,,Unde ați fost cu toții când ei bombardau Donbasul, în continuu și timp de 8 ani ?” Propaganda Kremlinului a reluat, în contextul apropierii aniversării a 75 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului, una din principalele narațiuni folosite pentru a justifica declanșarea invaziei pe scară largă a Ucrainei, de anul trecut. Mai exact cea potrivit căreia ucrainenii ar fi bombardat timp de 8 ani Donbasul și ar fi încălcat drepturile vorbitorilor de limbă rusă din acea regiune, motiv pentru care aceștia au apelat la Rusia după ajutor.
Ce spun rușii
Președintele Putin a reamintit că la 10 decembrie se vor împlini 75 de ani de la adoptarea de către Organizația Națiunilor Unite a Declarației Universale a Drepturilor Omului, scrie presa rusească. “Din păcate, sărbătorim această aniversare într-o situație dificilă, când continuă procesul de degradare a sistemului internațional de asigurare și promovare a drepturilor omului. Instituțiile sale, controlate de fapt de Occident, dau dovadă de angajament politic, ipocrizie și selectivitate flagrantă”, a declarat șeful statului, potrivit surselor citate. Putin a subliniat ignorarea directă a încălcărilor flagrante comise împotriva locuitorilor din Donbas timp de opt ani.
Președintele a comentat, de asemenea, declarația lui Fadeyev, potrivit căreia Consiliul continuă să informeze comunitatea internațională cu privire la încălcările drepturilor omului comise de autoritățile ucrainene și de armata ucraineană împotriva civililor din Donbas și Novorusia. “Drepturile omului în Novorusia, în Donbass și în regiunile învecinate – trebuie să luăm acest lucru foarte în serios. Acest lucru va necesita atât profesionalism, cât și perseverență, pentru că cei cărora nu le convine acest lucru preferă să nu observe nicio problemă aici”, a declarat Putin.
În realitate
În 2014, trupe rusești deghizate în ,,insurgenți locali” au ocupat o mare parte din regiunea ucraineană Donbas, proclamând așa-zise republici separatiste: Republica Populară Donețk (DNR) și Republica Populară Luhansk (LNR). Din acel moment, Ucraina nu a mai exercitat vreun control de facto asupra acestor teritorii, cetățenii ucraineni fiind sub autoritatea milițiilor separatiste susținute de Rusia, care controlau regiunea Donbas.
Fără un control efectiv asupra Donbasului,, Ucraina nu avea cum ”să încălce drepturile locuitorilor săi”. De atunci, și până în prezent, ucrainenii din Donețk și Luhansk au fost controlați de așa-ziselor autorități separatiste.
DNR și LNR au fost niște creații 100% ale Rusiei, fapt recunoscut încă din octombrie 2014, de cel mai apropiat lider străin al lui Putin, președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko: “Să fim sinceri unul fața de altul, dacă nu ar fi fost Rusia, zilele DNR și LNR ar fi fost numărate de mult timp”.
Sprijinul Rusiei pentru republicile autoproclamate a constant inclusiv din trimiterea de “voluntari” și instructori. Militanții separatiști au vorbit în 2014 despre “5.000 de voluntari din Rusia”. La începutul anului 2015, Pentagonul estima numărul militarilor veniți din Rusia în Donbas la 12.000. Există numeroase investigații și dovezi care indică faptul că, în momentele cruciale ale ostilităților din 2014-2015, Rusia a trimis în Donbas echipamente militare și unități individuale ale armatei regulate. Acest lucru este indicat de imaginile din satelit, de fotografiile soldaților de pe rețelele de socializare, de numărul crescut de distincții militare rusești “Pentru merite în luptă” â, acordate în acea perioadă și de sute de sicrie cu soldați ruși care au murit, cum scriau unii propagandiști ruși, în timpul unor ,,exerciții de antrenament”.
În toți anii de conflict, misiunea internațională de monitorizare a OSCE, una dintre puținele a căror activitate în Donbas a fost recunoscută de autoritățile ruse, nu a raportat niciodată vreun oraș distrus de forțele ucrainene.
Merită să ne oprim separat asupra unui fapt cu adevărat teribil cum este moartea copiilor. ,,Aleea Îngerilor” din Donețk, adesea prezentată în spațiul mediatic rusesc cu numele copiilor morți din regiune, insinuează că armata ucraineană ar fi ucis în mod deliberat copiii din regiunea recalcitrantă. Cu toate acestea, statisticile OSCE arată alte cauze de deces: 87% dintre aceștia au fost uciși sau răniți din cauza manipulării neglijente a obiectelor explozive sau a minelor terestre răspândite în regiune de militarii ruși.
***
De fapt, locuitorii din “zona gri” (Donbas) nerecunoscută la nivel internațional, au plecat în masă de acolo în primii ani ai ocupației rusești – BBC anunțând cifre de milioane de oameni care au plecat din regiunile controlate de separatiști în Ucraina, în UE, iar o parte în Rusia.
***
Detalii despre cum arăta, de exemplu, orașul ucrainean Donețk în 2012, cu doi ani înainte de venirea ocupanților ruși, aici.
***
Articol publicat în cadrul proiectului ”Ucraina, dezinformarea și manualul de demistificare”. Proiectul este derulat de Societatea Academică din România (SAR) și beneficiază de o finanțare în valoare de 36.940 euro, prin programul Active Citizens Fund România – finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul materialelor realizate în cadrul proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.