Adrian Popescu

Profesionalizarea ocupantilor de pozitii si functii publice, cerinta ignorata Carnetul de partid ramane principal criteriu de avansare

Guvernul Ponta continua politica executivelor precedente si numeste in functiile de conducere din institutiile statului oameni fara calificarea necesara, singurul criteriu fiind carnetul de partid.


Printre ultimele numiri cu mari semne de intrebare enumeram: fostul sef al cimitirelor din Bucuresti se va ocupa de Societatea Nationala a Apelor Minerale, o „bomba sexi” din PNL este adjunctul SGG, iar la Constanta proiectul „CEO la stat” s-a transformat in „CEO de partid”.

Seful adjunct al SGG, scandal cu iz tabloid

Noul secretar adjunct al Guvernului este Andreea Ioana Lambru, de 27 de ani, ocupa functia de secretar general adjunct al PNL si director comercial la Sucursala de Administrare si Intretinere a Fondului Imobiliar a RA-APPS, fiind in trecut
director de cabinet al lui Radu Stroe.

Ascensiunea acesteia este insa umbrita de scandaluri gen tabloid. Surse din PNL, dar si doua inregistrari aparute in 2010 in presa, sugereaza ca tanara s-a bucurat de „atentiile” unor inalti demnitari din PNL.

A fost logodita la un moment dat cu Mihai Balasescu, fost secretar general adjunct al PNL, iar acesta a aparut intr-o convorbire cu o alta femeie, in care se lauda ca a avut relatii intime cu Andreea Lambru chiar in cabinetul lui Crin Antonescu.
Nici biografia oficiala nu o califica pentru o asemenea ascensiune. S-a nascut la 12 aprilie 1985, iar in 2008 a absolvit Universitatea Romano – Americana, Facultatea de Economie Generala.

In perioada 2006-2007, a fost referent la Administrarea domeniului public si privat sector 4 Bucuresti, iar pana in 2009, a fost project manager la Prospero, Bucuresti.

Din 2009 pana in 2011 a fost director de cabinet al secretarului general al PNL, care la acea vreme era Radu Stroe, iar in mai 2011 a devenit secretar general adjunct al Partidului National Liberal.

Fostul sef de la cimitire se va ocupa de Apele Minerale

De cateva zile, Societatea Nationala a Apelor Minerale (SNAM), institutie aflata in subordinea Ministerului Economiei, are un nou director general in persoana lui Radu Dumitru (44 ani). Acesta nu este nici pe departe calificat pentru aceasta functie. Absolvent de Teologie si ASE, membru PSD, bun prieten cu Marian Vanghelie si un apropiat al parlamentarului Catalin Voicu, el a fost implicat in mai multe scandaluri in perioada cand a condus Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane (2001-2006).

Fost preot, Radu Dumitru a fost dat afara in 2002 de Traian Basescu din Primaria Bucuresti pentru suspiciuni de coruptie.

Printre actiunile controversate ale lui Radu Dumitru enumeram autorizatia de constructie a cavoului senatorului Catalin Voicu la Cimitirul Bellu, fara a avea avizele necesare si operatiunea prin care primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a obtinut cavoul familiei Lahovary din Cimitirul Bellu. La acea vreme, Radu Dumitru a fost cercetat de procurori, dosarul primind in cele din urma rezolutie de neincepere a urmaririi penale.

Presa a mai scris ca Radu Dumitru a mai fost implicat si in licitatii suspecte, printre care si cumpararea unor dube mortuare la preturi foarte mari.

Potrivit CV-ul sau, Radu Dumitru a fost consilier, intre 1995 si 2001, la Spitalul de Urgenta Sf. Pantelimon, apoi, in perioada 2001-2006, a fost director general al Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane, fiind demis de Traian Basescu in 2002, dar repus in functie ca urmare a sprijinului primit de la Marian Vanghelie.

Intre 2007 si 2009, a lucrat la Departamentul Patrimoniu si Bunuri la Patriarhia Romana, dupa care a ocupat functia de membru in Consiliul de Administratie al RATB.

Din 2010, a acordat consultanta in domeniul fondurilor europene, iar din 2011 a intrat si pe piata medierii, avand propriul birou de mediator.

Manageri „privati” la Constanta, dar de la partide

Recent, noua guvernare a propus doi manageri „privati” la Administratia Porturilor Maritime si Administratia Canalelor Navigabile (companii de stat aflate in subordinea Ministerului Transporturilor), insa acestia sunt de fapt membrii de partid.

Astfel, profesorul universitar Lucian Balut (profesor la Universitatea Maritima din Constanta si presedintele organizatiei municipale PSD Constanta) a fost propus pentru functia de CEO al Administratiei Porturilor Maritime, iar Daniel Georgescu, numit deja director general al companiei de stat Administratia Canalelor Navigabile in luna iunie prin ordin de ministru, este consilier local din partea PSD.

O mentiune speciala pentru Daniel Georgescu. Acesta este actionar la SC Expertissa Constanta SRL, firma care a primit, in perioada 2008-2012, nu mai putin de 29 de contracte de la institutii publice (Consiliul Judetean Constana, RAJA Constanta, Primaria Comunei Lipnita) in valoare de milioane de lei, pentru servicii diverse: realizare de materiale publicitare, editare si tiparire brosuri, furnizare consumabile de birou, servicii de publicitate si informare pe diverse proiecte.

In Carta Alba a Bunei Guvernari, SAR a propus: ”Crearea, conform recomandărilor Bancii Mondiale, a unui serviciu de resurse umane în cadrul guvernului şi a autorităţilor locale, care să examineze gradul de calificare al numirilor şi avansărilor, în scopul depolitizării şi profesionalizării ocupanţilor de poziţii şi funcţii publice şi să raporteze periodic asupra calificării acestora”.

Spuneti ce alte cazuri de astfel de numiri mai stiti?

(Re)cititi Carta Alba a Bunei Guvernari aici.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Profesionalizarea ocupantilor de pozitii si functii publice, cerinta ignorata Carnetul de partid ramane principal criteriu de avansare

 1. MC

  Se stie ca asta e sistemul. Uitati-va putin pe la Ministerul Mediului. Acolo, o functie de secretar de stat e rezervata pentru organizatia PSD Olt, care isi numeste si schimba acolo oameni, fara vreo pregatire deosebita in domeniu, dupa bunul plac. Cercetati un pic recentele schimbari…

  Reply
 2. DanBruma

  Nu se face nici o ilegalitate prin numirea unor membrii de partid in astfel de functii. Ceea ce trebuie facut este sa se observe permanent daca se respecta legea in astfel de numiri. Si daca se respecta incompatibilitatile care pana la urma tin tot de lege. Boc umbla dupa el cu nepoata uriunde ar merge se pare si nu mai zice nimeni nimic.

  Reply
 3. Ramona Visan

  Uitati si alt exemplu recent: Secretara lui Liviu Dragnea in varsta de 23 de ani candideaza pentru un post de deputat la Turnu Magurele
  de L.P. HotNews.ro
  12:25 Actualitate | Politic
  Unul dintre cei mai tineri candidati la un fotoliul de deputat este Catalina Stefanescu, in varsta de 23 de ani. Ea candideaza din partea USL in colegiul din Turnu Magurele. Catalina Stefanescu a fost propusa si sustinuta de secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, de altfel fiind si secretara acestuia potrivit site-ului de stiri locale Turnu cu stiri. Tanara pesedista nu are experienta in politica sau in administratie, in cv-ul acesteia fiind specificat ca a absolvit de curand cursurile Facultatii de Limbi Moderne Aplicate.

  Reply
 4. resemnatu

  Cand imoralitatea, minciuna, furtul, incompetenta, grandomania unora ajung la rang de virtute, nu-ti ramane decat o mare tristete si o intrebare retorica ,,De ce se mai organizeaza alegeri?”Imi pare rau dar cred ca este deja prea tarziu ca sa sa se mai poata repara ceva.

  Reply
 5. Nick Sava

  Este uitata „specialista” de la Iasi, PC-ista, cu oarece „experienta” (obtinuta, probabil, prin laboratoarele… facultatii) ajunsa director la

  Reply
 6. doru

  Nu vi se pare normal sa avanseze pe „administratorul morti-lor?Probabil acesta a dat usl-ului cnp-ul mortilor ce au votat la referendum.Se merita o avansare.Brava USL.

  Reply
 7. ,Manea Lucia Maria

  Face parte din „normalitate”. Atata vreme cat intelectualii adevarati, nu cu interese de orice natura, nu se implica in dezbaterile publice televizate, spun televizate pentru ca privitul la televizor este activitatea multor cetateni, nu avem sanse sa parasim aceasta „normalitate”

  Reply
 8. Doubting Thomas

  Carnetul de partid nu este decât expresia ultimă, ăia 10 % din manifestarea vizibilă a fondului problemei. Iar fondul problemei este că am decăzut din stagiul de naţiune în cele teoretic anterioare, de clanuri bazate pe legături de rudenie & triburi. Aici este esenţa fenomenului, neamuri, clanuri şi triburi.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *