Adrian Popescu

Venitul global pe gospodarie: angajatorii nu vor mai reține impozitul de 16%

Angajatorii nu vor mai reține din salariul angajaților, în fiecare lună, decât contribuțiile sociale, nu și impozitul pe venit, pe care românii vor fi obligați să și-l plătească singuri în cursul anului următor, după ce vor depune declarații de venit global pe gospodărie.

Această clarificare vine după lansarea în spațiul public a noțiunii de impozit pe venitul global al gospodăriei care a ridicat numeroase întrebări legate de modul de funcționare al acestui nou impozit introdus de Guvernul PSD.

În acest context, România Curată a trimis la Ministerul Finanțelor o cerere pe legea 544/2001, prin care a solicitat punerea la dispoziția publicului a proiectului de lege privind modificarea codului fiscal, prin care să fie prezentate integral și transparent toate aceste modificări pe care Guvernul vrea să le aducă legislației fiscale, alături de studiul de impact ce a stat la baza elaborării acestora.

Se globalizează toate veniturile și se impozitează suma acestora pe familie sau pe gospodarie, noțiune încă neclară publicului, cel puțin așa reiese din informațiile ce s-au scurs de la Guvern. De aceea, bani deoparte trebuie să pună și cei care au venituri din dobânzi sau care au câștigat la jocuri de noroc, obligația de a reține impozitul la sursă fiind eliminată și pentru depozitele bancare și pentru organizatorii de jocuri de noroc, potrivit unui draft de modificare a Codului Fiscal, aflat în discuție la Guvern și obținut de Profit.ro.

Rămâne să fie reținut în continuare la sursă, însă, de către notari, impozitul pe veniturile din vânzarea imobilelor. Veniturile din salariile și asimilate salariilor, cele din activități independente, dar și veniturile din investiții sau din jocuri de noroc vor fi impozitate anual, prin globalizare la nivel de gospodărie.

Dacă în prezent angajatorii trebuie să calculeze și să rețină salariaților atât contribuțiile sociale (pensii, sănătate, șomaj), cât și impozitul pe venit (de 16% în prezent), din 2018 nu vor mai reține și vira la buget decât contribuțiile sociale. Impozitul pe venit rămâne în sarcina angajatului, căruia angajatorul are obligația să îi elibereze, până la finele lunii februarie 2019, doar un document din care să rezulte situația veniturilor nete realizate în cursul anului precedent.

Nici plătitorii de venituri pentru activități independente nu vor mai reține la sursă impozitul pe venit, și această categorie de venituri urmând să fie supusă impozitului global pe gospodărie.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Venitul global pe gospodarie: angajatorii nu vor mai reține impozitul de 16%

 1. Tempor

  Impozitul pe venit se va plati anual?!!!
  Cum cred mintile iluminate ca dintr-un salar mediu de 300-400 euro/persoana lunar (350-500 neimpozitat, cca 1000 euro venit pe luna), salarii care cu greu ajung de la o luna la alta, se vor putea plati 2.000 de euro impozit in luna consultantilor gospodari????
  O lege umilitoare care se adauga la alte umilinte zilnice.

  Reply
 2. Dumitru Drinceanu

  Experimente de ageamii, care tot cauta aur in noroaie si mizerii. De ce nu se sustin productiacpropriu-zisa si investitiile productive?

  Reply
 3. Kross

  Daca ANAF-ul va avea un program de contabilitate care sa poata fi accesat de fiecare gospodarie nu cred ca va fi un lucru rau.Dar daca se va face din nou un blocaj la institutii,inseamna ca este posibil sa indreptam tara spre faliment.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *