Romania Curată

Proiectul de buget al municipiului Bacău este ținut departe de ochii băcăuanilor

Cristian Ghingheș, consilier local independent al municipiului Bacău, atrage atenția, într-un comunicat, cu privire la nerespectarea de către administrația condusă de Cosmin Necula a etapelor procesului bugetar și critică faptul că proiectul de buget pentru anul 2017 nu a fost adus la cunoștința cetățenilor.

Cristian Ghingheș, consilier local independent al municipiului Bacău

Chiar dacă primarul Cosmin Necula a prezentat astăzi succint proiectul de buget pentru anul 2017, avansând chiar și o listă de investiții planificate pentru anul în curs, până la această oră documentul nu a fost publicat pe site-ul oficial al instituției și nu a fost transmis membrilor Consiliului Local al municipiului Bacău. Astfel, cetățenii municipiului Bacău sunt în acest moment privați de dreptul de a analiza cum vor fi cheltuite fondurile constituite din taxele și impozitele pe care le plătesc la bugetul local, se arată în comunicatul consilierului băcăuan.

Conform art. 39 alin. (3) al Legii 273/2006 a finanțelor publice locale, primarul municipiului Bacău avea obligația să definitiveze proiectul bugetului local și să îl facă publicului cunoscut în termen de 15 zile de la publicarea Legii bugetului de stat în Monitorul Oficial. Termenul de 15 zile a expirat sâmbătă, 4 martie. Mai mult, acceași lege prevede asigurarea unei perioade minime de 15 zile în care locuitorii orașului să aibă posibilitatea de a depune contestații cu privire la proiectul de buget propus. Cum acest document încă nu a fost publicat pe site, locuitorii municipiului Bacău sunt în imposibilitatea de a-l consulta și eventual de a-l amenda, mai scrie Cristian Ghingheș.

„Speram ca executivul condus de Cosmin Necula să demareze un amplu proces de consultare a cetățenilor cu privire la domeniile și investițiile pe care are de gând să le prioritizeze anul acesta. Cetățenii trebuie să aibă un cuvânt de spus atunci când vine vorba de cheltuirea a zeci de milioane de euro din buzunarele lor. Chiar nu am niciun interes să blochez activitatea executivului, dar nu pot trece cu vederea încălcarea legii și mai ales a principiilor pentru care am candidat și pe care am jurat să le respect”, arată consilierul local independent din Bacău.

Maniera în care actuala administrația a ales să lanseze proiectul de buget se află în directă contradicție cu promisiunile pe care candidatul Cosmin Necula le-a făcut în campania electorală: „Cel mai bun paznic al banului public este cetăţeanul cu drept de vot iar pentru ca acest lucru să devină realitate acest cetăţean trebuie să aibă un acces facil la informaţii referitoare la modul în care este cheltuit banul public, el fiind de fapt cel mai interesat şi îndreptăţit să critice administraţia locală referitor la oportunitatea şi eficienţa cheltuirii banului public.” (frază extrasă din capitolul XII al Programului de guvernare locală al primarului Cosmin Necula)

Nerespectarea procedurii de adoptare a bugetului local anual poate atrage suspendarea și chiar anularea lui în instanță, efectele fiind devastatoare pentru comunitatea locală, conchide Cristian Ghingheș.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Proiectul de buget al municipiului Bacău este ținut departe de ochii băcăuanilor

  1. Petruta Moisi

    Cum pericolul de ‘infringement’ planeaza precum sabia lui Damocle, nu este exclus ca intarzierea in chestiunea bugetului la Bacau sa fie legata si de proiectul de construire a unui mare incinerator acolo, proiect asupra caruia fostul ministru al mediului din precedenta guvernare il anulase. Se pare ca se reiau astfel de planuri, inclusiv la Bucuresti si Brasov. Chipurile se recupereaza energie prin arderea gunoaielor, nu le putem numi deseuri nefiind selectate la sursa, nereciclate, etc. asa cum obliga Directiva Deseuri a C.E.
    Asta printer alte ‘initiative’ ale administratiilor locale ajutate si de recentele hotarari ale alesilor unei parti minoritare a electoratului. Ne asteapta vremuri grele.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *