Adrian Popescu

RA-APPS are de incasat restante de 3 milioane de euro Uite cine sta in case de protocol, dar nu isi plateste chiria

Dupa mai bine de un an de lupta prin instante, Alianta pentru o Romanie Curata a castigat procesul cu Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat, institutie care a fost obligata sa ne transmita lista chiriasilor ce au restante mai mari de 14 saptamani si a celor carora le-au expirat contractele in decembrie 2010.

Din datele transmise, reiese ca la sfarsitul anului 2010 cuantumul datoriilor pe care chiriasii le aveau catre Regie se ridica la suma de peste 13 milioane lei (peste 3 milioane de euro), suma care a crescut intre timp.

Acesti bani sunt greu de recuperat, deoarece majoritatea datornicilor au dat Regia in judecata pentru scaderea chiriei, iar procesele se vor intinde pe ani buni de acum inainte.

RA-APPS a reprezentat mereu o vaca de muls pentru baietii destepti cu legaturi in lumea politica: parlamentari, inalti functionari, consilieri, asociatii, fundatii, sindicate, partide politice, avocati, actori si fosti demnitari comunisti stau in case de protocol, desi multi nu mai au acest drept. Mai mult, dupa ce in 2008 Regia a crescut chiriile, ei au refuzat sa plateasca cu noile tarife si nici nu au eliberat locuintele.

Regia se lauda ca i-a dat in judecata pe rau-platnici, insa procesele s-au impotmolit prin instante.

Exista si categoria actualilor demnitari care stau gratis in vile si apartamente de lux, dar au restante mari la chirie. Un exemplu este actualul secretar de stat in Ministerul Sanatatii, Vasile Cepoi, ce ocupa o casa de protocol, dar are restante la chirie de 28.000 lei.

Restante mari au si institutii din mass-media: Adevarul (62.000 lei), Cutezatorii – Media Content SRL– fostul editor al cotidianului Gardianul (105.000 lei), Network Press Concept (fostul Rodipet) – 4,1 milioane lei, Agentia de Publicitate Premium Media (258.000 lei), Publicatiile Flacara SA (94.000 lei), Tipogrup Press SRL (368.000 lei).

Tot ca restantieri apar si persoane sau institurii care stau bine la capitolul fonduri financiare: cratoarea de moda Doina Levintza (69.000 lei), Editura Tehnica (302.000 lei), Fundatia EURISC – Institutul European pentru Risc, Securitate si Managementul Comunicarii, un think thank pe probleme de securitate, patronat de generalul in retragere Mihaiu Margarit (408.000 lei), Casa de licitatii Monavissa (31.000 lei).

O alta categorie o reprezinta persoanele carora le-au expirat contractele de inchiriere la 1 decembrie 2010: cantaretul Gabriel Cotabita, deputatul Ovidiu Gant (comunitatea germana) sau Cristina Solh (consilier parlamentar).

Fostii demnitari comunisti refuza sa paraseasca vilele de protocol

Elena Ceausescu, cumnata lui Nicolae, locuieste impreuna cu familia intr-un apartament de 220 metri patrati situat pe str. Bruxelles din Bucuresti, pe care refuza sa il paraseasca, desi nu mai are nici un drept sa stea acolo. Ea a dat in judecata RA-APPS pentru ca i se pare cam mare chiria, iar la sfarsitul anului 2008 acumulase deja restante de 82.000 lei.

Costica Leu a facut parte din primul guvern post-decembrist condus de Petre Roman, fiind secretar de stat in Ministerul Agriculturii (iunie-octombrie 1990). Drept multumire pentru serviciile aduse, a primit o casa de procotol, insa a uitat sa mai platesca si chiria, avand restante de 8.000 lei.

Lidia Stefanescu Niculescu Mizil, mama deputatei Oana Niculescu Mizil locuieste intr-un apartament din cartierul Dorobanti, cu toate ca nu mai are acest drept si refuza sa plateasca chiria majorata in ultimii ani. A fost data in judecata de RA-APPS, care a solicitat evacuarea si plata unor restante de 252.000 lei si a avut castig de cauza. Insa cum decizia nu este definitiva, familia fostului lider comunist Paul Niculescu Mizil tot nu vrea sa paraseasca imobilul.

Si fostul ministru adjunct al ministerului Industriei inainte de 1989, Alexandru Stanescu, este chirias intr-un imobil de pe Aleea Alexandru nr.44 din Bucuresti. Si el are probleme cu plata chiriei, avand restante de 32.000 lei.

Ion Zipis, adjunct al ministrului Agriculturii in vremea comunistilor si adjunct al ministrului Finantelor in Guvernul Roman din 1990, locuieste si el intr-o casa de protocol, cu datorii de 10.000 lei.

Oamenii lui Roman si Iliescu ii copiaza pe nomenclaturisti

Fostul procuror general al Romaniei Joita Tanase a acumulat restante de 23.000 lei, pentru un apartament din Unirii, pe care il ocupa din 2001. Cu toate ca a fost somat si dat in judecata de Regie, Joita Tanase refuza sa plece, sustinand ca apartamentul respectiv este locuinta de serviciu. Joita Tanase a ramas celebru pentru recursurile in anulare pe care le-a dat, desfiintand pur si simplu decizii ale instantei.

Mioara Roman, sotia fostului premier Petre Roman, ocupa o vila in cartierul Primaverii si se plange ca nu poate plati chiria ceruta de RA-APPS, desi locuieste impreuna cu fiica sa Catinca, o cunoscuta creatoare de moda. In decembrie 2010, familia Roman acumulase restante la plata chiriei de 800.000 lei (200.000 euro), care au ajuns acum cu penalitati la 300.000 euro. Intre cele doua parti au fost deschise mai multe procese, Regia incercand sa le evacuze pe cele doua femei.

Serban Nicolae, fost consilier al lui Ion Iliescu si fost senator PSD, locuieste intr-un apartament al Regiei pe strada Mihai Eminescu din Bucuresti. Nu mai are nicio calitate oficiala, dar tot nu vrea sa pleace din imobil, pe motiv ca nu are bani sa isi faca casa. In ultima declaratie de avere din 2009, el a trecut doua terenuri in Tunari si Voluntari, un autoturism Land Rover, ceasuri si bijuterii in valoare de 30.000 euro. Nu vrea sa isi plateasca restantele la chirie, care se ridicau in 2010 la suma de 457.000 lei.

Fostul viceprim-ministru in Guvernul Roman, Gelu Voican Voiculescu, ocupa o vila de lux cu noua camere din cartierul Primaverii. Contractul de inchiriere a expirat de mult, iar datoriile catre Regie au ajuns la 450.000 lei. Voican Voiculescu a dat in judecata statul roman pentru a nu fi evacuat.

Si fostul ambasador al Romaniei in Thailanda, Mihai Bujor Sion, locuieste cu sotia sa, actrita Ioana Pavelescu, si fiica acesteia, vedeta Maria Marinescu, intr-o vila din cartierul Primaverii. Familia a acumulat datorii catre Regie de 704.000 lei (150.000 euro), dar refuza sa paraseasca imobilul.

Dupa ce a fost evacuat cu tot cu partid din sediul din strada Emile Zola din Bucuresti, europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor a uitat sa isi achite si chiria catre RA-APPS. Astfel, Fundatia Romania Mare are datorii de 283.000 lei, iar Revista Romania Mare alti 130.000 de lei.

Revolutionarii, in topul restantierilor

Chiar daca Guvernul, prin Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor, le asigura fonduri importante pentru functionare, asociatiile revolutionarilor nu isi platesc chiriile catre RA-APPS.
Asociatia 21 Decembrie 1989 – 127.150 lei (sediu pe strada Batistei)
Asociatia Liga Nationala a Luptatorilor din Decembrie – 27.387 lei
Asociatia Club 22 – 303.000 lei (condusa de fostul deputat PSD Emilian Cutean)
Club Televiziunea 22 (sediu pe strada Mircea Eliade)
Federatia Nationala a Revolutionarilor – 81.000 lei (sediu pe Bulevardul Nicolae Balcescu)

Ramane un mister de ce RA-APPS a oferit sedii unor ONG-uri de care nu a auzit nimeni, nu au nici un fel de activitate si nici macar o adresa de site. In acesta categorie intra: Asociatia Institutul de Studii Libere (datorii de 164.000 lei), Asociatia Sympozion (63.000 lei), Asociatia Europeana pentru Sustinerea Drepturilor Omului – Combaterea Discriminarii si Coruptiei (8.500 lei).

Mari restante au si companii si firme, care functioneaza in sedii ale RA-APPS: Anota Impex SRL (127.000 lei), Integral Technic Trade CO SRL (54.000 lei), SN Plafar SA (108.000 lei).


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “RA-APPS are de incasat restante de 3 milioane de euro Uite cine sta in case de protocol, dar nu isi plateste chiria

  1. sorin

    Mi se pare strigator la cer. De ce nu sunt pur si simplu evacuati astia care au pierdut si procesele si au si datorii?

    Reply
  2. constantin

    Este simplu de rezolvat, dar Statul este si proprietar si complice in acelasi timp.
    Un act normativ, Lege chiar, poate anula acestora datoriile si executa urgent.

    suspecta cirdasie cu astfel de gainari.

    Reply
  3. Victor Olaru

    Este un exemplu pentru faptul repetat de mine mereu, ca Romania nu este un stat de drept, intrucat statul nu impune respectarea legilor in domeniul economomic. Este un lucru pe care toti politicienii si societatea civila il stiu, dar nimeni nu-l recunoaste. Multi politiceni sunt interesati sa nu recunoasca, iar ceilalti isi zic: “Cum sa recunoastem noi ca nu suntem un stat de drept si in acelasi timp sa militam pentru primirea in spatiul Schengen?” Si totusi un lucru nerecunoscut nu poate fi indreptat. Pana atunci nici romanii nici strainii nu vor investi in Romania. Fara investitii private substantiale nu va exista prosperitate in Romania
    Impunerea domnei legii nu trebuie lasata exclusiv in seama justitiei, care, oricum, nu cosidera infractiunile economice, ca fiind grave si aplica pedepse minime, adesea, cu suspendarea excutarii pedepsei. Impunerea domnei legii trebuie facuta de administratia publica.
    Avem nevoie de functionari publici competenti si integri dpdv moral. Primul pas ar trebui sa fie destituirea functionarilor publici care nu au aplicat legea, fara drept, pe viata, de a mai ocupa o functie remunerata din fonduri publice. Le ramane libertatea sa lucreze in mediul privat
    Romania are astazi, probabil, cea mai proasta administratie publica din istoria ei. Nici nu avem o scoala de administatie, care sa formeze functionari publici. Avem o scoala de studii politice, fosta Stefan Gheorghiu, de o calitate mediocra, care formeaza, mai degraba, specialisti in manipularea opiniei publice, dar nu si functionari competenti

    Reply
  4. Nick Sava

    Nu exista vointa – nici din partea politicului, nici din partea Justitiei. Banuiesc ca lista datornicilor este incompleta, pe ea s-ar putea gasi multi politicieni (multi fara functii in acest moment) si magistrati. Precum si multi politicieni, ong-uri, firme private care nu au datorii, dar ocupa, fara sa aiba dreptul, spatii la RA-APPS. Ce poate fi mai usor de rezolvat un dosar in care o persoana ocupa ilegal un spatiu? Care nu isi plateste datoriile? Daca nu-ar da imputernicire, i-as face sa se mute in citeva zile:-) In mod legal, fara a-i atinge macar.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *