Romania Curată

Proiecte POCA în sprijinul cetățenilor

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Autoritatea de Management a Programului Operațional Capacitate Administrativă (AM POCA) 2014-2020, a organizat evenimentul anual de informare al Programului Operațional Capacitate Administrativă, cu tema „Proiecte POCA în sprijinul cetățenilor”. Societatea Academică din România a fost prezentă în calitate de monitor la eveniment, care s-a ţinut pe 24 iunie la hotelul Ibis Styles Bucharest City Center din București. În deschidere, reprezentanţii SAR au prezentat mecanismul Pactelor de Integritate, prin care este monitorizat şi proiectul ‘Sprijin pentru activitățile de publicitate, informare și comunicare ale AM POCA’, din care face parte evenimentul.

Mecanismul este în momentul de faţă pilotat în 11 ţări din Uniunea Europeană, inclusiv România, şi presupune implicarea unor monitori externi în fiecare etapă a achiziţiilor publice mari – de la identificarea nevoii, organizarea licitaţiei, evaluarea ofertelor şi semnarea contractului, până la finalul perioadei de implementare. Scopul este să prevină abateri de integritate (corupţie, conflict de interese, nerespectarea procedurilor de lucru etc.) prin participarea la întregul proces a unor observatori, precum şi creşterea calităţii procesului de achiziţie prin oferirea de indicaţii, expertiză şi verificare. Treaba monitorilor este să preîntâmpine situaţii care pot întârzia sau creşte costurile unei achiziţii, care pot limita competiţia sau captura contracte publice.

Intenţia Comisiei Europene este ca, în viitor, toate contractele mari sau complexe din fonduri UE să fie monitorizate printr-un Pact de Integritate, iar această bună practică se poate implementa şi la nivel naţional pentru achiziţii din fonduri autohtone.

Mai multe detalii despre mecanismul Pactelor de Integritate şi beneficiile aduse se regăsesc în Brosura Contracte Curate in Achizitii Publice, care a fost distribuită şi participanţilor la eveniment.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *