care au reprezentat surse de controverse. Autoritățile judiciare, societatea civilă și statele membre au criticat aceste modificări pe motiv că ar prejudicia lupta împotriva corupției și ar reduce capacitatea autorităților de aplicare a legii și a instanțelor de a desfășura urmăriri penale și de a aplica sancțiuni”.

„În ansamblu, sistemul judiciar român a continuat să dea dovadă de profesionalism (…) Acțiunile întreprinse de principalele instituții judiciare și de autoritățile cu responsabilități în materie de integritate în vederea combaterii corupției la nivel înalt au oferit în continuare rezultate impresionante”, se arată într-un comunicat al CE, care remarcă faptul că menținerea acestei tendințe este un semn că România realizează progrese durabile în direcția îndeplinirii obiectivelor MCV.

Pe de altă pare, CE avertizează că mai multe recomandări din raportul privind MCV pe 2015 sunt în continuare valabile, ceea ce înseamnă că „reforma nu se bucură de consensul general necesar pentru ca progresele înregistrate să devină durabile”.

Parlamentul pune sub semnul întrebării reforma codurilor penale, iar deciziile acestei instituții de a le permite sau nu organelor de urmărire penală specializate în combaterea corupției să îi trateze pe parlamentari ca pe orice alți cetățeni nu se bazează nici în prezent pe criterii obiective, subliniază Comisia Europeană.

Cazul Colectiv este și el remarcat în raportul MCV, dar și evenimentele ce au avut loc imediat după, când zeci de mii de oameni au ieșit în stradă și au cerut oprirea corupției. „Tragicul incendiu de la București din luna octombrie a fost considerat de multe persoane drept un eveniment care a scos la iveală consecințele corupției la nivel local și care a făcut dovada că problema este larg răspândită. Printre domeniile de risc se numără educația, sănătatea și achizițiile publice la nivel local”.

Raportul MCV reţine îmbunătățirile aduse în ceea ce privește măsurile de combatere a corupției generalizate, însă nu la scara necesară pentru soluționarea unei probleme sistemice, „anvergura măsurilor și voința politică aferentă fiind insuficiente”.

 

Comisia Europeană cere Parlamentului ca pe viitor să motiveze deciziile de respingere a solicitărilor DNA de ridicare a imunităţii unor aleşi cu probleme în justiţie, conform surselor EurActiv.

Rezultatele obținute în ceea ce privește combaterea corupției la nivel înalt sunt în continuare impresionante. Sistemul judiciar a continuat să dea dovadă de profesionalism. România a continuat să facă progrese în direcția îndeplinirii obiectivelor de referință ale MCV.

În același timp, se remarcă prin raport că reforma codurilor penale este pusă sub semnul întrebării în Parlament. „Deciziile adoptate de Parlament cu privire la faptul de a permite sau nu organelor de urmărire penală să îi trateze pe parlamentari ca pe niște cetățeni obișnuiți sunt în continuare lipsite de criterii obiective.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Raportul MCV: Lupta împotriva corupției este impresionantă, piedicile parlamentarilor la adresa Justiției sunt penalizate de Comisia Europeană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *