Romania Curată

PROTEST: ”Agricultură, nu fractură”! S-au reluat protestele în Vestul țării, împotriva sondei unei subsidiare Gazprom

Zeci de locuitori ai comunei Dudeștii Vechi au ieșit duminică în stradă pentru a protesta împotriva instalării unei sonde pe raza localității lor. Sonda aparține companiei sârbești NIS Petrol, subsidiară a Gazprom și, conform declarațiilor firmei, intenționează să exploreze prin tehnologii clasice. Reprezentanții Grupului de Inițiativă Civică Dudeștii Vechi susțin însă că sonda este de mare adâncime, iar acest lucru dovedește că se vizează exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică.

În localitatea Dudeștii Vechi și în alte comune învecinate din Banat au avut loc în ultimii ani mai multe proteste împotriva explorărilor și exploatărilor gazelor de șist. Situația de la Beba Veche, unde mai multe controale au evidențiat prezența arsenului în apa fântânilor, a scandalizat, de asemenea, localnicii, ajungând și pe masa autorităților locale și centrale (detalii aici).

Situația din Vestul țării este tensionată și din cauza faptului că majoritatea localnicilor trăiesc din agricultură, iar specialiștii spun că zona este esențială pentru garantarea siguranței alimentare a României, care ar putea fi pusă în pericol chiar și de exploatările clasice de gaze și petrol, nu doar de cele care utilizează fracturarea hidraulică. În ciuda protestelor și luărilor de poziție, primăria Dudeștii Vechi a eliberat certificatul de urbanism pentru sonda NIS Petrol în urmă cu o lună.

Într-un comunicat, citat de Mediafax, compania NIS Petrol asigură locuitorii din Dudeştii Vechi că utilizează metode de explorare tradiţionale, fracturarea hidraulică nefiind luată în calcul. Totodată, compania arată că acordurile cu Agenţia Naţională de Resurse Minerale o obligă atât să obţină date seismice, cât şi să foreze trei sonde de explorare.

***

Citește și:

Problema apei contaminate cu arsen de la Beba Veche, pe masa Guvernului şi Preşedinţiei. “Situația este extrem de gravă”

Bătălia pentru Câmpia de Vest. Gaze de șist sau agricultură? Vorbim și despre independența alimentară

***

Primăria din Dudeștii Vechi a încercat să stopeze protestul de astăzi (duminică) invocând diferite pretexte (vezi facsimil). Chiar dacă autoritățile au anunțat că, implicit, ”nu-și asumă siguranța și ordinea publică în timpul manifestărilor”, la protest au fost prezente efective importante ale forțelor de ordine care i-au amenințat pe protestatari cu amendarea.

comunicat dudesti


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “PROTEST: ”Agricultură, nu fractură”! S-au reluat protestele în Vestul țării, împotriva sondei unei subsidiare Gazprom

  1. Mircea Gheorghiu

    Felicitari pentru vigilenta. Numai asa salvam Romania. Alo SRI ce relatii dracesti mai acoperi.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *