Adrian Popescu

PROCES: Fostul director de la Termoelectrica, trimis in judecata pentru o frauda de 23 milioane euro

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au trimis in judecata pe Ioan Ungureanu, fost director general SC Termoelectrica SA, acuzat ca impreuna cu avocati, executori judecatoresti, patroni se SRl-uri, ar fi pus la cale o frauda ce se ridica la 23 de milioane de euro.

Alaturi de Ioan Ungureanu au fost trimisi in judecata Dragos Paul Rocosanu, executor judecatoresc, Benone Ovidiu Voicu, avocat in Baroul Bucuresti, Ioan Daniel Ionas, avocat stagiar, reprezentant unic al SC Recovery Best Solution SRL, Sava Tipa, administrator si director general de societate comerciala, Elena Lavinia Roata, director societate comerciala, Razvan Mircea Crivei, administrator al SC Best Recuperare Creante SRL, Valentin Manolache, om de afaceri, si Adrian Draghici, avocat in Baroul Bucuresti.

Potrivit DNA, in august 2007, SC Termoelectrica a chemat in judecata pe SC Electrica pentru o datorie reprezentand pret pentru energia electrica livrata si penalitati de intarziere, iar la 1 aprilie 2008, Termoelectrica, prin directorul general Ioan Ungureanu, a incheiat contractul de cesiune de drept litigios de creanta cu cabinetul de avocat Benone Ovidiu Voicu.

Cesionarea s-a facut cu incalcarea prevederilor legale, fapt constatat de altfel si de Curtea de Apel Alba Iulia, instanta care, la 18 februarie 2011, avea sa declare nulitatea absoluta a contractului de cesiune.

Ulterior cesionarii drepturilor litigioase, asadar fara a mai fi titulara ale acelor drepturi, la 21 aprilie 2008, Termoelectrica a incheiat un contract de asistenta juridica cu acelasi cabinetul de avocat, iar la 30 martie 2009, instanta a obligat Electrica SA sa achite firmei de avocatura suma totala de peste 31,5 milioane lei, aproximativ 7,5 milioane euro, suma incluzand datoria initiala, penalitati de intarziere si cheltuieli de judecata.

In 29 mai si 16 iunie 2009, ca urmare a celor dispuse de instanta, Electrica SA a virat prin transfer bancar datoria in contul SC Termoelectrica, cont comun cu cabinetul avocatului Voicu.

Cu toate acestea, in perioada aprilie-august 2009, prin mijloace frauduloase, nota de plata pe care Electrica SA urma sa o achite ca urmare a executarii silite a fost incarcata, in mod nejustificat, pana la suma totala de peste 78,6 milioane lei, adica aproximativ 18, 7 milioane euro. Initial, aceste activitati infractionale au fost concepute si puse in practica de inculpatul Voicu cu Ioan Ungureanu, ulterior si de inculpatii Rocosanu, Ionas, la care s-a adaugat prin asociere activitatea lui Tipa si Roata, sustin procurorii DNA.

Procurorii anticoruptie au constat ca in suma marita nejustificat intra partea de peste 31,5 milioane lei, care deja fusese platita de buna voie, la care se adauga aproximativ 22, 9 milioane lei penalitati stabilite de o expertiza extrajudiciara, in conditiile in care valoarea acestora fusese deja inclusa in suma stabilita de instanta, precum si peste 23,3 milioane lei cheltuieli de executare silita, in care intra si onorariul de aparator facturat de avocatul Draghici de 16 milioane lei.

DNA mai sustine ca, prin modalitatea prezentata, s-a ajuns la o situatie in care, o obligatie deja stinsa, ce viza fonduri publice, sa fie ceruta de catre inculpatul Voicu in nume propriu, fara nicio justificare si doar in folos personal, iar prin aceleasi manevre, suma mentionata, executata silit de la Electrica a revenit in totalitate societatii comerciale Recovery Best Solution, al carei reprezentant unic este Ioan Daniel Ionas si si firma de avocatura Voicu, caracterul ilegal al executarii silite urmand a fi constatat si prin sentinta din 23 martie 2010 a Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti.

In perioada 2008- februarie 2009, inculpatii Voicu, Rocosanu, Ionas si Crivei au determinat executarea silita a SC Asirom Teleorman SA pana la concurenta sumei de aproximativ 9, 8 milioane lei, si in acest caz s-a folosit institutia cesiunii de creanta, dreptul respectiv fiind dobandit de firma administrata de catre Razvan Mircea Crivei si la care inculpatul Ionas era actionar.

DNA subliniaza ca executarea silita nu s-a finalizat datorita suspendarii ei, insa pe timpul popririi, SC Asirom Teleorman a fost privata de dreptul sau de folosinta a banilor.

De asemenea, in 2006, Rocosanu a executat silit un imobil situat in Bucuresti, cu incalcarea drepturilor de creanta a partii vatamate, in favoarea unui alt creditor, neindreptatit.

Prejudiciile in cauza sunt: in dauna Electrica SA este de peste 78,6 milioane lei, echivalent a aproximativ 18,7 milioane euro, nerecuperat, in paguba Termoelectrica de peste 7,8 milioane lei, adica peste 1,8 milioane euro, nerecuperat, in paguba SC Asigurarea Romaneasca Asirom Viena Insurance Grup de aproximativ 9,8 milioane lei (peste 2,3 milioane euro), recuperat, in paguba SC Top Leasing de peste 860.000 lei (205.000 euro), nerecuperat, toate cele patru societati constituindu-se parti civile.

In cauza a fost luata masura asiguratorie a popririi conturilor bancare ale inculpatilor Rocosanu, Voicu, Ionas, Ungureanu, Tipa, Roata, Manolache si Crivei. De asemenea, a fost aplicat sechestru asigurator asupra bunurilor apartinand lui Voicu , Rocosanu si Ungureanu.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucuresti.

Citeste si despre: termoelectrica, energie, gicalorie, Rovinari, Turceni.


Articole cu aceeasi tema:
Afacerile senatorilor cu statul
Directorul Termoelectrica demis de ministrul Economiei
OLAF ancheteaza o afacere a baietilor destepti din energie


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *