Victoria Stoiciu

Propunerile USR de a ieși din criză: mai multe probleme, decât soluții. Și mult populism

USR, al treilea cel mai mare partid parlamentar și al doilea partid de opoziție ca mărime, a venit cu un pachet de măsuri anticriză pentru a răspunde problemelor cu care se confruntă angajații. Doar că așa-numitul policy paper al USR creează mai multe probleme decât cele pe care pretinde că le rezolvă.

Soluțiile cu care USR crede că vine în sprijinul lucrătorilor afectați de criză sunt, foarte pe scurt două: 830 de lei scutire de la plata impozitelor pentru primii 2.000 de lei din salariu și o sumă de 830 de lei oferiți sub forma unui ajutor temporar pe perioada stării de urgență pentru cei ce își pierd locul de muncă. Două și ambele proaste. Să vedem de ce.

Deși începe prin a afirma că este o eroare să lupți cu armele de ieri în războiul de azi, autorii propunerilor USR pică ei înșiși în aceeași capcană. Sărăcia de idei a USR și lipsa de propuneri viabile îi face să se comporte ca în bancul cu Bulă și puricele: oricare ar fi problema, USR știe una și bună, respectiv, zero taxe pe salariul minim. De data aceasta, Prună, Năsui și Ghinea, autorii a ceea ce se vrea a fi un policy paper, și-au revizuit un pic propunerea, pe ici pe colo, dar… nu în părțile esențiale. Rezultatul e aceeași Mărie, cu altă pălărie. De fapt, nu mai e vorba de salariul minim, ci de scutirea plății de 830 de lei pentru primii 2.000 de lei din salariu (puțin sub nivelul salariului minim brut de 2.230 lei).

Și aici încep problemele. Pentru că deși USR vorbește despre scutirea de impozite, de fapt e vorba de scutirea de la plata nu doar a impozitului pe venit (10%, respectiv 81 de lei la un salariu de 2.000 de lei), ci de scutirea în egală măsură de la plata asigurărilor sociale și de sănătate. E în regulă dacă ai un salariu de 5.000 de lei brut, dar ce se întâmplă dacă câștigi salariul minim pe economie și nu mai plătești, iată, asigurarea de sănătate?

USR nu oferă un răspuns, pentru că în propensiunea sa de a împroșca cu promisiuni populiste, nu e preocupată de asemenea detalii. Dar răspunsul e simplu – dacă ai salariu minim pe economie și statul te scutește, așa cum propune USR, de plata a 830 de lei sub formă de impozite și contribuții, în conformitate cu legea în vigoare nu mai beneficiezi de asigurare de sănătate și nici de asigurare socială, adică pensie. În momentul de față, aproximativ 25% dintre angajații români sunt pe salariu minim.

Continuarea în Libertatea


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Propunerile USR de a ieși din criză: mai multe probleme, decât soluții. Și mult populism

  1. G.

    Sincer, nu cred că este vorba de populism, ci de necunoaștere, ca să nu spunem mai rău. Dacă mai adăugați propunerea altui deștept de la USR ca să ne împrumutăm la FMI, pentru că-n mintea lui FMI-ul este o bancă de caritate (și nu un bastion al mondialismului neo-liberal), nu iese o imagine prea bună a USR-ului.
    Am votat cu ei, dar este trist ca în aceste momente, când toți acceptă că „nimic nu va mai fi la fel”, să vezi oameni tineri care gândesc ziua de mâine cu instrumentele zilei de alaltăieri. Plus că înaintea vremurilor de penurie materială și nevoie de solidaritate care vin, ei s-au aliniat la „centru-dreapta”, așa, a posteriori alegerilor, ca proasta-n târg.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *