Adrian Popescu

Protestele au schimbat votul senatorilor: nu se mai grațiază faptele de corupție

Speriată de consecințele propriilor decizii, Comisia juridica din Senat a revenit asupra votului dat miercuri in privința grațierii faptelor de corupție si, de această dată, a votat ca ele sa nu intre în sfera infracțiunilor grațiate. Decizia a venit după ce, cu o seară înainte, sute de persoane au ieșit din nou în stradă pentru a protesta față de actele de clemență ale parlamentarilor în favoarea corupților.

Au votat „pentru” excluderea de la grațiere a acestor infracțiuni (prevazute la art. 289-294 in Codul Penal) trei senatori PNL, unul USR si unul UDMR. S-au abținut trei senatori PSD si unul ALDE (doi senatori PSD nu erau in sala în momentul votului).

Propunerea de a se reveni asupra votului a fost făcută de senatorul PNL Daniel Fenechiu, care a invocat si declarația făcută de președintele PSD Liviu Dragnea miercuri seara, acesta afirmând ca nu susține grațierea faptelor de corupție. De asemenea, s-a votat sa nu fie grațiate infracțiunile de abuz in serviciu si conflict de interese.

Comisia juridica se va întruni luni, 8 mai,  pentru a da un vot final pe raportul cu amendamente pe acest proiect si este posibil sa intre la votul final in plenul Senatului luni după-amiaza.

Băsescu și Nicolae au propus grațierea corupților

Comisia juridică a Senatului adoptase miercuri amendamentele senatorilor Traian Băsescu şi Şerban Nicolae prin care puteau fi graţiaţi şi corupţii. Mai exact, faptele de corupţie comise până la data de 1 ianuarie 2017. Este vorba de luarea de mită, darea de mită, traficul de influenţă, cumpărarea de influenţă şi alte fapte de acest gen.

Au fost 5 voturi pentru de la PSD şi 3 împotrivă, de la PNL, USR şi UDMR.  Votul a fost dat în ciuda faptului că CSM, Parchetul General, dar şi Uniunea Barourilor au susţinut că faptele de corupţie nu trebuie graţiate. 

Oamenii au reacționat prompt în stradă 

Peste 2000 de persoane au ieşit miercuri seară în Piaţa Victoriei. Timp de patru ore ne-am amintit de uriașele proteste din ianuarie provocate de faimoasa Ordonanță 13 a lui Florin Iordache. Vezi mai jos imagini de miercuri seară:

“Nu scăpaţi! Hoţii, Hoţii!, DNA, să vină să vă ia! În democraţie, se stă la puşcărie!”, au strigat protestatarii.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Protestele au schimbat votul senatorilor: nu se mai grațiază faptele de corupție

 1. BOTEZATU

  Protestele de strada trebuie sa schimbe CALITATEA UMANA a POLITRUCILOR SI IMPOSTORILOR precum SI reducerea NUMARULUI PARLAMENTARILOR si nu votul senatorilor.

  Reply
 2. N. C.

  – Să trăiți! Ce facem, că sunt încă acolo?
  – Îi mai testăm peste trei luni.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *