Romania Curată

Proiectele privind grațierea și modificările la Coduri, puse în dezbatere publică după vizita președintelui la Guvern

Ministerul Justiţiei, Florin Iordache, a anunțat că a finalizat elaborarea a două acte normative, unul dintre ele vizând graţierea, nu şi aministia, al doilea privitor la „hotărârile Curţii Constituţionale privind anumite fapte care trebuie să fie mai bine precizate” a anunţat oficialul la sfârșitul şedinţei de Guvern prezidate de preşedintele Iohannis, potrivit News.ro. Iordache a reiterat faptul că în actul de grațiere nu sunt incluse faptele de corupţie cele grave contra persoanei.

Iordache a anunțat că cele două acte normative au fost finalizate marţi şi au fost trimise spre consultare CSM şi celorlalte instituţii abilitate, iar în cursul acestei zile vor fi puse în dezbatere publică. Anunțul vine după ce UNJR a atras atenția, într-un comunicat publicat miercuri, că „adoptarea în secret a unei ordonanțe de urgență ce privește activitatea autorității judecătorești ar constitui un derapaj constituțional extrem de grav”, cu referire la proiectele vizând modificări la Codul penal și cel de procedură penală.

„Ministerul Justiţiei a elaborat două acte normative care sunt în dezabatere publică. Aceste două acte au fost finalzate ieri, au fost trimise spre consultare la CSM, Înalata Curte, Parchet General şi cele două acte normative vizează graţierea şi nu amnistia, graţierea nu vizează fapte de corupţie, fapte grave şi care vizează recuperarea prejudiciului, iar cel de-al doilea act normativ vizează hotărârile CCR, care stabileşte pentru anumite fapte să fie mai bine precizate. Cele două acte normative pe care Ministerul Justiţiei le-a asumat prin prezenţa mea şi semnătura mea au fost transmise tuturor celor interesaţi”, a declarat Iordache.

El a precizat că în momentul în care vor fi avizele de susţinere sau nu, cu modificări sau fără, discuţia se va relua în Guvern. „Ceea ce apare în spaţiul public că există un proiect mare de modificare a Codului Penal sau a Codului de Procedură Penală sunt nişte proiecte pe care şi le-a asumat şi sunt în dezbatere la Parlament. Singurul lucru pe care şi-i l-a asumat Ministerul Justiţiei este acela de a pune în concordanţă deciziile CCR cu legislaţia în vigoare şi, în plus, acea OUG mai vizează şi transpunerea unei directive care vizează liberul acces la justiţie. Acestea sunt cele două acte, începând de azi, le puteţi vizulaiza”, a arătat Iordache.

Premierul Sorin Grindeanu a precizat, la rândul său, că în proiectele promovate de Ministerul Justiţiei „nu se dezincriminează abuzul în serviciu, conflictul de interese, dar se clarifică aceste lucruri din punctul de vedere al Ministerului Justiţiei în concordanţă cu deciziile Curţii Constituţionale”. „Orice decizie a CCR este obligatorie, nu ne putem face că nu avem”, a adăugat premierul. La rândul său, întrebat dacă se modifică definiţia abuzului în serviciu, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a spus că aceasta se modifică „în concordanţă cu decizia CCR”.

Declarațiile vin în contextul în care presa a speculat că ordonanțele privitoare la amnistie și grațiere ar putea fi adoptate în ședința de miercuri. Președintele Klaus Iohannis a participat la ședința de guvern, pe care a și prezidat-o, după ce anterior a avut o convorbire cu Grindeanu și Iordache. „Cunoaşteţi povestea că este un elefant în încăpere, dar nu-l vedem. Sunt doi elefanţi – ordonanţa de graţiere şi ordonanţa de modificare a codurilor penale. Evident, că şi despre acestea am discutat cu domnul prim-ministru mai dimineaţă, iar domnia sa mi-a spus că discuţia avusese loc deja cu anumiţi colegi din Guvern şi că nu vor fi puse pe ordinea de zi suplimentară aceste două chestiuni privind graţierea şi modificarea codurilor. De asemenea, subliniez şi sper să fiu în asentimentul domnului prim-ministru, care s-a angajat ca aceste chestiuni să nu fie băgate peste noapte în nicio şedinţă de guvern, ci imediat ce documentele vor fi clarificate, evident sub conducerea ministrului Justiţiei, a doamnei ministru de Interne şi a doamnei ministru delegat pentru Afaceri Europene, să fie puse în transparenţă, adică, mai clar, să fie date spre consultare tuturor entităţilor prevăzute de lege”, a declarat Iohannis.

„Înainte să ajung eu la Guvern, domnul prim-ministru analizase cu maximă responsabilitate aceste chestiuni şi aşa a fost posibil ca în 20 de minute sau cât am stat noi doi împreună să ajungem la consens, fiindcă amândoi şi, evident, toţi membrii Guvernului, dorim să consolidăm statul de drept şi atunci o parte importantă este respectarea normelor şi, nu în ultimul rând, respectarea românilor şi a asociaţiilor şi a societăţii civile care, cu toţii, vă asigur, sunt foarte interesaţi de aceste speţe”, a mai declarat șeful statului.

Premierul Grindeanu a declarat, după ședința de guvern, că e de acord cu amnistia și grațierea, deși cu o zi în urmă declarase că nu se pune problema de a da o amnistie. „Conform Constituției avem voie să dăm grațiere și amnistie? Scrie în Constituție că avem voie (…) să facem lucrul ăsta? Da. Deci nu sunt împotriva legii. (…) Eu cred că e tot așa de constituțional cum a venit domnul președinte Klaus Iohannis să prezideze ședința de guvern, tot așa de constituțional, respectând legea, să dăm ordonanță de urgență în toate domeniile în care ne lasă legea. Nefiind pe ordinea de zi comunicată din timp către dumneavoastră (…) pe care am avut-o de ieri în mapa de lucru, nu puteam să adoptăm lucruri pe puncte suplimentare”, a spus premierul.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *