Romania Curată

Prostia se plătește. Capitala trebuie să returneze banii europeni pentru Pasajul de la Piața Sudului

Una câte una, încep să iasă la iveală marile probleme ale Bucureștiului lăsate moștenire de administrația Oprescu. Astfel, capitala va pierde finanțarea europeană pentru lucrările de la Pasajul Piața Sudului pentru că acestea nu vor fi gata la sfârșitul acestei luni, aşa cum era prevăzut în actul adiţional la contractul de finanţare.

Potrivit Mediafax, întârzierea lucrărilor a fost cauzată în principal de avizele greşite emise de furnizorii de utilităţi, care nu au ştiut exact pe unde trec propriile reţele subterane. Abia după începerea săpăturilor s-a constatat că ţevile, cablurile şi celelalte utilităţi vor trebui deviate. Lucrarea ar trebui finalizată până la sfârşitul lunii martie 2017, conform ultimului termen asumat de constructor, a precizat noul primar al Bucureștiului.

Gabriela Firea a mai declarat că dacă municipalitatea va trebui să returneze sumele alocate deja de Comisia Europeană pentru Pasajul de la Piaţa Sudului, acestea se vor imputa firmei care s-a ocupat de proiect.

“Consiliul General al Capitalei a aprobat deja alocarea din bugetul local a sumei de 100 de milioane de lei pentru finalizarea pasajului. Referitor la recuperarea acestor sume, care în mod normal ar fi trebuit rambursate de la Comisia Europeană, sunt două chestiuni în discuţie. Pe de o parte sunt sumele care s-au plătit sau se plătesc după 31 decembrie 2015, când s-a încheiat extinderea de doi ani a exerciţiului financiar al Uniunii Europene 2007-20013. În acest caz e evident că nu putem vorbi de rambursări pentru că suntem în afara cadrului financiar. Pe de altă parte sunt sumele care au fost deja rambursate de Comisia Europeană. Aici se discută dacă va trebui să dăm înapoi aceşti bani având în vedere că proiectul nu va fi finalizat până la 30 iunie, aşa cum era prevăzut în actul adiţional la contractul de finanţare. Dacă va trebui să dăm înapoi aceşti bani, atunci în mod cert îi vom imputa antreprenorului toate sumele returnate de municipalitate, pentru că obiectivul nu s-a finalizat la timp”, a declarat Gabriela Firea.

Culmea este că în urmă cu o lună, municipalitatea anunța că gradul de finalizare al lucrărilor la Pasajul de la Piaţa Sudului este de 80% şi că proiectul este în grafic pentru termenul limită de finalizare, stabilit la 30 iunie 2016.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Prostia se plătește. Capitala trebuie să returneze banii europeni pentru Pasajul de la Piața Sudului

 1. Adrian

  „Dacă va trebui să dăm înapoi aceşti bani, atunci în mod cert îi vom imputa antreprenorului toate sumele returnate de municipalitate, pentru că obiectivul nu s-a finalizat la timp”.

  Parerea mea este ca „cert” in limbaj juridic are o anume semnificatie. (chiar si in limbajul comun.)

  Asa ca gargara cu pseudo-judecati de valoare bagate cu forta in formulari „daca..atunci”-imprumutata dupa Revolutie de toti indivizii fara vreo pregatire in stiinte exacte ori aplecare catre stiinte juridice- nici pe acestia nu-i angajeaza (penal, patrimonial, moral, uman, cum doriti) cu nimic,din pacate. E doar abuz de limbaj.

  In aceeasi ordine(?) de pseudo-idei, DACA GF ii pune in intarziere pe constructori, supervizori ai lucrarii si care or mai fi incasat bani de acolo pe nemunca, ATUNCI dau o bere cu nume de traditie dintr-un judet din vest produsa in Bucuresti.

  Reply
 2. ??????

  Sa observam totusi ca domnul Sorin Oprescu se apropie de un an de cand nu mai ar fi primarul capitalei ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *