Romania Curată

Procurorul general Tiberiu Niţu şi-a dat demisia. Cum și-a motivat gestul

Tiberiu Niţu, procurorul general al României, şi-a depus marți, 2 februarie 2016, demisia spunând că este un gest responsabilitate și de onoare în condițiile în care numele său „este asociat în mod artificial cu o situaţie de natură să aibă consecinţe asupra imaginii instituţiei”. Demisia a fost acceptată de către șeful statului, Klaus Iohannis.

În comunicatul transmis de Parchetul General, Nițu precizează că nu a solicitat şi nu a beneficiat de coloană oficială în sensul în care această noţiune este definită prin lege şi că i s-a asigurat un dispozitiv de însoţire şi protecţie. „Stabilirea unui anumit nivel de protecţie pentru diverse categorii de demnitari şi punerea în practică a măsurilor de protecţie sunt atributul instituţiilor specializate ale statului şi nu al beneficiarului protecţiei”, mai transmite Tiberiu Niţu.

Acesta susţine că „măsurile de protecţie asigurate procurorului general al României de către instituţiile specializate ale statului sunt proporţionale cu riscurile potenţiale la care acesta este expus în exercitarea anumitor atribuţii de serviciu, astfel cum acestea sunt prevăzute de legislaţia în vigoare”.

Tiberiu Niţu era procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din 16 mai 2013. El a fost numit pe această funcţie pe o perioadă de trei ani. Înainte de a ocupa funcţia de procuror general al României, Tiberiu Niţu a fost din septembrie 2011 inspector în cadrul Inspecţiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii pe zonele Muntenia-Oltenia-Dobrogea. Acesta a deţinut funcţia de prim-adjunct al procurorului general al României în perioada 27 iunie 2008-27 iunie 2011, anterior acestei perioade el fiind delegat pe această poziţie timp de zece luni.

Concret, el a fost mâna dreaptă a procurorului general al României Codruţa Kovesi timp de aproape patru ani.

România Curată a tratat aici și aici mai multe aspecte din cadrul scandalului privind coloanele oficiale folosite în exces de procurorul general Tiberiu Nițu.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Procurorul general Tiberiu Niţu şi-a dat demisia. Cum și-a motivat gestul

 1. Calin Dejeu

  Parchetul general condus de Tiberiu Nițu a refuzat sa dea curs petitiei pentru Defileul Jiului, sa aplice legea si implicit sa salveze un parc national absolut unic:
  http://facem.de-clic.ro/salveaza-defileul-jiului
  Cazul a fost trimis spre ingropare la un parchet din Gorj, desi este o cauza de interes national. Proiectul strict ilegal de secare a Jiului pe o distanta de peste 30 de kilometri este plasat in doua judete, din doua regiuni.
  Tinand cont de numele grele care sunt in spatele lucrarilor ilegale din parcul national, de la Nastase si Tariceanu pana la Borza, nu ne foarte miram. Dar parca era vorba ca facem progrese anti-coruptie si incercam sa incepem sa avem o urma de stat de drept.
  Sa speram ca noua conducere a Parchetului General va binevoi sa deschida un dosar.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *