Daniel Befu

PSD propune la conducerea Institutului Cultural Român o creatoare de modă

 

Institutul Cultural Român e posibil să aibă, în premieră, un alt fel de om de cultură la cârma lui în următorul mandat. PSD, care deține majoritatea parlamentară, ar fi propus-o, conform Hotnews, pe creatoarea de modă Magdalena Liliana Țuroiu Udrea, fina și consăteana lui Adriean Videanu, născută în Videle, localitate din Teleorman, județ din care provine și președintele PSD Liviu Dragnea.

Liliana Țuroiu și colecțiile ei

Hotnews a acreditat inclusiv ideea că Liliana Țuroiu ar fi verișoara influentului politician multimilionar, Adrian Videanu. Ca background, Liliana Țuroiu (fostă Udrea), în vârstă de 43 de ani, deși a fost olimpică la matematică în liceu a migrat spre arte, fiind șefă de promoție Facultatea de Arte Decorative a Universității de arte București și e doctor în arte vizuale, cu tema „Estetica vestimentației feminine în perioada postmodernă“.

Organizatoare de evenimente culturale, consultant și trainer

De asemenea, în intervalul 1999-2000, Liliana Țuroiu a studiat la Nuova Accademia di Belle Arti – Milano. În prezent e lector universitar la Universitatea Națională de Arte, predând, pe lângă discipline ce țin de specializarea sa în creația vestimentară și ”Antreprenoriat în Design” și este membră a comitetului științific al Conferinței Internaționale ‘History, Society, Communication’, organizată anual de Universitatea Sapienza din Roma.

De-a lungul vremii a organizat evenimente culturale și a fost și consultant și trainer, conform propriului CV, în cadrul Camerei de Comerț a României, Ministerului Economiei și Comerțului, Ministerului Justiției, Romexpo S.A, etc.

La începutul anului, Liliana Țuroiu a fost nominalizată pentru titlul de ”Femeia Anului” al revistei Avantaje, în cadrul categoriei Artă & Cultură. Probabil cea mai cunoscută colecție a sa este seria intitulată ”Zestrea”, definită de critici ca fiind la limita dintre modă și artă. Această colecție a fost expusă în țară (Cetatea Făgărașului,Castelul Bran, Muzeul Orașului Sinaia, Muzeul Național Peleș, Ateneul Român din București) și străinătate (Roma, Milano, Viena, Berlin, Stuttgart, Lisabona). având succes nu doar pe catwalk, ci și în cifrele vânzărilor.

Soțul are afaceri cu statul

Soțul său actual, Florin Ionel, a fost angajat secretar general adjunct în Ministerul Economiei, în 2009, în ministeriatul lui Adrian Videanu. Deși Liliana Țuroiu a declarat că nu e membră a nici unei formațiuni politice, Hotnews a portretizat-o ca fiind ”apropiată de PDL în perioada în care partidul era la guvernare, fiind cunoscută mai ales de femeile din partid cărora le vindea creațiile sale vestimentare”, ea fiind cea care ar fi creat inclusiv rochia de mireasă a Laviniei Șandru, la măritișul acesteia cu Darius Vâlcov în 2005.

Ca afaceri, Liliana Țuroiu a fost asociată în Anonva Consulting cu sora și cumnatul ei (stabiliți în SUA), cu tatăl ei în firma Confex Prod Design SRL (fostă L.T.U. Studio Design SRL), care a deținut mai multe puncte de lucru în zone comerciale premium din o serie de orașe ale țării. În firma Major Studio Design SRL a fost asociată cu primul său soț, sculptorul Cătălin Țuroiu Udrea și cu Fundația Altum Studio Design, a cărei președintă este. Mama Lilianei, Floarea, a fost asociată în societatea Florys Fashion SRL și în Omni Distribution SRL, iar actualul său soț, Ionel Florin, apare într-o declarație de avere a stilistei ca fiind director în cadrul Adrem Invest SRL, firmă din grupul Adrem, unul din liderii în domeniul energiei din România, câștigători a numeroase contracte de retehnologizări și modernizări de CET-uri pe bani statului român. În una din firmele grupului Adrem, Adrem Smart Security SRL, a fost asociată și Elena Zamfir, mama generalului Dumitru Zamfir, fostul director adjunct al Serviciului Român de Informații.

„Nominalizarea mea, un rezultat al parcursului meu profesional”

Referitor la posibila accedere pe fotoliul de președinte al Institutului Cultural Român, apropiata lui Adrian Videanu a dat o declarație pentru Hotnews, din care spicuim: „Sunt onorată de nominalizarea mea pentru președintia ICR și o văd ca pe un rezultat al parcursului meu profesional. Activitatea mea este cunoscută public, deplin transparentă – atât în mediul academic, cât și în cel artistic – și sunt dispusă să dau orice alte detalii cu privire la cei 20 de ani de carieră… În contextul participării proiectelor mele artistice la diferite manifestări culturale și caritabile, unele susținute de organizații neguvernamentale sau de formațiuni politice, am avut ocazia să cunosc mediul politic românesc… Consider rolul meu, în contextul acestei onorante nominalizări, în cazul unui aviz favorabil, ca un interlocutor competent și echidistant pentru întreaga clasă politică”.

Raluca Turcan: „Una e să fii un creator de modă cu haine admirate și alta să militezi pentru interesele culturale ale României

Președinta interimară a PNL, Raluca Turcan, care e cunoscută deopotrivă ca fană a modei (dovadă stând ținutele etalate de aceasta în Parlament), dar și expertă în legislație și politici culturale în calitatea sa de fostă șefă a Comisiei de Cultură a Camerei Deputaților, a declarat public, ulterior nominalizării de către PSD a Lilianei Țuroiu, că apreciază creațiile vestimentare ale acesteia, dar că nu o sfătuiește să candideze la șefia ICR: ”Doamna Țuroiu Udrea este o creatoare de modă renumită, căutată și apreciată. Sunt convinsă că doamna este de bună credință, însă mi-aș dori ca doamna Țuroiu Udrea să nu devină victima PSD-ului, așa cum au devenit și alți oameni de bună credință, victimele PSD-ului. Una este să fii un creator de modă cu haine admirate, inclusiv de mine, și alta este să ajungi în fruntea unei instituții de cultură și unde să militezi pentru interesele culturale ale României. Nu pot fi confundate planurile de a promova imaginea României prin cultură, în străinătate, cu imaginea unor ținute frumoase, în ochii celorlalți. E foarte posibil ca doamna să fi fost păcălită și să i se spună că dacă are haine frumoase, poate că în fruntea ICR-ului ar putea să și le promoveze mai bine. E păcălită și îmi pare rău pentru ea. Eu dacă aș fi în locul ei, m-aș retrage fiindcă este mult prea frumos ceea ce face și un exemplu de întreprinzător român care a reușit, ca PSD-ul să își bată joc de munca ei”.

Stelian Tănase: ”E ceva ce nu înțeleg”

Scriitorul Stelian Tănase a declarat pentru România Curată , referitor la nominalizarea creatoarei de modă: ”Ce să zic? PSD-ul e plin de genii? Mă gândesc că poate o fi un bun manager. Sau PSD nu are cadre… E ceva ce nu înțeleg”.

Decizia finala e a Senatului

Radu Carp, membru în Consiliul de Administraţie al TVR şi profesor la Facultatea de Ştiinte Politice a Universităţii Bucureşti, şi Irina Cornişteanu, directorul Institutului Cultural Român (ICR) de la Viena, au fost propuşi de Partidul Naţional Liberal (PNL) pentru şefia ICR.

Mai multe organizaţii şi asociaţii din ţară şi din ţări precum Ucraina, Serbia şi Bulgaria îl susţin pe actualul preşedinte al ICR, Radu Boroianu, la conducerea instituţiei.

Propunerile depuse la Biroul Permanent al Senatului vor fi discutate şi înaintate Comisiei de Cultură şi Media din Senat.

România Curată a rugat-o pe Liliana Țuroiu să explice care este relația sa de rudenie cu Adrian Videanu, cum a obținut soțul său o funcție importantă în ministerul lui Adrian Videanu, precum și dacă tocmai această asociere a sa cu influentul politician, nu îi sabotează percepția publică de bun profesionist în domeniul creației artistică. Până la momentul publicării materialului nu am primit o reacție din partea creatoarei de modă.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “PSD propune la conducerea Institutului Cultural Român o creatoare de modă

  1. Vlad

    Si eu m-am mirat vazand alegerea…. dar daca citesti CV-ul, de ce nu?? Pare calificata pentru asta. Bineinteles ca a ajuns acol pe pile si relatii, asta era de la sine inteles, dar pare sa fie un om competent.

    Reply
  2. Stela

    Mă aşteptam din partea unor aşa-zişi reprezentaţi ai României curate să prezinte faptele în mod curat. Este prima oară când un om curat este propus într-o funcţie şi mi s-ar fi părut onorabil să susţineţi numirea. Nu de alta, dar şi partidele din care fac parte „Prietenii României Curate” au votat în comisie numirea doamnei.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *