Adrian Popescu

Programul de guvernare revizuit al PSD face victime: Bursa se prăbușește, leul la fel

În plină zi de votare a componenței noului Guvern, Bursa de Valori București e în plină scădere în această după amiază, la fel și moneda românească. De la declanșarea crizei, cu două săptămâni în urmă, Bursa s-a prăbușit cu peste 5%, după ce de la începutul anului crescuse cu 20 la sută.

Principalii indicatori ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) pierdeau peste 4%, iar leul s-a devalorizat până la cotaţii de peste 4,57 lei/euro, după publicarea în presă a informaţiilor despre noul program de guvernare al PSD, care schimbă total modul de impozitare şi desfiinţează pilonul II de pensii, unul din cei mai importanţi furnizori de capital din România.

La ora 15.25, ora României, indicele BET, al celor mai importante 10 acţiuni, pierdea 2,4%, după ce pierduse anterior chiar 4%, iar indicele BET-NG, al titlurilor din energie, scădea cu 3,8%, după ce iniţial pierduse peste 5%.

Brokerii au indicat că motivul scăderii este anunţul desfiinţării Pilonului II de pensii.

„Principalul motiv al scăderii bursei cred că este ştirea legată de desfiinţarea Pilonului II. Fondurile au participaţii pe bursă, dacă vor trebui să dea banii înapoi vor trebui să vândă activele. Alt motiv nu văd, mai ales că bursele europene sunt stabile. Este greu de estimat ce impact va avea pe termen mediu, va depinde de informaţiile care vor apărea pe parcurs”, a declarat, pentru News.ro, brokerul Adrian Simionescu:

De asemenea, leul a pierdut circa 0,5% din valoare, cursul euro/leu urcând de la 4,55 unităţi la 4,5740 unităţi înjurul orei 15.25.

Ministrul desemnat pentru Finanţe, Ionuţ Mişa, a confirmat joi, la audierile de la comisiile parlamentare, că Pilonul II de pensii, care administrează active de aproape 40 de miliarde lei, va fi desfiinţat, iar banii vor fi returnaţi contribuabililor, care vor trebui să aleagă între Pilonul I, de stat, sau Pilonul III, privat.

Anunţul vine după ce reprezentanţii PSD au infirmat vehement, în aprilie, această intenţie, iar şefa celui mai mare administrator de pe pilonul II, NN, şi-a pierdut funcţia, iar compania a primit o amendă-record de la ASF pentrucă a discutat despre această intenţie într-o scrisoare trimisă clienţilor.

Pilonul II de pensii este unul dintre cei mai mari investitori pe piaţa de capital şi are plasamente mari în titluri de stat, astfel că desfiinţarea sistemului ar putea afecta puternic bursa din Bucureşti, care suferă oricum din cauza lichidităţii scăzute în comparaţie cu alte pieţe din regiune, scrie presa de la București.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Programul de guvernare revizuit al PSD face victime: Bursa se prăbușește, leul la fel

 1. marius

  ce bursa?!!! :))) cat priveste „moneda” nationala iar ma umfla rasul caci noi nu avem moneda nationala ci una controlata strict de institutii private bancare occidentale si folosita in scopul maximizarii profiturilor corporatiilor multinationale deci sa zicem ceva de plus\minus despre moneda „nationala” inseamna sa privim la interesul profund anti romanesc al celor care o controleaza.
  Deci moneda „nationala” nu e nationala si nici libera adica nu se supune legilor pietei libere privind cererea si oferta ci este un curs strict controlat!

  Reply
 2. N.D.T.

  Și ce-ați vrea să facă marii rechini când văd un banc de sardine proaste care se cred singure și independente în ocean?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *