Adrian Popescu

Privatizam atragerea de fonduri europene?

E oficial. Ministerul Transporturilor e incapabil sa atraga fonduri europene si apeleaza la consultanti privati. Ar trebui ca si celelalte ministere sa-i urmeze exemplul? Saptamana trecuta, ARC lansa deja o asemenea propunere.

Avand o rata a absorbtiei de sub 3% a fondurilor europene in ultimii 4 ani, oficialii Ministerului Transporturilor recunosc ca sunt incapabili sa faca mai mult, asa ca vor apela la consultanti din mediul privat. Pentru 13 milioane de lei, Minsterul Transporturilor este dispus sa incredinteze unor firme, pentru urmatorii doi ani, elaborarea de strategii pentru implementarea proiectelor din transport. Degringolada din ministerul condus de Anca Boagiu pare a fi totala, de vreme ce institutia este convinsa ca Romania are de primit de la UE fonduri de 20.000 miliarde euro, adica mai mare decat PIB-ul pe un an al tuturor statelor europene!

Ministerul Transporturilor a lansat o licitatie publica pentru acordarea unui contract de 13 milioane lei fara TVA, ce are ca obiect gasirea unui consultant privat capabil sa elaboreze strategii si sa acorde asistenta tehnica in vederea atragerii fondurilor europene.

In caietul de sarcini postat pe SEAP, Ministerul Transporturilor sustine ca valoarea totala a Fondurilor Structurale si de Coeziune alocate Romaniei pentru perioada de programare 2007-2013 este de 19.668 miliarde euro (sic!), in realitate fiind vorba de 20 miliarde euro. Din aceasta suma, Programul Operational Sectorial “Transport” (POS-T) are alocat 5,7 miliarde euro.

Pana in prezent, din cei 5 miliarde de euro, Ministerul Transporturilor a atras sub 5%, POS Transport fiind pe ultimul loc cu cele mai mici plati dintre toate cele sapte programe prin care Romania atrage finantare europeana.

MTI va pune la dispozitie un birou dotat cu mobilier pentru trei persoane si acces nelimitat la internet. Practic acesti trei specialisti vor trebui sa faca ceea ce nu au reusit miile de angajati din structurile Ministerului Transporturilor si companiilor subordonate: CNADNR, CFR, Administratia Fluviala a Dunarii de Jos Galati, Autoritatea Navala Romana, Compania Nationala Administratia Canalelor Navigabile SA, Compania Nationala Administratia Porturilor Dunarii Maritime Galati, Compania Nationala Administratia Porturilor Dunarii Fluviale SA, Administratia Porturilor Maritime Constanta.

Consultantul va face treaba angajatilor din minister

Consultantul va elabora studii si analize, un plan de actiuni pentru imbunatatirea sistemelor de management, monitorizare, implementare si control al POS – T, recomandari de imbunatatire a procedurilor operationale ale Autoritatii de Management POS-T.

De asemenea, consultantul va face recomandari de imbunatatire a cadrului legal si organizatoric care influenteaza proiectele finantate in cadrul POS-T.

Proiectul a demarat cu stangul. Ministerul Transporturilor recunoaste ca exista riscul ca firma de consultanta sa intampine dificultati in colaborarea cu personalul AM POS-T, iar accesul la documentele necesare sa se faca cu dificultate din cauza lipsei unui sistem de arhivare eficient.

Romania a absorbit in patru ani doar 12% din fondurile europene

La sfarsitul lunii mai 2011, situatia absorbtiei fondurilor europene arata dezastruos: doar 12,40 % banii UE au fost accesati in perioada 2007-2011.

Statistica pe cele sapte fonduri structurale este urmatoarea:

• Proiectul Operational Regional (gestionat de Ministerul Dezvoltarii si Turismului) – 21,50%.
• POS Dezvoltarea Resurselor Umane (Ministerul Muncii) – 19,10%.
• POS Cresterea Competivitatii Economice (Ministerul Economiei) – 12,50%.
• POS Mediu (Ministerul Mediului) – 9,86%.
• PO Dezvoltarea Capacitatii Administrative (Ministerul Administratiei si Internelor) – 7,44%.
• PO Asistenta Tehnica (Ministerul Economiei si Finantelor) – 8,98%.
• POS Transport (Ministerul Transporturilor) – 2,61%.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Privatizam atragerea de fonduri europene?

 1. Anonim

  Sigur, depinde cine e consultantul…altfel mai bine asa decit sa faca incompetentii de la minister…

  Reply
 2. Todirascu Valeriu

  Da ! Prefer sa suportam la vedere comisioane de succes pentru atragerea de fonduri platite catre un tert care sa raspunda la vedere pentru rezultatul obtinut. Altfel, vom continua sa suportam comisione la negru pentru banii care se duc la smecheri in mod netransparent si nemeritat. Oricum ai da, asa cum este acum este dovedit ca este pagubos !

  Reply
 3. Puiu P

  Activitatile nu ar trebui, in mod deosebit, privatizate; doar managementul ar trebui realizat in sistem privat…

  Atragerea de fonduri europene, finantarile pe diverse fonduri, si-au dezvoltat un sistem de comisioane care paraziteaza aceasta activitate; privatizarea ar trebui sa limiteze aceste comisioane si sa le scoata la vedere…

  Relatia dintre firmele care atrag fondurile, care le gestioneaza in numele statului roman, si „expertii” care sustin initiativele individuale, comunitare trebuie, de asemenea, reglementate prin proceduri clare…

  Elementele care paraziteaza atragerea banilor europeni sunt autoritatile care aproba dosarele de finantare; de cele mai multe ori, aceste finantari se desfasoara in sistem mafiot. Cei care solicita banii se ocupa si de cheltuirea lor…

  Nu cred ca actualul guvern, puternic racordat la orice activitate economico-financiara, va scimba actualul sistem; cel mult vor schimba regulile si le vor lasa „mostenire” celor care vor guverna din 2012…

  Reply
 4. Puiu P

  Statistica in care prezentati ratele de absortie este neconcludenta; ar trebui sa stim si cat de util s-au cheltuit acei bani…

  Salile de sport, bazinele de inot si alte obiective care zac nefolosite nu ajuta economia romaneasca si nici nu vor crea ceva…

  Vorba aceea: ” banii sunt ca balegarul…”

  Reply
 5. Johann

  Nu am incredere in bunele intentii,eficienta si onestitatea cheltuirii fondurilor europene,atit timp cit operatiunile se fac dupa bunul plac al „camarilei navigatorilor in ape tulburi”.Singurul pedelist in care poti avea incredere,este un pedelist mort (parafraza dupa Robert Mugabe).Asa ca procentul de aspirare este chiar prea mare.

  Reply
 6. Norbert Petrovici

  Imaginarul nostru este atat de sarac incat singua solutie la care ne putem gandi cand vine vorba de administratia publica este privatizarea ei. Privatizarea nu este solutia cand vine de rezolvarea „relelor” administratiei. De fapt produce cicluri de reglementari paguboase care inceraca sa mimeze piata in interiorul birocratiei, ceea ce presupune indicatori si cifre, deci mai multe birocratie. NU asta e solutia.

  Plus intreaga problema e transormata intro chestiune tehnica. Ca si cum PORul ar fi o chestiune tehnica si nu una care trebuie deschisa negocierilor publice.

  Piata si expertul, parca sunt singurele doua locuri comune ale imaginarului nostru reformist.

  Reply
 7. Victor Olaru

  Cu trei flori nu se face primavara. Este o modalitate de a amana eliminarea din guvernarea noastra stufoasa a persoanelor incompetente si lipsite de integritate morala.
  Cel mai simplu este ca toti cei ce aveau de realizat ceva, intr’un timp precizat si nu au facut-o, sa fie destituiti, fara drept de a mai ocupa, pe viata, o functie platita din bani publici. Sa le ramana libertatea de a lucra in mediu privat.
  In locul lor sa fie angajati sau promovati altii, care, prin contract, sa stie, ca daca nu indeplinesc, in termen, ceeace stiu ca au de facut, vor fi destituiti in aceleasi conditii.
  Daca ceva impiedeca o asemenea reglementatre, acel “ceva” trebuie urgent scimbat.
  Avem nevoie si de un consultant al primului ministru, cel putin de talia lui Mugur Isarescu, care sa-l sfatuiasca cum sa informatizeze si sa simplifice aparatul guvernamental.

  Reply
 8. M.O.

  vai de noi…. NU, va trebui sa existe un minister, un departament etc., care va avea angajati in functie de cate proiecte au dezvoltat; un proiect trebuie sa reprezinte si intentia intreprinzatorului dar si dexteritatea managerului de a promova asemena proiecte; eventual acesti manageri sa fie platiti cu % din sumele accesate (variante)

  Reply
 9. ion+

  Trebuie incercate toate variantele posibile
  cu 3,5% absorbtie santem de rasul lumii.
  La mine in comuna nu este o statie de
  epurare a apei dar se vrea a se construi un stadion.Cred ca asta dovedeste gradul
  de civilizatie a celor mai multi edili.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *