Adrian Popescu

USR: PSD pregătește naționalizarea pensiilor private

USR atrage atenția că premierul Mihai Tudose pregătește naționalizarea pensiilor private și folosește împotriva Pilonului II de pensii același tip de argumente care au fost folosite și în democrația iliberală și pro-putinistă a lui Viktor Orban, în Ungaria, când acesta a naționalizat pensiile private.

Cu 5,37%, Pilonul II de pensii din România are cel mai bun randament anual mediu pentru perioada 2008-2015, după aplicarea comisioanelor și luând în calcul inflația, conform unui studiu comparativ ce include 15 țări UE. În clasamentul realizat de Federația Europeană a Investitorilor și Utilizatorilor de Servicii Financiare suntem urmați de Danemarca cu 5,15% și Polonia cu 4,12%.

România este printre puținele țări UE, alături de Marea Britanie și Letonia, în care comisioanele sunt limitate legal la 2,5% din contribuția lunară plătită și la 0,6% pe an din activul net. Potrivit calculelor APAPR – Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România – în ultimele 12 luni (iunie 2016 – iunie 2017), comisionul mediu perceput în cadrul Pilonului II a fost de 0,98% din activul net. În aceeași perioadă, randamentul mediu net al tuturor fondurilor de pensii din Pilonul II a fost de 7,38%.

Așadar nici comisioanele și nici randamentele fondurilor de pensii administrate privat nu sunt argumente pentru reducerea contribuțiilor individuale către Pilonul II.

Reamintim ca aceste contribuții ar fi trebuit să ajungă deja la 6% din venitul brut, în timp ce ele sunt plafonate momentan la 5,1%. În aceste condiții, reducerea contribuțiilor la 2,5% așa cum are în plan Guvernul Tudose, ar reprezenta practic o înjumătățire a sumelor pe care contributorii de astăzi, pensionarii de mâine, le-ar primi ca pensie privată. În același timp, datorită scăderii populației active, fenomen ce se va accentua în următoarele decade, pensiile plătite de la Pilonul I nu vor putea să asigure pensii publice nici măcar la nivelul oricum scăzut de astăzi.

”Guvernul Tudose se joacă cu interesele românilor pe termen lung și sacrifică pensia generațiilor viitoare pentru majorarea punctului de pensie actual. Pilonul II e singura șansă de salvare a sistemului public de pensii al cărui deficit depășește deficitul bugetar de 3% din PIB”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler într-o conferință de presă.

USR îi cere premierului Mihai Tudose să se documenteze și să comunice corect populației datele financiare, în cunoștință de cauză, nu să prezinte distorsionat informații disponibile public.

Articol preluat de pe site-ul Uniunii Salvați România (USR)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “USR: PSD pregătește naționalizarea pensiilor private

 1. O.M.

  Dacă Cioloș a fost atât de tehnocrat că n-a știut o lecție politică de doi lei: dacă PSD-ul promite creșteri de pensii, trebuie ca și tu să aduci măcar subiectul în discuție pe la mitingurile electorale. Pe vremea campaniei, el era ocupat cu așezarea fundului când în luntrea USR-ului, când în cea a PD-ului (botezat circustanțial PNL).
  Cum a fost posibilă o astfel de dezertare de pe un important câmp de luptă pentru voturi? Și chiar și omenește vorbind, cum s-au regăsit pensionarii de jos în programele PNL sau USR? Personal cunosc fii de deținuți politici, anticomuniști convinși, care au votat cu PSD-ul pentru prima oară-n viața lor, din două motive: 100 de lei în plus la pensie + imensa scârbă de ceea ce se numea și numește opoziție în România de acum doi ani, ca și în cea de azi.

  Mai observ că în timp ce USR-ul (mic și neașezat cum este) atacă puterea pe subiectele arzătoare (Roșia Montană, pensii), Madam Turcan etalează taioare scumpe și-l caută la card pe Tudose prin mișto-uri marca Băse (probabil învățate de la soțior, care face ce-i poftește suflețelul lu’ ex-șefu). Șică preia și el și șicanează atât cât să nu iasă-n față.
  Dac-ar veni la putere mâine, USR-ul și PNL-ul, ce soluție au în problema pensiilor? (în clar: ce soluție AU, nu AR AVEA!!!) Sau vine tehnocratul Cioloș și taie ca tătucii politicii ai domniei-sale 25% din pensii și salarii, ca să salveze România și să arunce din barcă vreo 3 milioane de români??? Pentru că-n timp ce Turcan, Chițu, Orban & comp. caută futilități ca să iasă-n presă, PSD-ul dă legi, ordine de ministru și ordonanțe. USR-ul mai dă poporului un referendum, iar PNL-ul își dă sufletul? Probabil…

  Reply
 2. CMC

  Fac astia de la pensii private un jaf pe seama cotizantilor, de nu-i adevarat.
  Cum adica sa ia comision de 2.5% din banii care ii iau de la fiecare cotizant? De ce nu iau 10-15% din castigul realizat prin investirea banilor pe care ii gestioneaza? Pentru fiecare ban cotizat ai instantaneu in cont mai putin cu 2,5%? Pe urma mai vedem daca iese ceva din investitie.
  Practic au o sinecura. Cand castiga e meritul lor, cand pierd e ghinionul cotizantului. Ei nu pierd nicicum.
  Am cunoscut un batran in SUA care muncea desi avea 80 de ani. A spus senin ca aia la care a avut fondul de pensii au dat faliment.
  Cum de USR nu cere ca administratorii pilonului de pensie sa traiasca doar din procentul rezultat din randamentul fondului si nu din suma primita ca si cotizatie.
  Ca la noi merge ca la banci: au tot timpul pierdere.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *