Romania Curată

Protestul tinerilor. „Suntem prioritatea zero. Adică deloc”

Consiliul Tineretului din România consideră că bugetul României pe anul 2016, modalitatea de adoptare și pozițiile publice ale ministrului Elisabeta Lipă trădează o nepăsare completă a Guvernului Cioloș față de problemele tinerilor. Astfel, Strategia națională în domeniul politicii pentru tineret 2015 – 2020 riscă să rămână neaplicată și programele pentru tineret au o finanțare redusă drastic. O serie de alte decizii, printre care și înghețarea salariului minim sau limitarea creșterilor din educație la salarii, nu și la problemele directe ale sutelor de mii de elevi, precum disponibilitatea manualelor sau decontarea integrală a navetei, au un impact major asupra tinerilor. Venind în contextul în care România are deja provocări demografice majore cauzate de natalitatea scăzută, emigrare și abandon școlar, această abordare este cu atât mai păguboasă pentru viitorul României.

Strategia națională în domeniul politicii pentru tineret 2015 – 2020 a fost adoptată de Guvern la începutul anului 2015 și este structurată pe patru domenii fundamentale în care executivul își asumă să intervină și să găsească soluții la provocările existente: „Muncă și antreprenoriat”, „Cultură și educație nonformală”, „Sănătate, sport și recreere” și „Participare și voluntariat”. Implementarea de măsuri concrete în aceste domenii depinde de adoptarea de către Guvern a Planurilor de Acțiune aferente Strategiei, planuri care trebuie să cuprindă acțiuni concrete, instituții responsabile, indicatori clari și, foarte important, bugete! Până în acest moment, acțiunile Guvernului în ansamblul său și ale Ministrului Elisabeta Lipă nu indică niciun fel de intenție de a asuma și asigura finanțarea necesară aplicării Strategiei, respectiv de a adopta Planurile de Acțiune cu toate elementele acestora.

Mai mult, finanțarea programelor pentru tineret, inclusiv a conferințelor, sesiunilor de formare, școlilor de vară, dezbaterilor și a altor proiecte implementate de organizațiile de tineret, deja aflată la un nivel foarte redus, scade drastic în anul 2016, față de 2015! Astfel, de la o alocare de 6,6 milioane de lei în 2015, în 2016 vor fi alocate 2,7 milioane de lei pe linia „programe pentru tineret”, în scădere cu 60%! Chiar și luând în considerare creșterea bugetului la linia „alte activități sociale și culturale”, de aproximativ 2 milioane de lei și presupunând că această creștere va compensa scăderea de la programe pentru tineret, tot rămâne o scădere totală de peste 18%! De reținut este că  această scădere afectează proiectele proprii și în parteneriat și concursurile de proiecte, atât cele organizate de Ministerul Tineretului și Sportului la nivel național, cât și cele organizate de direcțiile județene pentru sport și tineret la nivelul fiecărui județ, fiind afectate sute de ONG-uri din toată țara. Pentru comparație, menționăm că Primăria Municipiului Timișoara, oraș care va pilota programul „Capitala Națională a Tineretului” în 2016, va aloca 1 milion de lei pentru programe pentru tineret, iar Cluj Napoca, Capitala Europeană a Tineretului 2015, a alocat în acest an peste 4 milioane de lei pentru astfel de activități! Practic, bugetul alocat de guvern pentru toată țara este comparabil cu cel alocat de unele primării…

Consiliul Tineretului din România îi solicită Prim-ministrului Dacian Cioloș să intervină personal, de urgență, pentru a redresa modul în care tinerii sunt abordați de către cabinetul său și să țină cont de faptul că importanța politicilor pentru tineret este consfințită inclusiv prin Constituția României, art. 49: „(…) Autorităţile publice au obligaţia să contribuie la asigurarea condiţiilor pentru participarea liberă a tinerilor la viaţa politică, socială, economică, culturală şi sportivă a ţării.”, dar și de prioritățile semnalate deja prin scrisoarea deschisă lansată de federație la finalul lunii noiembrie – http://goo.gl/VWndhb.

„Probabil că modul în care programul de guvernare, bugetul României și chiar și declarațiile ministrului tineretului și sportului Elisabeta Lipă evită subiectul „tineri” și „politici pentru tineret” este modul cinic al Prim-ministrului Dacian Cioloș și al cabinetului său de a le mulțumi zecilor de mii de tineri care au ieșit în stradă și sutelor de mii care au cerut o altfel de politică. Dacă, totuși, ne înșelăm și guvernului îi pasă de tineri, așteptăm o intervenție urgentă a Prim-ministrului pentru a corecta derapajele guvernului său, derapaje care se adună cu mult prea multă rapiditate…”, a declarat Mihai Dragoș, președintele CTR.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Protestul tinerilor. „Suntem prioritatea zero. Adică deloc”

 1. daniela nicolescu

  Sunt consternata! Parlamentarii isi voteaza pensii speciale, indemnizatii, spruri, mariri de salarii, de bugete proprii SI NIMENI NU IESE IN STRADA!! Nu inteleg! fixatia asta pe guverne si actiunile lor si totala cautionare/ignorare a abuzurilor acestor trantori care stau 4-8-12 ani dormind sau tragand sfori in Parlament si isi mai si voteaza pivilegii pentru viitor, pentru cand nu vor mai dormi in Parlament, vor dormi pe plajele calde in timp ce plebea si copiii si neptii ei vor plati pentru huzurul acestor paraziti legali.
  Unde sunt tinerii vigilenti din octombrie? darf ceilalti? Suntem vigilenti doar „pe sarite”, consecventi doar „pe sarite”. Unde e Romania curata? de ce nu e virala stirea acestor mariri facute zilele acestea cand tinerii sunt ocupati cu aranjamentele pentru sarbatrile de iarna????

  Reply
 2. virginia masichevici

  Aveti mare dreptate. Oare ce ne-ar putea scoate din inertia aceasta contraproductiva care a pus stapinire pe noi de mai bine de un sfert de veac ?!

  Reply
 3. anda

  tinerii melteni sportivi au sali de fitness. nu e necesar un minister al sportului. de ce nu un minister al culturii si ARTEI? de ce nu sunt sali unde pictorii sa-si antreneze talentul, de ce nu laboratoare pentru cercetare? si de ce nu un buget care sa prevada premii pentru cercetatori si artisti?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *