Romania Curată

Proteste în marile orașe din țară! România Curată te ține la curent cu manifestațiile. „Salvați pădurile României!“

București, Brașov, Iași, Cluj, Timișoara și multe alte orașe au sunat mobilizarea românilor pentru a ieși în stradă. Cu toții cer oprirea defrișărilor din pădurile patriei și oprirea firmelor care încurajează aceste practici. Una dintre acestea, Schweighofer Holzindustrie, anunță că ia în calcul plecarea din țară din cauza Codului Silvic care le-ar da peste cap planuri de afaceri cu pădurile românești.

România Curată te ține la curent cu ce se întâmplă în marile orașe, acolo unde, de la ora 17.00, sunt așteptate mii de persoane. De remarcat este faptul că, spre deosebire de săptămâna trecută, manifestanții nu au mai fost „păziți“ de forțe de ordine impresionante.

La Brașov, protestatarii nu au primit nici de această dată permisiunea autorităților pentru a manifesta pașnic în Piața Sfatului. Cu o oră înainte de ora anunțată a protestelor, la Brașov se adunaseră deja mai multe zeci de persoane care scandau „Codrul – frate cu românul!“, „Uniți, salvăm pădurile!“ și „Copacii tăiați, țepe pentru deputați!“. După un marș pe strada Republicii și Piața Sfatului, numărul protestatarilor a trecut de 100. Traseul făcut în marș de protestatari a depășit și de această dată zona autorizată de Comisia de circulație. Week-end ul trecut, protestatarii s-au ales cu o amendă de 5.000 de lei pentru că au mărșăluit în afara traseului autorizat și este de așteptat ca și de această dată Jandarmeria să dea o amendă similară.

Puțin după ora 17, la Brașov a început să plouă torențial, dar protestatarii nu se dau bătuți. „Fie ploaie, fie vânt, noi vă punem la pământ!“. Ploaia a împiedicat, în cele din urmă, buna desfășurare a protestului. (Mihaela Parghel)

La Cluj, aproape de ora 17, se adunaseră în centrul orașului peste 150 de persoane. În ciuda ploii, protestul s-a transformat într-o dezbatere în aer liber, cu acces liber la portavoce, discutându-se atât asupra problemelor Codului Silvic, cât și, în general, a pădurilor.

cluj protest paduri 2

La Iași, câteva zeci de persoane s-au adunat la ora 17 în fața statuii lui Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii pentru a protesta împotriva tăierilor abuzive ale pădurilor României. Vorbitorii au făcut apel la anchetarea celor care se fac responsabili de tăierile ilegale de păduri. Oratorii au făcut referire la firma austriacă Schweighofer Holzindustrie. S-a vorbit despre modificarea legislației, astfel încât să fie protejat fondul forestier național. Ieșenii vor domnia legii a unei legi care să fie acordată la realitățile pădurilor din România.

La Iași, fiind mult mai puțini participanți la miting față de săptămâna trecută, s-a făcut apel la unitatea cetățenilor în a transmite un mesaj clar decidenților. Unul dintre oratori a spus celor prezenți că este nevoie în continuare să se facă presiuni asupra guvernanților, astfel încât aceștia să dea curs în mod real solicitărilor străzii. (Marian Petru)

iasi

La Timișoara, aproximativ 30 de persoane s-au adunat în Piața Operei pentru a protesta împotriva jafului din pădurile țării. Aceștia scandează împotriva autorităților care au permis acest jaf din ultimii 25 de ani. „Nu există propriu-zis organizatori, este un protest spontan. Singurele . Au fost niște pancarde artistice ce conțin mesaje artistice pentru a minimiza riscul de a primi amenzi de la Jandarmerie și Poliție. Pancardele au fost realizate cu ajutorul lui Dan Perjovschi în cadrul unui festival de artă ce a avut loc la Timișoara“, a declarat Ciprian Baciu (33 de ani), economist, unul dintre participanți.

timisoara

„Noi ne facem datoria cetățenească, conștientizăm oamenii cu ce se întâmplă în țară. Piața Operei este un simbol al revoluției și nu vom accepta ce încearcă să ne vândă primarul Robu cum că piața asta e doar pentru promenadă și mici cu bere, câtă vreme asistăm la o exploatare atât de costisitoare pentru țară și Aurul Verde“, a mai spus acesta. (Daniel Befu)

La București, peste 200 de persoane s-au adunat în Piața Universității, manifestându-și nemulțumirea față de defrișările masive ale pădurilor României. Uniți, salvăm pădurile este una dintre lozincile des scandate, Toate partid ne taie padurile, nu corporația face legislația, padurea voastra nu e marfa voastră. „Săptămâna trecută nu ați ieșit degeaba în stradă. Președintele a convocat CSAT pentru a discuta problema pădurilor, premierul pregătește OUG ca să interzică exportul de lemn, politicienii se mișcă nu pentru că vor să apere interesul țării, ci pentru că le e frică. Toată luma a protejat mafia pădurilor 25 de ani. Suntem aici și le spunem politicienilor că nu ne mulțumim cu declarații, ci vrem acțiuni concrete“, a declarat unul dintre liderii protestatarilor.

Jandarmeria a încercat să legitimeze câțiva protestatari, dar aceștia s-au opus. Liderii „Uniti Salvăm!“ au spus că dacă jandarmii vor aplica amenzi, cei amendați să scrie pe pagina de Facebook a  „Uniți Salvăm“, iar avocații lor vor încerca să anuleze amenzile. „Jandarmeria apără hoția și în loc să îi legitimeze pe cei care fură, îi legitimează pe cei care apără pădurea“, susțin protestatarii.

Liderii protestatarilor au cerut un Cod Silvic mai bun și, deși există acea limitare de 30% a cantității de lemn pe care un operator o poate procesa, codul silvic are mai multe prevederi rele, una fiind exploatarea fără amenajament silvic a pădurilor private mai mici de 10 ha. (Catiușa Ivanov)

bucuresti 2 bucuresti

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Proteste în marile orașe din țară! România Curată te ține la curent cu manifestațiile. „Salvați pădurile României!“

 1. Nicolae Dorobantu

  Au venit jandarmii ca niste lasi pe la spatele manifestatie si au incercat sa amendeze doi copii probabil sa bage frica in ei. Noroc ca erau si „veterani” acolo care s-au repezit la jandarmi si ne-au dat semnalul sa ne strangem in fata hienelor de jandarmi. Cand au vazut ca se ingroase gluma si le-au tiuit urechile in cap cand le-am strigat direct in urechi cu toata forta „jandarmeria apara hotia” si-au luat talpasita rapid. Cat de lipsit de caracter poate fi un om ca sa se angajeze pe post de sluga in institutiile de represiune ale mafiei corporatist-politice!

  Reply
 2. alic

  VIDEO/FOTO. Fotografii din satelit arată jaful din pădurile județului Caraș-Severin!
  După lungi perioade de negare, cei care conduc instituțiile statului în materie de păduri au ajuns în faza de revoltă. Vizați sunt angajații ocoalelor silvice pe care, deși îi amenință cu disponibilizarea, instanța i-ar readuce la lucru.
  Directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, a admis într-un interviu acordat recent că în Caraș-Severin se taie de patru ori mai mult lemn decât limita admisă. Asta, după ce în primăvara lui 2015 acesta a fost prezent la Reșița, fără să susțină o conferință de presă în care să prezinte clar care este realitatea. Negația vehementă, însă, a venit din partea celorlalte structuri, controlate de Romsilva. Între timp însă, lucrurile s-au mai schimbat. Câțiva angajați au mai fost dați afară pe ici, pe colo și, uite așa, Crăciunescu a punctul pe „i”, în zona în care ONG-urile de mediu fac scandal de ani de zile………………..

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *