Adrian Popescu

RA-APPS incepe vanzarea a 130 de imobile. Vezi in text lista locuintelor

Regia Autonoma „Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat” (RA-APPS) a publicat pe site-ul sau lista primelor 130 de imobile ce vor fi scoase la vanzare. Este vorba de zeci de apartamente din zonele centrale ale Bucurestiului, spatii comerciale, terenuri, vile si hoteluri din statiunile de la mare si munte. Vanzarea va avea loc prin licitatie deschisa, insa Regia nu a anuntat o data pentru inceperea procedurilor. Trebuie mentionat ca este vorba de active cu valoare mai mica, marile hoteluri fiind lasate la urma.

Lista cuprinde peste 90 de apartamente si zece spatii comerciale din zone centrale ale Capitalei, respectiv strada Mihai Eminescu, bulevardul Magheru, bulevardul Nicolae Balcescu, zona Aviatiei, precum si terenurile aferente hotelului Robinson din Predeal (3.066 metri patrati), terenurile de tenis si minigolf ale hotelului Arad din Neptun-Olimp (14.414 metri patrati), imobile din Snagov (printre care si o casa taraneasca), precum si un apartament de trei camere din Cluj-Napoca.

Au mai fost puse la vanzare complexul agrozootehnic Magurele (cu teren de 48.315 metri patrati), complexul Muntenia din Snagov (teren de 11.403 metri patrati, complexul restaurant Dunarea (teren de 6.800 metri patrati) si hotelul Dacia din Neptun-Olimp (teren de 7.990 metri patrati).

Pe lista se mai regasesc vile din statiunile Neptun-Olimp, Mamaia, Eforie Nord, Predeal si comuna Snagov, precum si hotelurile Gloria si casa de oaspeti Bradet din Suceava.

Aici puteti descarca in format pdf
Lista locuintelor scoase la vanzare

Suprafata cumulata a terenurilor oferite de RA-APPS depaseste 97.800 metri patrati.

In noiembrie 2011, Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta privind reglementarea conditiilor de vanzare a imobilelor din proprietatea privata a statului aflate in administrarea RA-APPS, aceasta prevazand scoaterea la licitatie a 733 dintre cele 1.100 de imobile de acest tip. Parlamentarii, ministrii sau chiriasii care locuiesc in astfel de imobile pot participa la licitatie, insa numai cei care nu inregistreaza restante la plata chiriei.

Din cele 1.100 de imobile administrate de RA-APPS, 108 nu au inca situatia juridica clarificata si nu vor fi introduse pe lista initiala de scoatere la vanzare, ci ulterior, pe masura rezolvarii litigiilor.

Conform OUG, pretul de pornire a imobilelor se fixeaza printr-un raport de evaluare al expertilor autorizati. Daca pretul stabilit de catre acesti experti autorizati este mai mic decat valoarea de inventar, se va lua in calcul valoarea de inventar. La licitatii vor putea participa orice persoane interesate, mai putin cele care au datorii fata de RA-APPS si litigii cu RA-APPS. Licitatiile vor fi anuntate in cate un cotidian central si local, precum si pe site-ul RA-APPS.

De la vanzare sunt exceptate imobilele in care se afla in prezent sediile unor institutii publice, ambasade, organizatii internationale, institutii neguvernamentale, partide politice, precum si locuintele puse la dispozitie pe durata vietii fostilor presedinti ai Romaniei.

Potrivit unei evaluari estimative realizata de reprezentantii mai multor companii imobiliare, valoarea celor 600 de apartamente din Bucuresti pe care RA-APPS le va scoate la vanzare prin licitatie cu strigare este de 85-90 de milioane de euro, cele mai scumpe fiind trei locuinte din imobile aflate pe Bulevardul Kiseleff, fiecare cu preturi estimative de circa 310.000 de euro.

Evaluarea a fost realizata prin luarea in calcul a unei suprafate medii de 120 de metri patrati utili si imobile construite dupa 1975 sau, dupa caz, perioada in care s-a construit in respectivele zone. Pe baza acestor elemente de evaluare, preturile rezultate se situeaza intre 108.000 de euro si 308.000 de euro.

Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *