Romania Curată

USR: PSD-ALDE refuză curățarea Parlamentului

USR susține că este singurul partid care luptă deschis împotriva conflictelor de interese în Parlament, a promovării în funcții de conducere a parlamentarilor condamnați penal și a agresivității de limbaj și fizice.

În acest sens, USR a propus mai multe amendamente pentru integritate și decență în Parlament la dezbaterea privind Codul de conduită al senatorilor și deputaților, amendamente care, spune USR,  au înfuriat majoritatea PSD-ALDE.

Acestea au fost respinse, iar USR a fost singurul partid care a votat pentru aceste minime cerințe de decență în viața politică, celelalte grupuri parlamentare votând împotrivă.

De aceea, USR amenință că va rămâne ca ghimpe pentru PSD și va reveni cu propunerile, până când acestea vor fi adoptate.

Amendamentele USR:

– Împotriva conflictelor de interese: Obligația parlamentarilor să informeze birourile permanente și să se abțină de la vot în situația în care ei personal sau o rudă până la gradul al III-lea au un interes de afaceri într-un proiect de lege.

– Interzicerea accesului penalilor în funcții de conducere: Persoanelor condamnate penal le este interzis să facă parte din conducerea Parlamentului, a comisiilor și a grupurilor parlamentare până la reabilitare.

– Comportament decent: Parlamentarii trebuie să aibă un comportament decent, să nu folosească în nicio împrejurare violența fizică sau verbală, să nu folosească expresii sau cuvinte jignitoare, indecente sau calomnioase.

Mihai Goțiu: Ce propune în schimb PSD

Senatorul Mihai Goțiu scrie pe Facebook că alternativa  PSD la propunerile USR este devoalată de acțiunile acestui partid și ale oamenilor săi:  „Ce înseamnă pentru PSD și ALDE o ”conduită parlamentară decentă”? Să fii îmbrăcat bine, eventual cu părul de 2 mm. În rest, nu-i niciun bai dacă ești condamnat penal, în conflict de interese, că te exprimi mai ceva ca la ușa cortului ori că dai pumni în gură atunci când nu mai ai argumente. De ce ne-ar mira că parlamentarii PSD și ALDE au votat împotriva amendamentelor USR pentru integritate și decență, din moment ce au tăcut precum Ghiță în păpușoi când cu agresiunea lui Palada ori când Șerban Nicolae ne înjura în Biroul Permanent de la Senat.”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “USR: PSD-ALDE refuză curățarea Parlamentului

 1. DF

  Să ne revoltăm e ușor (dar și normal și natural). Dacă ne reprimăm această primă reacție, pentru a încerca să înțelegem, ar fi bine să ne gândim că:
  – reuperea noastrp de comunism a început prin alegerea (o fi fost) unui comunist președinte. Din zâmbetul lui de proastă-n-târg a izvorât o imensă abiguitate morală, de care n-am scăpat nici azi. El nu putea promova claritatea și curățenia nici măcar acolo unde era absolută nevoie de ea fiindcă ar fi trebuit să se bage singur la închisoare. Toți vectorii de moralitate au fost atacați rând pe rând, în media, în parlament.
  – Constantinescu a dat o ilustrare magistrală (în sensul rău!) imposibilități introducerii unei morale. Distanța enormă dintre discursul lui și realitate a descumpănit pe mulți și i-a lăsat pe cei tineri fără exemple. Și când vezi că lucrurile în care crezi nu pot exista, înseamnă că viața e în altă parte. Și trăiești acolo unde e viața, cu mizeriile ei, nu trăiești în discursuri mărețe.
  – Băsescu a desăvârșit „opera” înaintașilor lui recenți, în a căror continuare a venit în linie dreaptă, prin decredibilizarea anticorupției.
  – Johannis are dificultăți în compunerea unui discurs, așa că problema unui discurs moralizator și-o poate pune cel mult consilierul lui însărcinat cu scrierea comunicatelor.
  – BOR-ul și celelalte culte nu se fac auzite în sfera eticii. Pupatul festiv al moaștelor în pelerinaj a înlocuit mult mai eficienta muncă a preotului.
  – familia e distrusă în fiecare seară de sport și concursurile TV (care inoculează ideea că în viață trebuie să câștigi), bavardajul unor tute și manelăria unor primitivi.
  – contextul internațional nu e nici el înălțător. Când cel care era programat să ajungă președintele Franței comite viol, când cancelarul Germaniei pleacă pe bani mulți la ruși, când un candidat la președinția Franței a mînărit angajări, atunci îți vine, ca cetățean de rând, să-ți spui că ai noștri sunt ca ai lor.

  Așa că e mult de muncă, pe toate fronturile. Poate scoate ministrul Pop (dacă se mai trezește mâine tot ministru) și-un manual de etică. Poate Daniel, Întâiul Investitor al BOR se ostenește să se adreseze turmei întru îndreptare. Poate conducătorii lojilor francmasonice nu mai absorb de-a valma și se curăță de toată scursura politică intrată în obediență (un fel de-a spune, pentru că mulți nu sunt obedienți nimănui și nici unei valori) doar pe criteriul ajungerii în funcții care permit cotizarea la opere caritabile. Poate cei de jos vor căpăta necesara încredere că viitorul mai există și trebuie așteptat și construit, nu anulat și batjocorit.

  Uitându-mă la ceea ce face senatorul Goțiu, vâzând în jur chiar la pretinși intelectuali zeflemeaua la adresa lui, mă gândesc că a se dedica unor astfel de cauze contribuie la traversarea spațiului ce ne separă de Occident, și că pașii mici pe care-i face sunt precum creșterea unui copil: trebuie făcuți și plata va veni mai târziu. Asta trebuie făcut, nu să visăm câștiguri la loterie, nici să întemeiem religii noi, nici să facem minuni (Altul se ocupă cu minunile). Dacă vrem să trăim în societate, trebuie s-o despuțim de duhoarea băgată în stradă, instituții și creiere de comunism.

  Reply
 2. Adrian

  Față de nr de alegători participanți la votări s-ar putea susține că mulți parlamentari sunt în conflict de interese cu cetățenii din propria circumscripție electorală. Concluzia ar fi infirmată doar de faptul că mandatul nu e imperativ. Așa că, în realitate, sunt în conflict de interese cu toți cetățenii, de unde și starea de conflict permanent între autorități

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *