Adrian Popescu

Românii, cei mai mari consumatori de știri false din Europa de Est (raport)

Știrile false sunt creditate ca fiind adevărate de peste 10% dintre locuitorii a șapte țări din Europa Centrală și de Est, printre care și România, arată o cercetare sociologică realizată de think tank-ul slovac GLOBSEC, citat de PressOne. România ocupă locul 1 în acest clasament, cu un procent de-a dreptul îngrijorător din populație care crede în știrile false și de propagandă: 31%. Suntem urmați de Slovacia, Polonia și Cehia.

Sursa: raportul GLOBSEC Trends 2017

Pe de altă parte, cercetarea arată că 57% dintre români nu au încredere în mass-media și cred că realitatea este profund diferită de cea reflectată de presă. Cu toate acestea, peste un sfert dintre români consideră site-urile de propagandă și dezinformare ca fiind surse relevante de informare.

Cercetarea arată că Slovacia este țara cu cea mai mică susținere pentru valorile occidentale: abia 21% din populație se consideră ca fiind parte din cultura vestică. Procentul din România depășește 50%.

Printre motivele de respingere a Occidentului se numără dorința de a conserva propriile valori și tradiții naționale, precum și opinia că vesticii îi tratează pe estici cu superioritate, nu ca pe niște egali, arată studiul citat.

Mai departe, România Polonia și Croația sunt singurele țări, dintre cele șapte, care ar accepta ca NATO să dezvolte baze militare pe teritoriul lor. Apartenența la NATO este considerată, totuși, ca oportună și importantă pentru securitate.

România și Polonia sunt țările cu procentul cel mai mare de populație care susține apartenența propriei țări la NATO (87%, respectiv 91%). Procentul este asemănător și la răspunsul privind susținerea pentru o eventuală intervenție militară în sprijinul unui aliat atacat. 75% dintre români ar vota să rămânem în NATO, în eventualitatea unui referendum, mai arată studiul.

Același studiu arată însă și altceva: 35% dintre români ar prefera un sistem de guvernare autocrat, cu un lider puternic și mai multă ordine, în timp ce 60% susțin un sistem bazat pe democrație liberală. Cel mai interesant raport între aceste două procente este cel din Ungaria, unde 71% din populație susține un sistem bazat pe democrație liberală.

Vestea bună este că, în afară de Cehia, majoritatea populației din cele șapte țări este fermă în opțiunea de a rămâne parte din Uniunea Europeană. Mai mult, există țări ai căror lideri au discurs eurosceptic, dar a căror populație vrea să rămână în interiorul UE. Ungaria e cel mai bun exemplu: 79% dintre maghiarii chestionați vor să rămână în UE.

De altfel, Uniunea Europeană beneficiază, în continuare, de o largă susținere în Est – nimeni nu-și dorește să revină sub influența și controlul Rusiei.

Studiul celor de la GLOBSEC a fost derulat în România, Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia, iar metoda de cercetare a fost interviul direct. Concluziile pot fi consultate în detaliu aici.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Românii, cei mai mari consumatori de știri false din Europa de Est (raport)

  1. Dumitru

    “peste un sfert dintre români consideră site-urile de propagandă și dezinformare ca fiind surse relevante de informare” Care sunt aceste site-uri ? Fara aceasta informatie, tare mi-e teama ca acest articol in sine este o incercare de dezinformare. Romanii stiu foarte bine (si lumea pare de acord pe-aici) ca presa din Romania este in ansamblu un instrument de propaganda, din cauza “campului tactic”. Iar realitatea este diferita de cea redata in presa. S-a vazut foarte bine asta in scandalurile legate de DNA, SRI, etc. Toata presa cu exceptia A3 si alui Badea spunea “treceti, nu-i nimic de vazut”. Pana a explodat galusca, si s-a vazut ca aveau dreptate.

    Reply
    • Sorin

      Tocmai ai confirmat ce spune articolul la treaba cu DNA SRI, A3. Dar, totusi, articolul in sine e scris aiurea. In titlu este vorba despre stiri FALSE. Intre STIRI FALSE si PROPAGANDA este diferenta. Da, intradevar in Romania, ca si in alte tari din europa de est, se consuma propaganda in cantitati industriale. Insa chestia cu stirile false ar trebui sa intre in alta categorie. Stire falsa e aia data intr-un site (gen: lulubibi.ro) care iti cere de obicei un like sau share inainte sa citesti si a carei titlu e cu totul altceva decat continutul. SI NU NUMAI. Chiar si site-urile mai “decente” practica acest lucru: Puteti vedea in majoritatea site-urilor de stiri cum titlul spune una, si stirea e alceva. Articolul respectiv fiind un perfect exemplu.

      Reply
  2. Dan

    Va rog sa accesati studiul din link. O sa vedeti ca de fapt mult mai multi romani nu cred in media oficiala, iar o parte din ei cauta alternative. Tocmai media oficiala considera ca toate alternativele media de pe net sunt “fake news”, pentru a discredita concurenta. Problema e la media oficiala, nu la romani.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *