Romania Curată

Proiect în dezbatere. Marius Oprea vrea să interzică organizațiile și simbolurile comuniste în România

O replică la Legea antilegionară, care a stârnit atâtea controverse anul trecut, ar putea fi inițiată de Marius Oprea care vrea astfel să interzică organizațiile și simbolurile comuniste în România. Pentru acest lucru însă istoricul are nevoie fie de sprijinul Guvernului, fie al unui grup parlamentar. Mai există și varianta unei inițiative civice, care presupune strângerea a 100.000 de semnături.

Proiectul de lege lansat în dezbatere de fostul director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCMER) propune „interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter comunist şi a promovării cultului persoanelor vinovate de instaurarea şi funcţionarea regimului comunist şi a aparatului său represiv în România“.

Printre prevederile viitoarei legi s-ar putea număra:

– pedepsirea cu închisoare de la 3 la 15 ani pentru constituirea unei organizații cu caracter comunist

– aceeași pedeapsă pentru aderarea la o organizație cu caracter comunist

– închisoare de la 3 luni la 3 ani pentru „confecţionarea, vânzarea, răspândirea, precum şi deţinerea în vederea răspândirii de simboluri comuniste sau utilizarea în public a simbolurilor comuniste.

– închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă pentru „negarea, contestarea  sau minimalizarea în mod în public a caracterului ilegitim şi criminal al regimului comunist“

– închisoare de la 6 luni la 5 ani pentru cei care ar nega caracterul ilegitim  şi criminal al regimului comunist în mediul online.

Legea ar mai putea prevede și diminuare pensiilor cu procente între 50% şi 75%, pentru o perioadă de cinci ani, a persoanelor condamnate definitiv pentru săvârşirea, în perioada 1945 – 1989, a unor fapte care au avut ca urmare moartea, vătămarea corporală a persoanelor persecutate din motive politice, precum şi altor categorii de persoane. (Această sancțiune s-ar putea aplica în cazul lui Alexandru Vișinescu, spre exemplu)

„Eu solicit extinderea aplicării Legii 10/2016 ( despăgubirile pe care trebuie să le ofere foştii torţionari victimelor regimului comunist – n.r.) mai multor categorii: asupra nomenclaturii de partid, adică membrii guvernelor comuniste, deputaţii Marii Adunări Naţionale, membrii CC al PCR, a foştilor primi secretari judeţeni ai PCR, a comandanţilor Inspectoratelor judeţene de Securitate şi a persoanelor care, prin sentinţă definitivă sau necontestarea în instanţă a deciziilor CNSAS (n.r. – Colegiului Consiliului de Studeiere a Arhivelor Securităţii), au fost stabilite ca lucrători sau colaboratori ai Securităţii. Dacă se aplică această lege, va fi şi domnul Ion Iliescu pe acolo, de exemplu“, a declarat Marius Oprea pentru Adevărul.

Ion Iliescu a făcut parte din Comitetul Central în vremea regimului comunist, în perioada 1965-1971.

Marius Oprea a mai declarat pentru Adevărul că are deja acceptul şi susţinerea Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Poltici şi a președintelui acesteia, Octavian Bjoza, pentru acest proiect de lege.

Având în vedere că proiectul de lege al lui Marius Oprea este în dezbatere, România Curată vă invită să ne spuneți părerea dumneavoastră despre această inițiativă.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Proiect în dezbatere. Marius Oprea vrea să interzică organizațiile și simbolurile comuniste în România

 1. adevar si etica

  Cui pe cui nu se scoate ci se aduna!
  Romania, tara care in ultimii 26 de ani aproape ca a exclus extremismul din viata politica si publica pe cale naturala fara constringeri legale, se afla acum in fata unui adevarat asalt al unor asa zis legi anti-extremism ce puse una linga alta arata ca un adevarat cosciug ce ingroapa libertatea de exprimare.

  Avem deja aplicata Legea asa zis anti-legionara ce a inceput sa se manifeste ca un organism de cenzura a libertatii de exprimare cu virf de lance Institutul Elie Wiesel devenit autoritate de cenzura a statului ce a reusit prima performanta dupa 22 decembrie 1989 de cenzura efectiva a unei expozitii artistice, cazul Silvia Radu. Putem adauga aici performanta exceptionala de recunoastre oficiala a celebrelor Tribunale ale Poporului din perioada stalinista ca fiind autoritati legale ce au dat verdicte justificate. Toate acestea pentru pericolul potential al celor citeva zeci de exaltati din noua dreapta luati cu suturi in fund la propriu de catre populatie la protestele din 2012.
  Avem Legea Defaimarii oprita pe ultima suta de metri care doar dupa ce a inceput sa inflameze societatea pina la cote de avarie ce puteau duce la proteste in strada a inceput sa fie criticata oficial si apoi retrasa si pusa pe modul „asteptare”.
  Avem acum in fata o noua lege anti-comunista din care trebuie sa inteleg ca ambasadele Chinei si Coreei de Nord o sa fie inchise oficial iar milioanele de oameni ajunsi in saracie lucie si disperare profunda in ultimii 26 de ani care folosesc cu multa suparare si naduf expresia „tot mai bine era pe vremea lui ceasca” o sa aiba dosare penale si toate acestea in numele exterminarii fantasticului potential pericol dat de cei 10 amariti nostalgici ce se aduna la cimitirul Ghencea o data pe an la comeroarea tovarasului ceasca. Probabil ca o sa vedem si oameni cu tricoul lui che guevara ridicati de pe strada si arestati.

  Ce anume se vrea?! Vad cum exaltatii cenzurii incep sa devina o forta extremista redutabila ce inlocuieste cu ajutorul autoritatilor statului incet dar sigur vechile culoare national-extremiste! Nu vreau sa fiu paranoic dar incepe sa ma apuce un sentiment de teama la fel cu acela cind suna securitatea sa intrebe de tata daca nu s-a hotarit pina la urma sa colaboreze cu ei altfel o sa-l duca la puscarie. Si daca tot sintem cuprinsi de inversunare anti-comunista, nu mai bine luptam public pentru publicarea tuturor arhivelor Securitatii?!

  Reply
  • Dan

   poate ca era mai bine sa dispara si legea antilegionara si sa se faca procesul comunismului dar oricum in caz contrar al abrogarii legii antilegionare trebuie sa echilibram situatia o lege anti extremism de orice fel ar fi ideala

   Reply
  • Tempor

   Nici o grijă, la cât se văicăresc ”aleșii” și ai lor apropiați, au să încerce să scoată și DNA-ul ca fiind cel mai mare vrăjmaș al clasei muncitoare democratice care cu greu a reușit în câțiva ani să-și facă averi de numai câteva milioane (Valută forte) și nu poate mai mult pentru că DNA-ul vrea să le confiște averea actuală! Comunism pur!

   Reply
 2. Petru Gheorghiu

  O lege imperios necesara ! Sper ca unicul ” partid istoric” ( cel putin dupa nume) PNL-ul va promova in parlament, de urgenta, aceasta initiativa legislativa.Daca se va initia o lista de semnaturi, va rog sa considerati semnatura mea deja data.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *