Romania Curată

Proiect: Primarii condamnaţi după preluarea mandatului, obligaţi să plătească alegerile anticipate

Primarii condamnaţi după preluarea mandatului ar putea fi obligaţi să suporte costurile generate de alegerile anticipate singuri dacă au candidat independent sau împreună cu partidul sau alianţa politică de care au fost susţinuţi, potrivit unui proiect de lege depus la Senat de mai mulți deputați independenți, printre care și avocatul Daniel Fenechiu.

”În situaţia în care candidatul la funcţia publică de primar face obiectul unor proceduri judiciare penale ori se găseşte în stare de incompatibilitate sau conflict de interese constatat de ANI, acesta va indica în declaraţia pe propria răspundere infracţiunile pentru care este urmărit penal şi stadiul urmăririi penale/judecăţii şi/sau obiectul constatărilor ANI, precum şi ca angajamentul ca, în ipoteza în care finalizarea procedurii judiciare ar genera vacantarea funcţiei de primar, obţinută în urma alegerilor, se obligă să suporte -singur, în situaţia unei candidaturi independente sau în solidar cu partidul/alianţa politică sau electorală care îl propune, în situaţia în care este propus de un partid sau alianţă politică/electorală, toate costurile generate de organizarea alegerilor anticipate’, se arată în proiectul de lege, citat de Mediafax.

Partidul sau alianţa politică/electorală care au propus candidatul vor avea obligaţia, sub sancţiunea respingerii înregistrării candidaturii, să prezinte o declaraţie semnată de liderul partidului sau persoanele împuternicite sa reprezinte alianţa, prin care să confirme că au cunoştiinţă de de situaţia juridică a candidatului şi se obligă ca să suporte cu candidatul propus toate costurile generate de alegerile anticipate, dacă acesta va fi condamnat, potrivit proiectului de lege.

Achitarea costurilor generate de organizarea alegerilor anticipate ar urma să fie făcută printr-un ordin emis de prefect, în baza calculului întocmit de unitatea administrativ-teritorială în care a activat primarul al cărui mandat, ordinul prefectului constituind titlu executoriu.

Potrivit iniţiativei, propunerile de candidaţi vor trebui să conţină şi declaraţii pe propria răspundere cu privire la existenţa/inexistenţa unei urmăriri penale împotriva candidatului sau situaţii de incompatibilitate ori conflict de interese constatate de ANI, semnate şi datate de candidaţi, precum şi de copiile actelor de identitate ale candidaţilor.

„Recentele alegeri locale din 5 iunie 2016 au reliefat – şi nu pentru prima dată, o situaţie în care mai mulţi candidaţi aflaţi în cursul unor proceduri judiciare penale – urmăriţi penal sau chiar trimişi în judecată, unii dinter aceştia chiar aflaţi în arest preventiv, au candidat la funcţa punlică de primar sau consilier, parte dintre aceştia fiind chiar aleşi”, susţine deputatul Daniel Fenechiu în expunerea de motive.

Fenechiu afirmă că asumarea unei candidaturi de către o persoană aflată în cursul unei proceduri judiciare penale trebuie să angreneze răspunderea candidatului şi a partidului/alianţei care îl susţine.

”Nu este firesc să cheltuim banul public pentru a organiza alegeri generate de vacantarea funcţiei de primar generate de condamnarea acestuia prin hotărâre judecătorească definitivă privativă de libertate, incompatibilitate sau pierderea drepturilor electorale stabilită prin sentinţă penală definitivă. Responsabilizarea candidaţilor şi a partidelor/alianţelor care îi susţin este o prioritate pentru evoluţia democraţiei, iar respectul pentru banul public impune ca acesta să fie recuperat, ori de cţte ori cheltuirea ese generată de culpa cuiva”, mai arată deputatul.

Proiectul de lege a fost inţiat de deputaţii independenţi Viorel-Ionel Blăjuţ, Mihai Deaconu, Daniel Fenechiu şi Răzvan-Ionuţ Tănase, mai scrie Mediafax.

Pe 5 iunie, mai mulți primari anchetați penal au câștigat alegerile, iar cel mai cunoscut exemplu este cel al primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș care a obținut cele mai multe voturi, deși la momentul respectiv era arestat.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Proiect: Primarii condamnaţi după preluarea mandatului, obligaţi să plătească alegerile anticipate

 1. rares

  Solutia este desemnarea urmatorului candidat care a strans cele mai multe voturi, nu alegeri anticipate.
  Costul alegeilor anticipate , indiferent de cine e oficial desemnat sa le suporte, tot pe carca electoratului ajunge (intr-un fel sau altul)
  Alegerile anticipate permit perpetuarea situatiei pentru ca permit „incercarea” repetata cu diveri candidati, pe cand asa partidele s-ar gandi mult mai bine inainte de a-si desemna candidatul.

  Reply
 2. hlk

  Baia Mare – Popor Prost . A făcut România de râsul lumii , toate televiziuni-le și ziarele de pe mapamond au scris și au râs cu poftă despre ,,recordul mondial de neegalat,, al acestor cetățeni din Baia Mare de ași alege primar din PUȘCĂRIE ?! ; un om care ia ,,furat,, la factura VITAL (apă) și prins luând mită cu bani marcați pe care scria . . . mită ?! . Printre cei ce l-au susținut pe acest corupt a fost și directorul Bibliotecii Județene Maramureș , ceia ce este extrem de grav , dar să-i dă o scuză : menținerea postului de director , dar când va fi condamnat Kerekeș , cine îl va susține pe directorul Ardelean ? .

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *