Alina Mungiu-Pippidi

Primim câți refugiați trebuie. Nu vă e rușine?

Familia mea a venit în Regat ca refugiată. Străbunicul meu lucra în administrația românească, la Cahul, în Basarabia, și deși era cam grec de origine, se simțea cât de poate de român. Când Armata Roșie a invadat Basarabia în urma pactului Molotov-Ribbentrop cei care lucrau direct pentru stat au avut la dispoziție 48 de ore ca să plece în țara-mamă. Au fost petrecuți de rude care nu aveau același noroc, cu urări de bine. Pe pod, străbunica mea s-a hotărât că nu poate să lase lăzile de zestre pentru fetele ei și hotelul familiei. S-a întors cu bărbatul ei, care nu a reușit să o oprească, și fiul ei de nouăsprezece ani. Cele două fete au trecut amândouă, fiind logodite cu militari români – băieții din Regat încartiruiți la Cahul, care după dansuri și vizite în uniforme de gală s-au trezit din garnizoana plicticoasă de provincie și curtea la fete în marea conflagrație cât ai clipi.

Străbunicul meu a fost împușcat de ruși pe loc. Pare-se că la un moment dat condusese și închisoarea, în care erau agenți comuniști închiși. Străbunica mea s-a întors din Siberia în 1965 la fetele ei din România, care nu au dus-o ușor, pentru că după Stalingrad soții lor au fost dați afară din armată când au venit comuniștii. Fratele de nouăsprezece ani a dispărut pentru totdeauna și nici mormântul nu i s-a mai găsit. Restul familiei, care nu a putut trece Prutul, au ajuns în Asia Centrală. Un supraviețuitor, văr al bunicii mele, ne-a scris după 1990, în rusește, a trebuit să găsim un traducător ca să citim scrisoarea lui. Hotelul a devenit școală și a fost demolat de abia după 1990.

Povestea familiei mele nu are nimic excepțional. S-au nimerit câțiva dintre ai mei în cele 14 milioane de victime pe care Hitler și Stalin le-au făcut împreună în Estul Europei. Adică de morți. Refugiații, deportații care au supraviețuit și strămutații nici nu se mai pun. Ei au supraviețuit să ne povestească nouă. Adesea, datorită unor localnici – în cazul nostru, în Oltenia și Neamț -, care i-au adăpostit până și-au găsit un rost.

Războiul civil din Siria a dezrădăcinat până acum 11 milioane de oameni. Din aceștia, numai Libanul, o țară săracă, multiconfesională și multietnică cu patru milioane de locuitori (un pic mai mult ca Republica Moldova) și care nu datorează nimic Siriei, dimpotrivă – Siria adeseori a stimulat conflictul intern din Liban – adăpostește azi 1,7 milioane de oameni. Cât Estonia.

Mai multe țări europene foste comuniste, printre care și a noastră, pretind că nu pot lua câteva mii de refugiați.

Unii lideri iresponsabili ai acestor țări, printre care și a noastră, denunță înțelegerile europene și caută scuze – că nu sunt în Schengen, sau că refugiații nu vor să vină la ei, ci la alții, ca să se derobeze de obligațiile lor umanitare. Se invocă mari temeri identitare, de îți vine să crezi că o să le fure cineva pe Sfânta Paraschiva sau tirajele neepuizate din Dan Puric. Că așa vezi că prostia și neînțelegerea nu vin de la Dumnezeu, ci de la oameni. Doi copii de culori diferite, ce să mai spun de religii, se joacă imediat unul cu altul fără teama că se contaminează.

Înțelegerile europene nu sunt ideale. Dar sunt necesare pentru statul de drept european. Ca să oprim mișcarea asta neregulată și să ne putem ocupa de cei care vin ne trebuie un sistem de care să ne ținem. Cine e alocat la o țară primește beneficii acolo și nu în altă parte – dacă nu statuăm asta clar nu mai putem controla mișcarea și Schengen-ul dispare. Nu generozitatea lipsește țărilor mai bogate, care iau deja sute de mii de azilanți și migranți. La Munchen autoritățile au cerut oamenilor să nu mai dea năvală cu ajutoarele. La Berlin sunt oferte mai mari decât cererea. Oamenii acolo sunt altfel, au învățat ceva din trecutul lor – numai în universitatea mea, la precedentul val de refugiați din Africa s-au adoptat trei copii. Au venit temporar și au rămas – fetița Helen de zece ani e între timp bilingvă, în engleză și germană. E cât se poate de la locul ei când se joacă pe culoarul nostru alergând pe sub fotografiile mari cu fotografii scoase din coperțile cărților mele – camioane cu aer sovietic prăfuite din Crimeea și proclamarea unirii Principatelor Române de Aman, pe care am pus-o pe coperta cărții mele cu Wim van Meurs Ottomans into Europeans, la rândul lor cu nimic deplasate în Friederich Strasse. Că lumea o fi mare, dar tot ce e în ea ne atinge, într-un fel sau altul, mai devreme sau mai târziu.

Generozitatea vine mai ușor când ești bogat, de acord. Dar având în vedere istoria familiilor noastre, în trecut și azi, e dezamăgitor cum ne purtăm pentru câteva mii de oameni. Când s-au deschis granițele Schengen am trimis peste frontiere două milioane de migranți economici, pe care nu-i aștepta deportarea dacă rămâneau acasă. În Florența, unde am locuit în 2002-2003, bisericile locale, în loc să se teamă de invazie, au programat ca să aibă loc și ortodocșii să se roage. Deja se organizaseră pentru albanezi cu câțiva ani înainte. Și azi, deși avem peste un milion de oameni în Italia și ziarul românesc acolo adesea sună ca Infractorul sau Știrile de la ora cinci italienii nu ne consideră o specie inferioară, și se acomodează cum pot cu verii mai puțin civilizați.

Țara noastră pierde ocazia de a arăta că poate da înapoi ceva din ce primește. Consilieri slabi, lideri de opinie analfabeți civilizațional și conducători politici care nu există decât în ședințe foto ne fac să arătăm foarte rău zilele astea. Mă consolez cu Angela Merkel: dacă nu mă mutam în Germania nu știu dacă ajungeam să trăiesc sub guvernarea cuiva de care să nu-mi fie rușine, dimpotrivă. Gândiți-vă numai la satele sașilor care stau goale și în paragină în Transilvania și la marile pârloage care încă mai stau nelucrate în țara noastră, părăsită de atâția români, înainte să refuzați intrarea unor oameni care își riscă viața dacă rămân la ei acasă. Că restul l-au pierdut deja, demult.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

124 thoughts on “Primim câți refugiați trebuie. Nu vă e rușine?

 1. Mihai

  Fără nicio legătură cu vorba lui Kennedy (care mie mi se pare o invitație deschisă spre sclavagismul modern în formă edulcorată), România nu are, și în acest caz, imaginea reală despre ea la nivelul Europei și se gândește numai la ce trebuie să facă această Europă pentru ea, nicidecum la ce poate să facă și ea pentru Europa sau pentru ea însăși.
  În definitiv, dacă Europa a primit atâția români care fugeau și ei de ceva, în niciun caz de bine, atunci de ce nu am privi și noi la necazul altora?
  Îmi amintesc cu câtă spaimă erau privite avioanele cu țigani din Franța. Și aceea chiar era problema noastră, pe care trebuia s-o fi rezolvat de mult timp. Știți câte animozități există față de cei care vin în concediu din Italia sau Spania? (Eu, care încă trăiesc aici, am fost numit italian la un rând de la un supermarket când am rugat pe un domn mai bătrânel de felul lui să nu se mai lipească atât de mine, și nu era ca cel din tramvaiul de pe Copou, din studenție, pe care l-am surprins că încerca să mă mângâie.)
  Dacă e să mă gândesc la ce spunea Băsescu acum câțiva ani cu locurile de muncă în străinătate, fiindcă nu sunt în țară, mă gândesc că politicienii noștri chiar vor să depopuleze țara asta și să conducă pe cine?
  Din câte mi se pare mie, refugiații aceștia au încetat să mai spere. Poate că au trecut prin multe, poate nu mai au timp să spere. Poate că recunosc răul imediat, nu ca noi de aici care încă mai sperăm ca proștii că vom avea vreo săptămână în care DNA-ul să nu aibă ce face. Poate că politicienii noștri nu au nevoie de oameni cărora le-a ajuns.

  Reply
  • Midi

   Mihail, vorbele tale arata ca ai o inima mare si bucuria mea sa vad ca nu esti rasis, din pacate din dorinta de a face bine, poate iesi ceva rau vazut din perspectiva. Cand noi am fost primiti in Europa a fost cu totul alta situatie, pentru ca ne-au primit fratii nostrii cu sange latin, in schimb Sirieni sunt diferiti de noi si probabil nici un sfert nu o sa adapteze la lumea pe care o traim noi. Noi nu ii putem ajuta, dar nu aducandu-i in Europa, mai degraba cu locuinte si ajutor material, dar asta in zona lor natala. Adica nici noi u cred ca ne-am adapta in Siria….

   Reply
 2. mihaela

  stimata doamna,
  am plecat din românia si am fost primita in vest ca azilant politic, azilant, nu refugiat. familia mea, ca si a dvs. a trecut prin doua refugii, veneau din aceeasi zona. cand am solicitat azilul politic a trebuit sa trec printr-o baterie de teste, interviuri, statut temporar, etc, asta intr-o tara cu o administratie fioros de bine pusa la punct. a trebuit sa ma pliez legilor locului, sa fiu mai corecta decat localnicii. nu mi s-a parut deplasata nici o cerinta de felul asta. ce vad acum e o masa de oameni care, nu stiu de ce si cum, vin cu pretentia de a schimba legea locului in care vin,incearca sa schimbe randuiala locului pe care l-au „ales” pentru refugiul lor. locuiesc acum intr-un oras celebru pentru numarul mare de straini. marea majoritate sunt integrati si nu incearca sa se transforme in stapanii locului. comunitatile arabe sunt elementul de dezordine, femeile acoperite cu voal sunt cele mai agresive pe strazi, conducand carucioare de care se servesc ca de care de lupta, barbatii tineri arabi sunt cei care jignesc lumea pe strada, umbla in grupuri care arunca doze de suc si hartii si alte mizerii pe jos, in rondurile de flori de sub blocul lor gasesti pet-uri azvarlite de la etaj, pe care municipalitatea le aduna zilnic. vedeti dumneavoastra, vreau sa spun ca sunt refugiati si refugiati pe lumea asta si nu vad de unde ar rezulta obligatia unor state de a primi grupuri care nu doresc decat sa preia conducerea locului, distrugand ceea ce s-a construit. poate ma insel…

  Reply
   • Dinu

    @flesh

    – legi strambe pentru cine ? fata de ce, de cine, sunt strambe ? sintagma „legile locului”, universal valabila, este deja un postulat.
    – cine sa le schimbe si in folosul cui ? v-ati gandit la cineva anume -o entitate, o comuniate etc ?

    Reply
   • New Yorkez

    legile locului nu sunt strambe daca au produs o societate atat de avansata ca arabii si-au lasat legile de acasa si tara si au venit sa emirgreze in respectiva tara.

    Reply
    • Eugen

     Legile locului au produs o societate avansata, dar sunt strambe, pentru ca daca nu se adapteaza, societatea respectiva implodeaza!
     Societatea ca si Economia este un organism viu, in continua modificare, legile laice facute de noi trebuie adaptate mereu la legile organice ale Societatii si ale Economiei.
     Asta desi eu am unele rezerve privind modul in care s-a ajuns la „societatea avansata”. Daca luam DEX la cuvantul „civilizat” gasim ceva de genul unuia cu un Mercedes ultimul racnet oprit pe dreapta in autostrada pentru a se usura, la 2 km de ultima parcare de servicii.
     Aceasta societate „civilizata” a fost rezultatul a mii de ani de talharii comise de popoarele „civilzate” din Vest.
     Cu cat talharul are o statuie mai mare, cu atat a ucis si talharit mai mult , si aici intra si Mihai Viteazu, si sfantul Stefan Cel Mare!

     Reply
  • danu binaru

   @mihaela „umbla in grupuri care arunca doze de suc si hartii si alte mizerii pe jos, in rondurile de flori de sub blocul lor gasesti pet-uri azvarlite de la etaj”-lol
   da, sunt refugiati si refugiati, unii ii ajuta pe ceilalti sa intre inapoi in barca, altii dimpotriva vad in ei concurenti, ultima categorie e din fericire mult mai mica insa extrem de galagioasa

   Reply
  • Mihai Gotiu

   @) mihaela: chiar doriți, ca și contra-argument, imagini cu ”români verzi” care aruncă gunoiul pe geam?

   Reply
   • mihaela

    vedti dumneavoastra, aici mizeriile sunt stranse in fiecare dimineata de municipalitate, salariile celor care strang sunt platite din taxe pe care ceilalti le platesc, blocurile de locuinte sociale de care vorbeam sunt locuite aproape exclusiv de musulmani, era doar un exemplu de cum tipul acesta de refugiati trateaza randuiala locului, chiar vi se pare un contra-argument faptul ca si românii verzi fac asta? e asta un motiv sa fim solidari?cu cei care distrug? sau credeti ca daca nu i-am putut educa pe ai nostri o sa reusim cu ei? pe de alta parte, aveti dreptate: in sensul aruncatului de gunoaie pe geam s-ar integra rapid,

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ mihaela: așa-zisa lipsă de civilitate a arabilor e doar un mit, vă dădeam exemplul românilor care își aruncă gunoiul pe geam (s-ar putea adăuga imagini din anumite zone rurale românești) pt. a înțelege cât de ușor poate fi manipulată opinia publică atunci când se prezintă selectiv doar asemenea imagini – în realitate, nu știu în ce măsură ar rezista cultura (și civilizația românească) la o comparație corectă cu cultura (și civilizația) arabă

     Reply
     • mihaela

      lipsa de civilitate a arabilor nu e doar un mit: am trait 3 ani in irak si am vazut-o cu ochii mei, dupa cum o vad cu ochii mei si azi in occident. cultura din biblioteci este probabil dupa cum spuneti, formidabila, nenorocirea e ca traim in orase, nu in biblioteci asa ca o astfel de comparatie se poate face, dar nu stiu cat e de relevanta pentru discutia prezenta.

  • Lynn

   Felicitarile mele, doamna ,
   pentru curajul exprimarii doar a adevarului. Deja, e mare lucru. Pana si o mare parte din jurnalisti si-au pierdut-o.

   Reply
  • Andrada

   Dar ce legi vor sa schimbe acesti oameni in definitiv? Si ei vor trece prin inregistrari, teste, birtocratii fioroase. Vor primi sau nu statut de refugiat. Da, e neobisnuit ca merg atat de multi spre Germania, dar asta e pentru ca situatia nu mai este sustenabila in tari ca Grecia si Italia, iar in altele de pe drum (ca Ungaria), sunt primiti cu politie si gaze lacrimogene.
   Nu, comunitatile arabe nu sunt elemente de dezordine. Daca exista probleme, atunci nu mai mult acolo decat de pilda in comunitarile romanesti, sarbesti sau poloneze. Locuiesc in Munchen, si ca femeie nu mi-e mai teama sa merg seara pe strada decat mi-ar fi in zona Unirii din Bucuresti.
   Incerc sa imi dau seama, de cand a inceput vuietul acesta public in Romania, de unde suntem atat de siguri ca a fi musulman e egal cu a fi un factor de dezordine. Cine ne-a spus asta? Unde am citit? Siria e o dictatura si erau probleme politice importante si inainte de razboi – dar nu e deloc departe ca dezvoltare de Romania (vedeti indicatori de egalitate de gen, numar de km de drumuri….). Teama asta de refugiati vine cred din neintelegerea profunda ca acesti oameni sunt ca oricare altii – aflati insa acum intr-o situatia de viata si de moarte.

   Reply
 3. dan

  Pana la urma DE CE trebuie sa primim refugiatii ? De ce nu i-au primit tarile invecinate mai mult sau mai putin invecinate? Qatar, Arabia Saudita, Iordania? Toti sunt de un neam, o religie. De ce mie ca roman mi se solicita vize,pasaport si daca ceva nu este in regula vine politia iar in cazul acestor „refugiati” toata lumea este induiosata si plnagacioasa etalandu-si sentimentele de compasiune? In ciuda manevrelor mass mediei NIMENI nu ii doreste pe asa zisii „refugiati’.
  Nu s-a observat ca ei cauta tari dezvoltate economic, cu protectie sociala beton, cu salarii mari, cu infrastrcutura? Ce sa caute in Romania daca nici macar nu stiu limba tarii? Cum te vei intelege cu ei? Prin semne? Sau poate invatam toti araba.

  Reply
  • mariana

   Iordania a primit deja 600000 sirieni, in conditiile in care tara e saraca si trei sferturi din populatia tarii sunt urmasii refugiatilor palestinieni. Cat despre monarhiile bogate din golf, nu vor refugiati fiindca le e frica sa nu ajunga in minoritate – cum s-a intamplat in Iordania. In Qatar si in EAU localnicii sunt doar 10% din populatie, restul fiind straini aflati pe perioade bine determinate, in general scurte si cu contracte de lucru. Nu stiu proportia in Arabia Saudita, dar tot cam asa trebuie sa fie. Ieri am citit o stire care spunea ca Arabia Saudita se apara de acuzatia ca nu primeste refugiati sirieni, zicand ca are 500000 muncitori sirieni. :D Muncitori sirieni cu contracte precise, puricati la sange fiindcâ se tem sa nu fie printre ei agenti de ai regimului sirian, pe care sauditii il sapa din toate puterile. Sa mai zicem ce salarii si ce conditii de viata au muncitorii straini in Arabia Saudita, inclusiv cei proveniti din tarile musulmane? :D Intrebarea interesanta e ce vor face sauditii cand li se termina contractele celor 500000 de sirieni – ii trimit acasa sau le acorda statutul de refugiat? :))))))

   Reply
  • Andreea

   Vin dintr-o zona de razboi. Nu cred ca iti poti imagina cum e sa traiesti cu zumzetul bombelor 24/24. Comparatia cu romanii si viza este inadecvata. Mass media manipuleaza, intr-adevar tot. si instigarea la frica e tot o manipulare. si faptul ca ei stiu ca in Germania este paradisul tot manipulare e.

   Reply
 4. Ana

  Primim femeile…copiii si batranii. Ia sa vedem cati se inghesuie la geanita noastra? 90% din „refugiati” sunt insa barbati tineri…sa se duca in alte tari! Noi stam bine la necesarul de barbati!

  Reply
  • Robin

   Si daca sunt barbati ce? Vietile lor nu au valoare? Daca esti femeie viata ta e are mai multa valoare?? Te gasesti tu sa desparti familii doar ca sa iti satisfaci misandria? Doamne, incuiati mai sunteti unii fratilor.

   Reply
   • Nae

    Cine e tanar si in putere sa se duca sa lupte cu aia de care fug toti, nu cu aia la care vrea sa se refugieze.
    Refugiul se cere si se primeste din mila celui care VREA sa il acorde, nu se ia cu forta!

    Reply
    • Sorin

     Ce spirit de justitiar razboinic ai din spatele tastaturii :)). Daca esti tu asa de curajos si dispus sa aperi valorile crestine, de ce nu te duci tu sa lupti impotriva ISIS? Sau macar sa dai o mana de ajutor Fratilor ortodocsi din Ucraina.

     Reply
    • a avea dreptul, in primul rand moral

     Refugiatii sunt protejati prin dreptul international, nici protectia lor, nici respectarea demnitatii umane nu depinde de ce vrem noi, ele sunt legiferate, slava Domnului -indiferent cum il numim pe acesta.
     Altfel, a primi refugiati este o chestiune de umanitate pentru care nu avem nevoie de explicatii de analiza politica (cum s-a generat conflictul, cum s-a continuat etc.)
     Este si un aspect moral minim a se intelege ca dreptul nostru este si dreptul altora, iar daca noi vrem sa fim tratati cu respect atunci cand – din nevoie spunem noi – plecam pe la altii, trebuie sa stim si noi sa ii primim cu respect pe cei care intr-o situatie incredibil de dificila (ani de razboi neintrerupt) au ajuns sa plece de la ei de acasa.

     Reply
  • Ioana

   Pentru romanii care au plecat din Romania – nu in conditii de razboi sau de dictatura si nici in conditii economice comparabile cu cele ale tarilor refugiatilor – s-a facut vreo filtrare in functie de de sex sau de varsta? si s-au pus intrebari de ce isi doresc sa plece in Germania sau in America si nu raman acasa sau pleaca in alte tari estice, eventual ortodoxe? sau a avut vreo importanta ca nu eram neaparat doriti si ca ne sunt atribuite de catre unii numele de cersetori, de altii numele de hoti sau eticheta generoasa legata de traficul de persoane?

   Reply
 5. radu

  Comparația cu familia dvs. nu are nici-o relevanță cu situația actuală.În primul rând familia dvs. se refugia tot pe teritoriul(liber) al României.Nu-mi aduc aminte ca un român măcar să fugă din calea războiului în Syria unde nu erau nemți.Migrațiile economice pe care le-au făcut românii nu au fost în valuri de zeci de mii de români pe zi,au fost puternic stopate și înfrânate de către occidentali,cu tone de umilințe începând încă de la ambasadele din România,cu trieri inexplicabile etc, toate pe o perioadă de peste 20 de ani.Și da Italienii ne consideră și acum inferiori,asta așa ca fapt divers,în condițiile în care românii față de asiatici și africani ,sunt EUROPENI ușor de asimilat în populațiile autohtone,drept dovadă sunt beneficiile reale aduse economiilor acelor țări.Nu același lucru se poate spune despre musulmani,cultura lor fiind incapabilă să se adapteze valorilor europene.Deci încercați să priviți mai atent și mai realist problema.

  Reply
  • Andrada

   @Radu
   Nu, romanii nu au mers unul cate unul spre Occident. Dimpotriva, chiar au mers in valuri de zeci de mii. Intr-un deceniu erau un milion in Italia. In Spania, inainte de intrarea Romaniei in UE, 2006-2007, au venit cu sutele de mii. Ba mai mult, inainte de 2007 extrem de multi din cei ramasi afara erau acolo ilegal si munceau la negru – in alte cuvinte, nici macar nu aveau o situatie clara si curata. Tratamentul primit de romani, de la caz la caz, nu e intotdeauna unul fericit si sunt foarte multe situatii de abuz. Dar de bine, de rau, si mai ales din 2007, s-a respectat dreptul european, romanii se bucura de circulatie, de locuri de munca, de ajutoare de somaj, acces la sistemul de sanatate occiendetal si asa mai departe.
   Sa nu acceptam ca altora sa li se respecte drepturi legale, prevazute in legislatie europeana (nemaivorbind de dimensiunea umanitara si morala a situatiei) – e …cel putin egoist.
   Si nu, nu exista culturi mai capabile sau mai putin capabile de integrare: dovada tari ca SUA sau Canada, unde ai un amalgam de religii, culturi samd, si toate convietuiesc f ok impreuna.

   Reply
 6. marius

  in Romania actuala s-a legalizat iobagia prin noul cod fiscal in care cine nu are venituri trebuie sa plateasca taxa, pe cass sau nu mai stiu ce de circa 7-800 de lei altfel dosar penal… sute de mii de pfa-uri si imm-uri inchise incepind cu 1 ianuarie 2016, taxe si impozite dublate, triplate sau marite si de 20 de ori iar noi vorbim despre problema imigrantilor…
  Daca sirienii sint trimisi in lagarul de concentrare Romania o sa ajunga la sinucidere in masa cind o sa vada ca aici viata e la fel de libera si imbelsugata exact ca in Siria sub cizma familiei Assad impotriva caruia s-au revoltat din cauza tiraniei si nivelului de saracie!!!

  Reply
 7. tenea dumitru

  prima mea intrebare :unde sunt cei mai bine de 60000 de rusi infiltrati in anul1989,sa-ne raspunda cine?cred ca putini au citit si inteles ca unele profetii ale lui Arsenie Boca incep sa se implineasca,in Romaniea se vor aduna toate semintiile si va deveni un loc sfint ales pt pacea lumii,de ce sa distrus un echilibru si cine sunt cei de vina,o armata poate refuza sa invadeze un stat chir daca politicieni sunt timpiti sau nebuni,armata poate da jos un tiran,dictator,dar nu poate opri o exterminare a umanitatii?

  Reply
 8. marius

  Zona araba e in aer:
  – Iordania, Turcia, Liban sint sufocate de refugiati, bonus pentru Turcia care e in conflict militar deschis cu Assad, ISIS, PKK si cel mai probabil cu Rusia cit de curind
  – Arabia Saudita, Qatar sint in plin razboi cu Iranul, ISIS, CIA, Rusia pe aproape toate fronturile: Yemen, Siria, Iraq
  – Egiptul s-a reintors la dictatura militara feroce din nou sub bagheta cia cu mult mai rau ca pe vremea lui mubarak
  – Maroc, Alger multumesc Europenilor si in special Frantei pentru saracia lucie in care se afla si economia tip colonial
  – Siria, Libia, Yemen, Iraq facute praf si pulbere

  Cam asta e situatia in zona respectiva; a mai ramas Dubaiul care e un pic in colaps financiar dar in rest totul e perfect

  Reply
 9. S

  1. Experienta familiei dvs nu are relevanta in chestiunea de fata. Au arata altii mai sus de ce.
  2. Cateva mii de refugiati n-ar fi o problema. Dar e vorba, in propunerea comisie europene de acceptarea obigatorie a unui numar de refugiati, de azi dar si de maine, calculat procentual in fct de nr populatiei raportat la populatia totala a Europei. Romaniei iar reveni acum 6300, tot asa cum in luna mai ii revenise doar 1700. Peste alte cateva luni, vor fi alti 10 000. La anul, 20000. Si tot asa, din ce in ce mai multi, pt ca Germania suferind de un complex istoric al nazismului rasist, acu-si propune s-o faca pe mama Leone cu toti refugiatii lumii, practic invitandu-i la emigratie. Dar gazduirea lor se pare ca va trebui sa fie obligatorie pt toate tarile Europei, vrand-nevrand.
  3. Argumentele economice de genul: las c-avem parloage destule pe care nu are cine sa le lucreze, sau, citand un imbecil de politician german, Junckers, populatia Europei imbatraneste, avem nevoie de emigranti, sunt nu numai niste naivitati ridicole din punct de vedere economic, dar si ticalosii monstruoase. Doar cele mai teribile cuceriri de teritorii, in istorie, se faceau cu inlocuirea populatiei locale cu alte populatii colonizatoare, acu se pare ca argumentul fals-economic ajunge, dublat de cel ieftin-umanist, pt a se propune acelasi lucru.
  4. personal, luand in calcul avantajele dar si dezavantajele, nu-mi mai doresc ramanerea Romaniei in UE. Exproprierea bogatiilor subsolului, deja produsa, vinderea pamanturilor- in curs, colonizarea cu alte populatii venite de aiurea- tocmai pe cale de a se instaura, sunt deja motive suficiente pt a considera ca traim sub un adevarat asediu, un atentat la tot ce inseamna aceasta tara, a acestui popor inca. Inca a noastra. Daca URSS facea asa ceva, declaram direct razboi, chiar daca nu aveam nicio sansa. Ca poate ne sareau in ajutor americanii…

  Reply
 10. constantin

  Imi povesteau bunicii din partea tatalui meu scene similare descrise de doamna Pipidi. Erau refugiati din Grecia si s-au stabilit in zona Cadrilaterului, apoi dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial, au fost stramutati de catre comunisti, prima oara in Balta Mare a Brailei, iar mai apoi in Banat. De cite ori incercau sa ‘prinda cheag’ erau mutati. Asta pina la ‘nationalizare’, dupa care au ramas cu nimic. Si cu toate acestea nu au plecat si s-au integrat cum au putut mai bine. Iar noi, ca parinti, ne-am educat copiii in spiritul tolerantei si a altruismului, fara ura rasiala ori xenofobie. Respecta, ca sa fi respectat ! Insa acest lucru nu va fi valabil niciodata pentru politicienii nostri. Ce perspective au tinerii din tara noastra, la ei acasa ? Daca urmeaza calea deschisa de parintii lor si pleaca din tara in cautarea unui loc mai bun, o fac din cauza acelorasi ‘baieti destepti’ care dicteaza politica romaneasca. M-am intors recent din Haga, dupa ce fiica mea a inceput studiile universitare. Are 16 colegi de grupa de diverse religii, nationalitati si culori. Atitudine rasiala ori xenofobie = 0. Se poate, doar sa vrem. Si revin la ‘alesii nostri’ care vesnic nu incap de nimeni, in lacomia lor. Vor ajunge sa conduca o tara de pensionari, vor ‘da bine pe sticla’ si vor fi continua sa fie tinta predilecta a procurorilor DNA. Ca ‘de’, obrazul subtire cu cheltuiala se tine ! Am putea oferi case si terenuri agricole nelucrate pentru zeci de mii de refugiati, insa nu. Nu exista resurse pentru ei, dar pentru ‘minunatii nostri alesi’ exista. Rusine ‘dragi conducatori’ !

  Reply
 11. Valentin

  Atat timp ca nu exista cereri de azil sau solicitări de la refugiați, mie dinspre partea romana mi se pare normal sa spuna atât putem primi.
  Mi se pare la fel de normal sa existe opinii dinspre romani pentru a se primi mai multi.
  Dar nu mi se pare deloc normal sa ti sa se impuna o cota, obligatorie, fara macar sa te consulte, e ca si cum nici nu ii intereseaza daca ai loc, cum stai cu somajul sau asistatii sau lipsa locurilor de munca, ii ei obligatoriu ca asa spunem noi, nu e nevoie sa va consultam. O aberatie

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Valentin: 1) ai citit criteriile pe baza cărora s-a stabilit cota? e și șomajul printre ele 2) nu se face distribuirea tuturor refugiaților; grosul e primit de Germania și alte state; se redistribuie doar refugiați ajunși în Grecia, Ungaria și Italia (aproximativ 120.000) nu toți refugiații 3) cine a spus că e obligatoriu? e vorba doar de o propunere care se va supune la vot: dacă cel puțin patru state UE care au peste 35% din populația UE se împotrivesc, propunerea Comisiei Europene pică la vot.

   Reply
   • Valentin

    Șomajul la noi e totdeauna inflorit sa dea bine la creșteri si duduieli de economie pentru a credita politica unor partide.
    Asistații nu s-au luat deloc in calcul, iar numărul strict al populatiei nu mi se pare deloc relevant, cu integrarea nici atât nu mai zic, cel putin câțiva ani ei nu vor fi altceva decât asistați, care nici măcar nu vor vrea sa locuiască in zona si vor fi fugi, soluția cea mai probabila fiind prinderea lor ulterioara cu arcanul creând alte tensiuni. Si nu exista nici măcar o politica generala, stabila, adică ce număr final se poate suporta, pana unde sau pana când.

    Reply
    • Mihai Gotiu

     @ Valentin: păi dacă s-ar fi luat în calcul asistații social probabil că s-ar fi mărit cota (verifică nr. asistaților social din alte țări vestice și sumele pe care le primesc – s-ar putea să ai o surpriză ;) )

     Reply
     • Valentin

      Nu m-am referit la numărul lor :)
      Una e sa ai asistați si sa poți dpdv financiar si alta e sa fii pe marginea prăpastiei.

 12. dan maracinaru

  Doamna Alina Mungiu-Pippidi e un om educat in sprit crestin si deasemenea un om intelept,de aici si pozitia umanitara a dansei.Ceea ce nu am inteles eu este aceasta rastire in presa nu atat la adresa politicienilor Romani cat la adresa propriului popor care ,cu memoria sa scurta, a uitat ca Romani au mancat lebedele Austriece,ca Romani au facut beti si dupa betii scandaluri,au furat,au violat, au ucis in Europa !!! si acum ca niste mironosite se tem ca refugiati de razboi ne pot face noua ,romanilor,in Romanica noastra ceea ce niste declasati etnici Romani si pravoslavnici au facut vestului cand vestul si-a deschis usa sa ne primeasca in casa.
  Cred ,doamna Mungiu-Pippidi,ca va mai curge multa apa pe Dunare in jos pana cand fivor majortari, in natiea romana, oameni care sa simta si sa judece ca dumneavoastra.Si mai cred ca si dumneavoastra stiti asta!!!

  Reply
 13. Dinu

  Motto : „Este usor sa dai zece bete la curul altuia”.

  D-na Pipidi, v-ati mutat in Germania, Caragiale a facut-o si el, cu statisfactia celui care spune :”bine ca am scapat de acolo”. Nimic de reprosat, fereasca Dumnezeu!, nici macar de comentat.

  Sincer, nu imi pasa ce crede -ori cum „ma vede”- teutonul, rusul, englezul, ori mai stiu eu cine, despre deciziile pe care societatea mea le ia, daca deciziile noasatre privesc strict „casa noastra”, viitorul „casei noastre”, a celor care traiesc in aceasta „casa”. Inteleg ca domnia voastra nu are de suferit, cel putin direct, ca urmare a deciziilor cu impact strict intern ce se iau in Romania.

  Cand natiile, cele de care faceti vorbire cu atat admiratie, cucereau si colonizau teritorii locuite de pe intreaga planeta si se bucurau, unii se mai bucura si azi, de „uzul-fruct” al statutului de „colonialist civilizator” -a nu se interpreta in sensul marxist-leninist- credeti ca pe acele natii le interesa ce credeu sau cum sunt vazuti de comunitatile din „vecinatetea” lor, de lumea care intelegea prea bine ce fac ?
  Nu doamna, nu le-a interesat nicicum. Tot ce au „luat” din colonii, din dominioane, au consumat si tezaurizat strict in propriul folos. Azi, cand Nota de Plata este pusa pe masa, domniile lor vor sa plaeasca …pauschale.
  Niemals ! …sa-si plateasca fiecare ce si cat a „cunsumat”.
  Este opinia mea.

  Reply
   • A

    Buna ziua,

    In primul rand vreau sa multumesc initiatorilor Romania Curata si doamnei Pippidi pentru faptul ca inca mai lupta pentru a indrepta lucrurile in Romania.

    In ceea ce priveste mesajul articolului si pozitia domnului Gotiu cu privire la problema sirienilor (nu vreau sa folosesc cuvantul refugiati deoarece consider ca nu este cazul acum) sunt in dezacord. Nu sunt o persoana xenofoba, nu sunt impotriva diversitatilor culturale, nu am avut niciodata in raport cu indivizii care apartin unei anumite etnii, religii insa in cazul de fata se ridica atat de multe probleme care scapa de sub control tocmai pentru ca vorbim despre un numar foarte mare de grupari de oameni, de o anumita omogenitate si cu un anumit comportament. Nu sunt de acord cu discriminarea pozitiva. Legea se spune ca este una si ar trebui sa se aplice pentru toata lumea.

    Fiecare este liber sa gandeasca si sa simta intr-un anumit fel in raport cu aceasta problema. V-ati spus ce aveati pe suflet pentru ca fiind formatori de opinie incercati sa inclinati balanta spre ceea ce credeti dumneavoastra acum ca este potrivit sa se intample. Este firesc. Insa eu am o rugaminte, atat doamna Pippidi cat si domnul Gotiu sa incerce sa se detaseze un pic de propriile credinte, sa judece situatia cu obiectivism (atat cat este posibil), sa incerce sa inteleaga spaima celor care nu isi doresc acesti oameni printre ei, sa raspunda la problemele care se ivesc din aceasta adoptie din perspective administrative si nu umanitare. Sunt oameni care v-au felicitat pentru mesaj si oameni care au pus o serie de intrebari. Sunteti datori sa raspundeti acelor oameni. Nu mi se pare deloc corecta aceasta versiune de alb-negru a pozei. Chiar si asa zisele poze alb-negru sunt formate de fapt din griuri si foarte rar apare albul si negrul.

    Lucrurile sunt foarte complexe si doar daca ne unim si incercam sa intelegem situatia din toate perspectivele vom putea sa o tratam cum se cuvine si corect. Este mai usor sa luam acum niste decizii corecte. Cu cat timpul va trece mai mult cu atat lucrurile se vor complica si vor fi mai greu de corectat, de tinut in frau.

    Politicienii, oamenii marcanti trebuie sa trateze nu emotional situatia, trebuie sa vina cu raspunsuri care nu sunt la indemana fiecarui om si consider ca trebuie respectate atat drepturile europenilor cat si ale sirienilor fara a ii leza pe unii sau pe altii. Asta este rolul dumneavoastra! Faceti-o repede caci timpul trece si nu in favoarea cuiva. Fara reactii emotionale. Faceti un SWOT si oferiti solutii.

    O zi buna va doresc!

    Reply
 14. LD

  Va reamintesc ca in urma cu 100 de ani Romania a fost tara care a primit cei mai multi refugiati armeni cand au fost macelariti si alungati din tara lor. Acum este o problema de securitate. Printre refugiatii de azi, oameni simpli care au suferit de pe urma razboaielor datorita politicilor si intereselor pe care le au niste tari, s-au infiltrat si alte persoane cu anumite misiuni in Europa. Liderii gruparii isis au declarat ca vor invada Europa si ca europenii vor fi macelariti la ei acasa. Deja au aparut fotografii cu astfel de lideri ca imigranti la Berlin. Este complet irelevant sa ne povestiti de familia dvs care s-a refugiat in Romania. Tarile care au generat si au intretinut financiar si militar situatia de conflict permanent in zona, jucandu-se cu vietile oamenilor nevinovati, trebuie sa isi asume intreaga raspundere si sa ii primeasca pe refugiati.

  Reply
 15. Alex

  Cred ca ar trebui separate cel putin trei chestiuni diferite din tot melanjul acesta:
  Cum ne raportam la povara refugiatilor celorlalti europeni (solidaritate intra UE)?
  Cum ne raportam la drama unor oameni ce fug de razboi (solidaritate).
  Cum ne raportam la diferentele culturale (ale celor care vin) atat de mari incat conflictele vor fi inevitabile? Exista pericolul unui conflict intre doua civilizatii? Cum adera sutele de mii (daca nu milioane) de emigranti la valorile civilizatiei europene. Daca nu adera, ce vom face cu CEDO si libera circulatie cand ele nu vor mai fi valorile fundamentale ale europei, dar care noua, celor ce inca suntem majoritari ne sunt atat de dragi? Cum ii invatam pe acesti oameni ce este Europa?
  Sunt cateva intrebari la repezeala la care ar trebui sa meditam cu totii, pentru ca valul de emigranti nu il vom putea opri. M-as bucura daca Dna. Mungiu si restul de la RC ar incepe o dezbatere larga pe acest subiect,care tine la urma urmei, de supravietuirea civilizatiei noastre.

  PS. Imi amintesc, Dna. Mungiu, de un articol al Dvstra. in care povesteati despre maniera unor oameni de a lupta in razboi punandu-si femeile si copii drept scut. Era vorba, in definitiv de modele de civilizatie opuse, concurente. Intr-un fel sunt vitejii nostri, in alt fel ai lor. Acei oameni vin in Europa acum.

  Reply
 16. Mambo Siria

  În dezbaterea despre cote se uită un aspect: ceea ce își doresc „refugiații”. Dacă ei vor în Germania, nu este o cruzime să ajungă în România? Îi mutăm ca pe vite, de colo, colo.

  Vedeți dumneavoastră un sirian să dea cu sapa în vreun sat săsesc din Transilvania? Nu s-au integrat țiganii care, mare parte din ei sunt creștini (formal) și vorbesc limba română. Ce să mai vorbim de arabi musulmani?

  Este război în țara lor? Să lupte până se instaurează pacea și apoi să muncească la reconstruirea ei.

  Germanii de ce nu s-au refugiat în alte țări după 1945? Nu aveau ce mânca și totul era făcut praf. Au stat pe loc și au pus osul la muncă. Și-au făcut țara care acum este dorită și de alții. Soluția nu este să mergem toți în Germania, ci să urmăm exemplul nemților și să ne facem fiecare (români, sirieni, afgani) țara pe care ne-o dorim.

  Dna Mungiu, dacă v-ați mutat cu traiul în Germania, atunci fiți o bună nemțoaică și implicați-vă în primirea refugiaților acolo.

  Reply
 17. IAD

  Nemţii sunt acum aşa pentru că 1. (OFICIAL) toleranţa faţă de diversitatea culturală este inclusiv parte din educaţia făcută în şcoli, lucru care vine şi din urma faptului că 2. (NEOFICIAL) încă mai simt nevoia să ispăşească faptele din trecut. Pe de altă parte: 1 chiar nemţii se întreabă cum de au tăcut subit organizaţiile neo-naziste 2. nemţii nu prea verbalizează ataşamentul lor faţă de musulmani pentru că… aici tac şi eu, că şi în România mă paşte o pedeapsă dacă-mi iese pe gură explicaţia! În rest, oameni mărinimoşi care să ajute refugiaţii cu ce pot ei, sunt convinsă că veţi găsi şi aici.

  Reply
 18. ERNE

  Opinia dnei Mungiu reflecta mai degraba parerea multor occidentali (dintre care si ro care au plecat din tara) dar rareori se poate suprapune cu a co-nationalilor nostrii pt ca:
  – unica sursa de informatii pt ei e mass-media ro depre care poti spune orice dar nu ca prezinta stiri in mod neutru (numai din reflexul vocii prezentatoarei de stiri si nu poate fi asa) si profesional.
  -nu traiesc alaturi de alte nationalitati (majoritatea nu au vazut in sirian in viata lor).Ro nu e o tara de imigranti pt ca proprii ei cetatenii emigreaza in tarile in care si acesti nenorociti vor sa ajunga, pt ca tara lor nu le poate oferi mai mult.
  -ipocrizia e cit carul caci chiar daca primele 2 argumente ramin valide, multi ro au rude in strainatate si ar fi trebuit sa stie ca au reusit acolo pt ca cineva le-a dat un job si ca ar trebui sa faca si ei la fel pt altii
  -umanitatea vine impreuna cu burta plina,dar cum nivelul de saracie e f mare inca in ro, cum sa ma gindesc la mama-sa cind trebuie sa ma gindesc la a mea intii.
  -inteleg cu totul gresit propria lor credinta.Pt multi din cei 98% credinciosi ortodoxi, credinta se rezuma la facutul unei cruci rapide cind trec prin fata unei biserici si aprinsul luminarilor, neintelegind ca esenta mintuirii este dragostea de aproape, milostenia, facerea de bine
  -multi gindesc de o maniera superficiala lasindu-se purtati in discutii fara sa aiba habar despre topicul respectiv.Ginditi-va un pic de ce vorbim aici, 7000 de potentiali imigranti (sa zicem ca toti sint musulmani, desi nu se vorbeste (pt ca nu stiu)ca exista o puternica minoritate ortodoxa in Siria si ca exista sanse ca nu toti sa fie de alta religie, ci dimpotriva SA FIE DIN PROPRIA TA RELIGIE, la o populatie de 20M. Inseamna ce pe judet, 175 de suflete..pai pe timpul lui ceasca numai in Iasi erau sute de arabi studenti..si a murit cineva din asta..basta ca la un moment dat cine ii va opri sa ramina in ro, mai ales ca nu vor gasi mare lucru de facut, exceptind ca se vor simti mai in siguranta decit de unde au venit.

  asa ca puteti sa faceti educatie Dne Mungiu, dar lozinci de genul nu vrem refugiati imi aduc aminte de cele cu nu ne vindem tara..intre timp au trecut 25 de ani vrem sa o vindem dar nu mai avem ce si cui, ca au furat-o a nostri…asa si bietii refugiati, probabil in vreo 50 de ani cu rata noastra de natalitate negativa o sa-i cautam si pe astia sa ne munceasca pirloagele dar nu o sa mai avem cui….

  Reply
 19. Krantzro

  Ok, acceptăm să-i primim, că oameni suntem. Dar rămîn nişte întrebări, aparent fără răspunsuri în acest moment:
  – Îi acceptăm ca „refugiaţi”, urmînd să se întoarcă acasă cînd se liniştesc apele, sau ca imigranţi pe viaţă?
  – Pînă cînd vom face acest lucru? Există o limită? Sau ăsta e doar începutul şi numai bunul Allah ştie cînd îi va opri să mai treacă marea cu plutele, dacă au văzut că merge?
  – Va fi nevoie să acceptăm depopularea masivă a zonei doar pe criteriul că ne e milă, lăsînd descreieraţii de acolo să facă în continuare ce vor, deşi e vorba de fraţii şi neamurile lor, sau ONU va interveni, eventual cu forţe armate, aşa cum ar fi normal, pentru a stopa acest exod artificial de populaţie?
  Din cîte observ, curentul de la noi din ţară e unul clar anti imigranţi. Şi înclin să cred că pusă ca un referendum, la nivel european, situaţia cu acceptarea imigranţilor arabi ar ieşi cam pe nu. Oare de ce? Şi oare de ce nimeni în lume nu prea este impotriva imigraţiei chineze? Că au şi ăia religia lor diferită. Şi vorba aia, ăia sunt zeci de milioane răspîndiţi prin toată lumea.

  Reply
 20. Adrian

  Stimata doamna, sunt iremediabil dezamagit de ” politrucii” nostri, dar nu atat de dezamagit pe cat sunt de „noi”. Zice un domn prin comentariile de mai sus ceva de ispasire. Apoi, daca-i asa, dragii mosului, ce de lasitati si tradari avem noi de ispasit, nici nu ne ajung refugiatii! Stiu, stiu, noi nu am cucerit niciodata pe nimeni, raul, ramul, stiu. Mai lasam balta pe cate cineva din cand in cand, mai ales dintre „ai nostri”, dar altceva nu ne putem reprosa! Eu va multumesc sincer pentru atitudinea publica, imi face bine la cap, altfel as fi pe punctul de a crede ca sunt singurul nebun de pe aici. E salvator sentimentul solidaritatii, chiar si-n nebunie!

  Reply
  • Carmen

   Da Dle, asa este, noroc de acest articol si inca citeva, putine, f. putine care iau aceasta pozitie. Altfel senzatia de neintelegere permanenta, eu ma intreb daca e vorba de poporul roman care reactioneaza asa sau producatorii de opinie = jurnalisti, politicieni, animatori tv de toate soiurile= care genereaza aceasta stare de nesimtire natonala, nu vreau sa jignesc sentimentele nimanui, dar mi-e jena (un eufemism evident) de toate aceste opinii nationaliste stupide si fara nici o distanta istorica. Va multumesc si Dvs si Dnei Pippidi, da sentimentul solidaritatii este salvator caci UMAN

   Reply
 21. sandokan

  cat de usor e sa vorbesti din varful bradului…… cine va locui cu ei in aceleasi scari de bloc comuniste? noi….oamenii simpli, nu refugiatii din regat UK care au vile si vilute.
  ce locuri de munca vor ocupa acesti „refugiati” ? ale noastre, ale oamenilor simpli, nu ale refugiatilor din regat UK! nu vreau sa-mi fure un strain saracia, vreau sa traiesc in saracie cu ai mei, sa o impart cu ai mei, si numai cu ai mei.
  de ce sa-mi fie teama sa ies in parc cu fiul meu, din pricina unor primitivi?
  de ce sa fim obligati sa primim un anumit numar de refugiati? ati citit cumva constitutia si prevederile sale cu privire la stramutarea unor populatii straine pe teritoriul tarii?

  cand ati ajuns in regat (UK), ati ajuns in urma redistribuirii pe baza de cote obligatorii?

  Reply
 22. An

  Eu nu am vazut un roman sa produca atentate…numai musulmanii…si culmea,crescuti in tari europene…degeaba incercati sa spuneti ca romanii sunt cu milioanele in nu stiu care tari,sunt intradevar,dar nu au mentalitatea musulamnilor…eu una nu sunt de acord cu ajutorarea lor. Nu au venit cu intentii pasnice in Europa…Asteptati sa vedeti ce va urma in Germania…Asta este punctul meu de vedere…O seara buna!

  Reply
 23. Radu

  Hm, sa fie oare totul doar alb si negru? Este vreodata?

  E interesant ca acesti ‘refugiati’ au ales sa treaca o mare pentru a ajunge in Europa, dupa care nu s-au oprit si au continuat catre cele mai dezvoltate tari in UE chiar daca erau la mii de kilometri distanta. Intre timp incalcand orice legi si atentand la siguranta si integritatea granitelor tarilor prin care au trecut in cautarea ‘refugiului’.

  Cam la ce moment povestea incepe sa devina un pic ridicola noi de o parte plangand-ule de mila, ca na, ‘saracii’ iar ei plimbandu-se liber prin intreaga Europa lasand la bunavointa lor sa aleaga in ce tara vor sa locuiasca.

  Si in ultimul rand, nu ca ar fi romanii si tiganii nostri foarte evoluati, dar voi ati vazut comportamentul lor? Unii arunca mancarea ce o primesc, pentru ca vine de la un crestin, altii isi pun familia pe sina de cale ferata daca nu ii lasa autoritatile sa plece, altii dau foc la paturile oferite pentru a dormi si multe alte faze pentru care oricare cetatean EU ar fi tras serios la raspundere.

  Asta cu sa fim buni cu altii nu tine cat timp altii nu au chef de bunavointa noastra. Arabii, nu ar trata europeni nicioadata in felul asta. Cand a fost razboi in Ucraina de ce nu am avut valuri de imigranti? Hm?

  Reply
 24. MonicaS

  Felicitări, doamna Mungiu, pentru umanitate şi verticalitate!
  Aşa e, să le fie ruşine măcar de celelalte state membre, pentru că noi ştim deja cum sunt românii:
  Calici, Laşi şi Egoişti şi Profitori, dacă se poate…incapabili de empatie şi solidaritate umană (solidaritatea românilor e la hoţie şi mediocritate acceptată-promovată).

  Noi ştim asta şi nu îmi mai fac iluzii…dar hai să nu ne facem de râs ca ţară…să fim puţin mai demni, mai deştepţi şi mai diplomaţi…

  A propos, nu am auzit de nici o familie înstărită din România, proprietară de 3-4 case sau pensiuni sau hoteluri, să se ofere şi ei să găzduiască vreo 5 familii de refugiaţi…

  Reply
  • Ela Atanasiu

   Dacă dumneavoastră îmi veți oferi o informație în acest sens, noi cu drag vom primi o familie de refugiați cu condiția să accepte să învețe limba și istoria noastră, să ne respecte legile și să muncească alături de noi, legal, zi de zi și conform legislației din România. Mulțumesc frumos.

   Reply
 25. Konstantin.beisser

  Felicitäri Stmatä Doamnä, jos päläria

  din päcate poporul romän nu este de loc tolerant si deschis fatä de alte religii.
  Dupä ce mi-am exprimat pärerea despre emigranti si am spus cä Romänia va avea in viitor mare nevoie
  De fortä de muncä din afara indiferent de religie am fost fäcut repede Bou. Unele comentare m-Au fäcut sä cred cä romänul Este extrem Nationalist . DIN päcate acesta este efectul a zeci de ani träiti in comunism so Va trece multä vreme
  Pinä cind Se Va schimba ceva.

  Reply
 26. AlinaP

  Felicitari pentru acest articol! Aveti perfecta dreptate, liderii nostrii sunt iresponsabili si nu ne reprezinta pe noi romanii in nici un caz. Cunoastem ospitalitatea romaneasca din mosi stramosi, usile noastre sunt deschise celor mai necajiti si mai disperati ca noi. Generozitatea nu depinde de cantitatea de bani pe care o avem sau nu ci de ceia ce e in caracterul oamenilor.

  Reply
 27. Bianca B

  In primul rand, vreau sa spun ca mi se pare cumplit cat de multa critica la adresa propriului popor se publica in presa din Romania. Am locuit si eu in alte tari, europene si in SUA, si nicaieri nu am vazut atata ura pentru propriul neam. In schimb, am vazut cum si la altii se fura, exista tot felul de nelegiuri, probleme sociale, coruptie (doar putin mai nuantata), cu alte cuvinte, am vazut exact acelasi comportament din partea localnicilor, care se critica asa de mult in Romania. Diferenta e ca in alte tari nu se critica pe ei insisi, ci pe romani si pe altii. Concluzia mea dupa zece ani de experiente este ca macar in Romania se vorbeste despre coruptie, si se face ceva pentru a o combate. Nicaieri in Europa nu se fac la fel de multe eforturi. Si de cate ori ma intorc in tara, vad o lume tot mai civilizata, orase tot mai frumoase, si oameni mai fericiti. Acesta este punctul meu de vedere, al unui om care isi iubeste originea, si incearca sa vada lucrurile pozitive care se intampla acasa.

  Acestea fiind spuse, ma surprinde atitudinia negativa a politicienilor romani cu privire la adresa imigrantilor, dar nu sunt in total de acord cu imaginea bunului samaritean pe care presa europeana incearca sa o raspandeasca. Nu pentru ca nu sunt de acord sa ii ajutam pe cei care au nevoie de ajutor, dimpotriva. Insa, situatia de fata este una greu de controlat, si reactiile pripite. De obicei sunt mai multe motive ascunse de presa pentru o anumita situatie. Si situatia imigrantilor de acum este cat se poate de suspecta din acest punct de vedere. De ce acum? In asa masa? De ce se indreapta spre aceeasi tara? Si alte intrebari de genul. Nu vi se pare suspect? Si apoi, din cate am inteles, acesti oameni si-au platit drumul pana in Europa, cu bani grei, pe care oamenii saraci nu cred ca ii au.

  Sa ii ajutam? Sigur ca sa ii ajutam. Dar ce facem cu cei care nu vor sa se integreze, ceea ce s-a dovedit deja ca e greu? Si apoi ce se intampla cu cei care comit crime, cum ar fi violuri si alte acte grave? De acestia este nevoie in Europa? Ca se tot vorbeste despre infractorii romani, cersetorii, traficantii de persoane, acestia sunt o minoritate printre romani. Cei care au plecat din tara isi vad de viata si se integreaza transparent in noile societati in care se afla. Noi nu ne fluturam steagul si invatam limbi straine. De ce? Pentru ca multora ne este rusine de cine suntem.

  Reply
 28. Hans Hedrich

  Am intelegere ot cei care vad pericolele infenomenul migratiei. Privind din perspectiva istorica Europa si Romania sunt(em) culturi in care migratia a jucat un rol decisiv. Transilvania are o istorie a migratiei tuturir nationalitatilor sale… De aceea, la o adica, am putea activa acest substrat civilizational pentru a integra noii veniti… Iar calea spre acel nou consens ne ofera sansa de a practica dezbarerea si participarea publica, in loc sa ne lassm prada lozincilor si pseudoresentimentelor istorice…

  Reply
 29. Hans Hedrich

  Errata: „Cu toate ca am intelegere pt cei care vad pericolele in fenomenul migratiei, privind din perspectiva istorica, Europa si Romania sunt(em) culturi in care migratia a jucat un rol decisiv.”

  Reply
  • Spânu

   E foarte frumos si necesar sa urmam calea de care vorbiti! Cu conditia sa o facem in egala masura si bastinasi, si noi veniti.

   Reply
 30. Valentin

  Cu totul de acord cu dvs, doamna Mungiu Pippidi!
  Multumesc pentru aceasta reactie, poate „emotiva”, dar adânc omeneasca.
  Daca uitam ca suntem oameni ca altii, ca am putea fi in locul acelor nefericiti cu care avem in comun slabiciuni, vulnerabilitate, nevoi… ce ne mai ramâne…? Speculatiile cu drobul de sare? Iubirea proclamata pentru un „neam” abstract, insotita de indiferenta fata de cel de alaturi aflat in nevoie, cultivarea „relatiilor” aducatoare de profit, omenia rezervata cu ipocrizie numai „noua si alor nostri”…?

  Reply
 31. Mocanu Aurel

  Doamna Alina Mungiu, citesc cu interes materiale scrise de D-voastra, dar de data aceasta as dori ca hotararea de a primi refugiati sau de a se construi o moschee imensa in bucuresti sa fie rezultatul unui REFERENDUM! PS Atunci am sa vad si cati din diaspora vor vota!

  Reply
 32. Ana

  Mai intai, dna Mungiu are o opinie de bun simt in aceasta chestiune. Mi se pare ridicola teama de imigranti(de fapt refugiati) la o natie cu 4 milioane de emigranti. Ce s-ar fi intamplat daca tarile occidentale ar fi trantit usa in nas ex-comunistilor- unguri,romani, polonezi, bulgari etc. si, in general, ar fi mers pe cote.Recursul la istorie complica inutil aceasta chestiune de viata si de moarte pentru refugiati(, oferindu-ne pe tava o noua ocazie de a fi cinici, clevetitori si lipsiti de umanitate, si …rationali ( cu nesfarsite calcule la rece) climatul perfect in care infloresc si sunt justificate politic si mediatic economia subterana, traficul de persoane, cersitul si restul. Criza umanitara fara precedent in istorie -in 2013 erau peste 52 milioane de persoane alungate din diverse teatre de conflict- nu are cum sa nu ne afecteze pe toti ceilalti. si nu am invatat nimic din istoria pe care o tot convocam la trei cuvinte. Ori de cate ori se produce -cam din aceleasi cauze- un EXOD- oamenii care aveau statut, proprietati, familii, educatie sicei care nu le aveau, devin cu totii, pe parcurs, POPULATII-. Cred ca stiu pe cine e furioasa dna Mungiu. Nu-mi ies din minte cuvintele fostului ministru al culturii Paleologu la Digi 24 cand ne asocia cu tarile din grupul de la Visegrad si sustinea cu tarie ca nu trebuie sa primim picior de refugiat, fiind intr-o stare de agitatie in care diferenta dintre 2000 sau5000 -estimarea realista pt Romania- si 500.000-cifre vehiculate pentru marea migratie spre tarile bogate dinEuropa- nu mai conta in niciun fel.Da, cred ca dna Mungiu are de ce sa fie suparata.

  Reply
 33. elena

  Mie mi se pare inuman ca refugiatii sa fie repartizati ca niste vite.
  Normal ar fi ca atit ei cit si noi sa ne exprimam acordul de a convietui impreuna.
  Cum adica , cineva de la Bruxeles spune tu te duci in R0 iar tu in DE.
  Nu ar fi mai normal ca la intrarea in UE sa fie niste tabere de refugiati unde fiecare sa isi exprime unde doreste sa se refugieze ???
  Ce se va intimpla cu cei repartizati in RO sau BG ? Vor sari din trenuri si o vor lua la fuga pe sosele ??? Vor fi adusi cu forta in RO ?????
  Oamenii spun clar ca vor in DE , nici macar in Austria nu vor.
  Uitati-va cum fug din Ungaria ????
  Ce este rau sa ceara azil in Ungaria ??? Este mai rau ca la ei ??????
  Sunt de acord sa primim refugiati ADEVARATI in RO, dar nu pe cei care de fapt doresc numai si numai beneficii sociale.
  Mi se pare ca se discuta doar teoretic si nimeni nu vede sau se face ca nu vede situatia din teren

  Reply
 34. Spânu

  Mi se pare un pic fortata paralela dintre refugiatii politici din Est, dinainte de 89, si cei de acum care, probabil, istoria va dovedi ca sunt in principal imigranti economici. Atat cantitativ, cat si calitativ, comparatia nu prea rezista.
  Umanismul declarativ nu tine de foame, mai ales ca Europa nu o duce stralucit, toate guvernele sunt indatorate si nu stiu de unde sa mai taie si sa puna alte taxe. Ne bucuram frumos, ni se umezesc ochii, dar asezarea lor pe aici costa si va tot costa, guvernele cheltuind tot mai mult- si cheltuind din banii nostri. A nu se uita ca majoritatea acestor nefericiti sunt tineri! Sigur, se va spune- numai buni de munca; dar au si calificare care se cere? Si, daca o au, nu ma dau pe mine la o parte, care sunt somer de 1-2-3 ani, care-i ghiseftul?
  Apoi, tineri fiind, au (si fac) copii, si multi, mult mai multi ca noi- o noua sursa de dezechilibru demografic, caci la noi e mare lucru cand vezi o familie cu doi copii.
  Iar acesti copii inseamna cheltuiala: scoli, asistenta medicala, etc. Si, iertare, una e cheltuiala pt copiii nostri, pe care o acoperim noi, parinti, prin taxe si impozite, alta e pt altii, care intra pe acelasi buget ca vai de lume! Nu suntem in stare sa avem scoli de Doamne ajuta, spitale, dar suntem generosi nevoie mare.
  Apoi, cum s-a intamplat si in trecut, fiecare din ei se „intregeste” rapid cu inca 7-10 rude, inclusiv batrani care, iar, sunt asistati, poti sa nu fii umanist si sa nu accepti asa ceva?
  Trebuie sa punem si astea in balanta si, asa cum zicea dl Mocanu, decizia trebuie sa o luam noi, prin referendum, ca de deciziile politicienilor suntem satui.

  Reply
 35. ionita ion

  Stimata Doamna, nu stiu daca ati retinut numele meu din numeroasele interventii pe care le-am avut la articolele Dv. Toate au fost de sustinere si apreciere pozitiva.
  Fac aceasta precizare ca sa intelegeti nedumerirea mea in legatura cu pozitia pe care ati adaptat-o in acest material. Efectiv nu va inteleg cum puteti sa faceti o asemenea comparatie. In primul rand, legat de Dv., venirea familiei Dv. dintr-o provincie romaneasca intr-un alt teritoriu romanesc, fortata de ocuparea acesteia de catre fascistul stalin, nu inseamna imigrare. In al doilea rand, deplasarea romanilor in tarile UE, se face ca urmare a unor intelegeri ale Romaniei cu aceste tari si nu se face pentru a se stabili acolo, ci in cautare de lucru, fara sa rupa legaturile cu tara de origine unde cu toti se intorc mai de vreme sau mai tarziu. Aceasta situatie nu are nici o legatura cu imigrantii in discutie. In al treilea rand este vorba de traditii, cultura, pregatire profesionala, comportament, si cel mai important, religie comuna. Rmanii nostri nu cer alte drepturi religioase decat localnicii (chiar daca este vorba de mici diferente Ortodoxie-Catolicism). Romanii nu au alt comportament in viata de zi cu zi fata de localnici avand aceleasi traditii. In sfarsit, romanii respecta tara care le-a oferit un loc de munca, ii respecta legile si o socotesc o adoua patrie. Pe strazile acestor tari romanii nu se deosebesc de localnici. Cum ii puteti asemana Dv. pe acesti musulmani cu romanii sau alte natii din Europa, care in virtutea un intelegeri interstatale, circula si se aseaza in oricare tara a UE? In fond UE este tara noastra.
  Nu vreau sa mai aduc alte argumente pentru a va convinge ca ati gresit punand sentimental problema emigrantilor in acest fel.
  Sigur, in omenia noastra, ii compatimim pe aceia dintre musulmani care isi parasesc tara ca o ultima solutie pentru a-si salva viata si este bine sa facem ceva pentru ei. Dar toti aceste sute de mii, si in viitorul apropriat milioane, sunt intr-o asemenea situatie? Asteptam de la Dv. un atac la cauza care a determinat aceasta emigrare in masa. Acestia trebuie responsabilizati de situatia creata si ei ar trebui sa le rezolve cerintele si nu noi europenii. Noi romanii nu avem nevoie de forta de munca straina. Avem rezerve in compatriotii care ne-au plecat, pentru ei trebuie sa infiintam locuri de munca, sa-i aducem acasa. Apoi, mai sunt si fratii nostri din Moldova . Asadar Germania are interesele ei in pozitia pe care a adoptat-o, noi avem pe ale noastre si nu trebuie sa decidem sentimental, mai ales daca tinem seama ca este vorba de viitorul indepartat al tarii.
  Dar nu ati pomenit nimic de alte solutii – de ce nu-i preiau tarile musulmane bogate, de sute de ori mai bogate decat tara noastra?! Doar sunt fratii lor.

  Reply
 36. Dorin

  Felicitari pentru articol si bine ca cineva mai aminteste de acea trista, insangerata, perioada. Refugiatii trebuie primiti cu toate riscurile aferente.

  Reply
 37. catalin

  N-am nimic cu nimeni, dar noi primim la arabi in tara de cand ma stiu.
  Si prospera, parca ar avea mai multe avantaje decat noi….sau stiu sa nu respecte legile.
  Eu unul nu sunt deacord cu primirea acestor „refugiati”!
  Parca ar conta punctul meu de vedere…

  Reply
 38. Dinu

  Seara, tarziu, la TVR1 am vizionat, partial din pacate, un documentar realizat in 2006 despre Islam, ei, da! versus „restul lumii”.
  Intrebare :
  Cati islamici sunt. in puncte procentuale, moderati/liberali si cati traditionalisti si fundamentalisti/extremisti din totalul lumii islamice ?
  Care este impactul, influenta, reale, asupra societatiilor islamice de azi a moderatilor/liberalilor si care este cea a fundamentalistilor ?
  Dna Pippidi, daca ati vizionat documentarul nu ne faceti o recenzie trecuta prin filtrul sociologic si istoric despre subiectul dezbatut, dar si despre cum au inteles autorii documentarului sa aduca in atentia lumii, intregii lumi, chestiunea ce tine azi agenta intregii lumi crestine : „provocarile lumii islamice” ?

  PS
  sa inteleg ca postarile „cititorului” @Dinu ramase „la moderare”, inca de ieri, sunt neavenite ? :)

  Reply
 39. George Petrineanu

  O relatare. Ieri ,guvernul Suediei (9 milioane de locuitori) a decis, din cite stiu fara presiuni externe, sa aloce 1 miliard de euro in urmatorii 4 ani pentru refugiati.
  Zilele acestea, multi suedezi s-au mobilizat ca in particular sa aduca refugiati din Danemarca in Suedia (sa-i treaca granite) cu masinile lor personale.
  In rest, si in Suedia parerile sint impartite, dar tonul celor sceptici e mai mult pragmatic decit „anti”.

  Reply
 40. Nosferatu

  Daca opresti un roman oarecare pe strada si-l rogi sa caracterizeze in cateva cuvinte poporul roman, iti va spune , in primul rand, ca romanii sunt GENEROSI . Poftim ?!? Generosi? Cititi , dragi romani, unele comentarii la acest articol si ve-ti vedea cat sunteti de generosi : mai deloc!
  V-as lua, dragii mei xenofobi, de mana si v-as pune sa priviti drept in ochii plasi ai copiilor flamanzi si bolnavi , ai mamelor care si-au pierdut copiii in razboiul acesta absurd , al batranilor dezradacinati cu forta. Si daca si-atunci parerea dvs ramane aceeasi, v-as dezcrestina pe toti !
  „… Si iarta-Ne noua greselile noastre
  Asa cum si noi iertam gresitilor nostrii…”

  Reply
  • Spânu

   Imi pare rau, deocamdata stiu ca exista multi copii flamanzi aici, inainte de a veni altii. Daca sunt constient de asta si ma preocupa, nu cred ca sunt xenofob.
   A pune pe acelasi plan romanii, sarantocii UE, cu belgienii sau danezii este onorant, nu am ce zice, dar total nerealist. Ceilalti au avut timp, poate si minte mai multa ca noi, dar si istoria i-a ajutat punandu-i mai departe de marele prieten de la rasarit, astfel ca au burtile pline si le mai ramane si de dat la altii.
   Cand Bucurestiul e plin de copiii ai strazii, de vagabonzi cu ochii la fel de tristi ca cei pomeniti mai sus, cand batranilor nu le ajung banii nici de medicamente, etc etc, nu cred ca sunt xenofob cand consider ca mai intai ar trebui sa rezolvam aceste suferinte si apoi ne putem ocupa de ale altora.
   Si orice decizie ar trebui sa fie transparenta: dragi romani, am calculat ca in medie costul unui refugiat este de 500 lei (gluma, desigur!), inmultit cu 6.000 cat ne-a harazit UE = 3 mil lei …pe luna. Sunteti de acord sa cheltuim suma asta din banii vostri? Da sau Nu, fiecare roman cu constiinta lui voteaza si am terminat povestea!
   Nu vi se pare cinstit, in loc sa filosofam, unii samariteni, altii xenofobi?

   Reply
   • Mihai Gotiu

    @ Spânu: ai uitat un ”detaliu”: în proiectul CE de distribuire a refugiaților sunt prevăzute și fonduri europene de susținere, dacă problema e aia financiară; din ce declară eurodeputații care au votat Raportul Keller, e vorba de aproximativ 1 miliard de euro între 2014-2016 pt. țările care preiau refugiați, în funcție de situația economică a fiecărei țări în parte

    Reply
    • Spânu

     Suntem specialisti in [ne]absorbtia banilor europeni, sau in praduirea lor. Insist, chiar si asa, ca va fi greu sa ii explici „bastinasului” de ce el se lupta cu toata mizeria, iar oaspetilor li se fac camine, cantine samd, fie si din bani UE.
     Insa cred ca discutia e pur academica, pt ca nici picior de imigrant nu va dori sa ramana pe aici- poate doar daca (din bani UE sau ai nostri) li se da si o renta de minim 2 mii euro/luna.

     Reply
     • Mihai Gotiu

      @ Spânu: nu, nu e greu să le explici de ce au niște decidenți politici incompetenți și hoți – că altfel ar fi bani și pt. cămine, cantine etc. chiar și fără a lua de la UE; cu un exemplu de genul ăsta poate s-ar gândi mai bine înainte de a pune ștampila pe vreun domn/doamnă cu dosar penal ori cu plagiat la purtător

    • Spânu

     Si inca ceva, acum facui socoteala: 1 miliard euro impartit, sa zicem, la 1 milion imigranti e simplu 1.000 euro/cap. Pentru 3 ani!!! Eurodeputatii aia votanti au notiuni de artimetica? Ce se va rezolva cu 300 euro pe an???

     Reply
     • Mihai Gotiu

      @ Spânu: de ce citești printre rânduri? 1) ”în funcție de situația economică din fiecare țară în parte” – așadar, unele țări vor primi mai mult, altele mai puțin 2) suma se referă la refugiații redistribuiți – 120.000 (nu un milion) 3) din perioada respectivă a mai rămas un an și patru luni… acum poți reface calculele ;)

   • Nosferatu

    Nu polemica ma intereseaza acum. Ca vom cheltui mai mult sau mai putin de un miliard de euro ca sa hranim niste amarati nici macar nu asa trebuie sa facem socoteala! Mi-ar fi placut ca noi, romanii , sa reactionam cel putin la fel de virulent cand politicienii nostrii cheltuiau miliarde pe niste autostrazi care nu sunt gata nici acum, cand pierdeam miliarde din privatizari facute in folosul altora, s.a.m.d. !
    Cate nu s-au intamplat in acesti 25 de ani de libertate si noi am tacut malc !
    In schimb, ne doare la buzunar daca hranim cateva mii de azilanti si pupam in cur orice vestic cu staif, ca poate ne cade si noua ceva firimituri de la masa lui !
    Pana la urma totul tine de umanitatea din noi. E adevarat ca avem copii flamamzi in Romania( cate pachete cu mancare ai impartit, cate proteste ai initiat? ) , e adevarat ca este o povara in plus , dar capacitatea de a simti mila , de a avea compasiune nu are legatura cu burta : o ai sau nu! Si constat ca o majoritate care nu ne face cinste nu are niciun pic de compasiune. Pacat!

    Reply
  • ospitalitate/generozitate, credinta

   Reactiile verbale ale societatii – atat cat se pot vedea pe internet sau la televizor – sunt deceptionante. Am sentimentul – si speranta – insa ca in pofida acestor cuvinte si idei imprumutate, in viata de zi cu zi, oameni in fata oamenilor, reactiile ar fi diferite.
   In orice caz, nu e deloc exagerat sa amintim ca romanii sunt atasati de traditiile lor – mai ales de formele ortodoxe, chiar daca esenta credintei le poate scapa unora dintre ei.

   Foarte atasat poate insemna si maruntisuri, dar si lucruri care pot parea terifiante, cum sunt exorcizarile, de exemplu, care sunt privite in unele cazuri ca o solutie. Da, exorcizarile. Iar ideea nastrusnica de a recurge la ele subzista chiar si in medii educate. Mai sunt si lucruri amuzante precum formula sarut mana parinte. Nu rad de nimeni, dar sa ne privim in oglinda.

   Reply
 41. alina mungiu-pippidi

  Catali, si Arafat e arab, si a facut lucruri bune despre Romania. Ceausescu primea pe fata teroristi palestinieni, eu i-am avut colegi la medicina- sansele ca refugiatii din Siria sa fie teoristi sunt mult mai mici si de asta exista celebrele servicii- sa ii verifice…

  Reply
 42. Laura

  Daca Romania vrea cat mai putini refugiati pe teritoriul ei, ar putea macar sa creasca contributia pentru UNHCR (Agentia ONU care se ocupa de refugiati, si care are opereaza taberele de refugiati din Iordania si Turcia). Unul din motivele (sunt mai multe) valului de refugiati de acum este ca taberele din Turcia si Iordania pur si simplu nu mai fac fata. In 2015, Romania e pe locul 58 la contributii, sub Estonia, si la acelasi nivel cu Algeria. Ca o comparate, contributia Romaniei este de 20 de ori mai mica decat a Rusiei ….

  Reply
  • Cristi

   Imigrantii vin de pe 3 continente din cateva zeci de tari. Din Pakistan si pana in vestul Africii tot omenetul asta se viseaza „refugiat” in Europa. Avem miliarde de „refugiati” potentiali, azi cand decidentii Europei au deschis granitele complet si ii invita aici.
   Siria si Iraq au undeva in jur de 20% din nr. celor ce asalteaza granitele Europei. Nu sirienii sunt problema principala.

   Reply
 43. gabriel

  Am câteva nelămuri legate de legislaţia relevantă în problema discutată cu care m-aţi putea ajuta: legislaţia UE are prioritatea faţă de dreptul intern. Presupun că asta este valabil şi în cazul Germaniei.
  Cum s-a petrecut exact suspendarea acordului de la Dublin – Regulamentul (CE) nr. 343/2003 al Consiliului de stabilire a criteriilor și mecanismelor de determinare a statului membru responsabil de examinarea unei cereri de azil prezentate într-unul dintre statele membre de către un resortisant al unei țări terțe de către Germania şi în ce bază legală? Cine era legal împuternicit s-o facă şi a hotărât acest lucru?
  Mai pe scurt, s-a făcut legal sau este un abuz?
  În cazul României, conform art. 148 alin. (2) din Constituţie, „prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.
  Asta este valabil şi în privinţa Constituţiei însăşi, în sensul că nu pot exista reglementări comunitare anticonstituţionale deoarece acestea au prioritate inclusiv faţă de Constituţia României?
  Pentru că dacă nu este aşa, iar prioritatea se referă la alte legi decât cea fundamentală, orice act comunitar prin care s-ar impune cote obligatorii ar încălca flagrant art. 3 alin. (4) din Constituţia României: „Pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populaţii străine.”

  Reply
 44. simion

  Dna Mungiu si Dl Mihai Gotiu,

  Citesc periodic materialele pe care le publicati pe site-ul http://www.romaniacurata.ro si va apreciez foarte mult pozitia constructiva pe care o aveti pentru societatea romaneasca. De aceasta data, nu pot fi de accord cu punctual dv. de vedere. Analizati gresit acest aspect al emigrarii arabilor in Europa. Vedeti problema dintr-un singur unghi. Mai bine nu va implicati in aceasta problema pentru ca este mult mai complexa decat emigrarile europenilor din diferite tari din Europa in Europa in decursul timpului. Puneti-va intrebarea de ce acesti arabi nu emigreaza in tari bogate arabe (Arabia Saudita, Emiratele Arabe, etc) unde integrarea in acele societati ar fi mult mai usoara (aceeasi limba, religie, obiceiuri, etc). Zero emigrari acolo. Stimata doamna Mungiu si stimate domn Gotiu, emigrarea (parasirea tarilor de origine) NU este o solutie. Nu pot fi dislocate milioane de oameni din tarile de conflict si mutate in alte tari de pe glob. Solutia la problema, (pentru ca suntem in secolul 21) este democratizarea societatilor de unde acesti refugiati pleaca, crearea conditiilor umane si decente de trai in acele tari. ONU si alte organizatii internationale precum si societatea civila a tarilor lumii trebuie sa ia masuri impotriva acelor guverne antidemocratice, sa faca presiuni asupra acestor state, ex: Siria, Libia, etc. Ziaristi ca dv. in aceasta directie trebuie sa conduca opinia publica si in aceasta directie trebuie sa-si expuna parerile.
  Multumesc,

  Reply
 45. Emil Stoica

  In primul rând felicitări pentru articol. Este un articol extrem de curajos data fiind islamofobia si xenofobia care parca a luat mințile multor romani.

  In al doilea rând, cateva idei practice de primire a refugiaților, idei care cred ca răspund celor care vad jihadiști peste tot.

  Oamenii ăștia sărmani trebuiesc acceptați. Avem 11.000 de parohii in Romania, dacă fiecare parohie accepta o familie de refugiați, putem lejer accepta dintr-un foc 30.000 de oameni. Cred ca avem case părăsite in orice localitate, asa ca nu e o problema sa le dam o casa mai degrabă decât un pat intr-un internat insalubru. Locuri la scoli sunt cat cuprinde, deci copiii nu au probleme de integrare, o sa învețe repede limba. La fel si părinții, dacă interacționează cu romani, o sa prindă repede limba. De lucru este in Romania cat vrem, asa ca nici de asta nu trebuie sa ne fie frica. In plus, pentru ca nu stau in grupuri mari internați intr-un loc insalubru si fără perspective de integrare, riscul de apariție a nemulțumirilor este mic, deci risc de jihadiști foarte mic.

  E buna propunerea?

  Reply
  • MonicaS

   Da, stimate domn…şi eu cred că ar trebui făcută o strategie de primire şi găzduire a acestor refugiaţi, în aşa fel încât să nu fie prea mulţi la un loc şi să nu devină frustraţi şi marginalizaţi. Asta dacă ei vor dori să rămână în România…

   Reply
  • ion

   E buna pentru sufletul dumneavoastra, sa va simtiti impacat.

   30.000 de sirieni nu or sa acepte never/ever sa se mute in comuna Pesteana, sat Leamna, judetul Dolj, ca sunt 3 case de chirpici parasite acolo, ca e scoala publica in sat si ca sunt minim 50 de ha nelucrate in extravilanul comunei. Astea sunt vise hipsterice.

   Reply
 46. valentina

  Noi, în Basarabia, de asemenea am găzduit
  găgăuzi ( veniți cândva din Albania ) și ruși, după război.
  De atunci la noi circulă proverbul – ” îi dai voie lui Ivan, el se culcă pe divan „, – adică în locul stăpânului casei. Iar după ce au trecut 2 generații, ei s-au înmulțit, se plângeau mereu, că li se încalcă drepturile, – Iar moldovenii, tot mai mulți plecau la lucru în Rusia – erau planificat chiar, racolați anual tinerii sănătoși, „cu armata făcută”, ( care se însurau cu rusoaice și rămâneau acolo) . Le trebuie grădinițe în limbă natală, – au dreptul! Le trebuie școli în limbă natală – au dreptul. Le trebuie Universități în limbă natală – le-am construit – aveau dreptul. Biserici- au dreptul. Și atâtea se construiau pentru ei, plus că asta se încuraja și de la Moscova. Lor le convenea, ca populația autohtonă să fie cât mai ” dizolvată”, mai pestriță – era mai ușor de manipulat ( cum ar fi – ” Devide et impera”), – că noi, populația băștinașă, eram nevoiți, deja, șă învățam limbă lor ( deoarece, dacă la adunare, sau în colectiv era un rus – obligator, trebuia lumea să vorbească în rusă, ca să nu i se încalce drepturile, că altfel eram învinuit de naționalism ), să frcventăm grădinițele, școlile , alte instituții de învățămînt, unde 80% din obiecte se predau în limbă rusă etc. Ca până la urmă să ceară și pământ al lor, să-și facă republici ale lor – de câteva sute de km – deoarece în Europa asemenea mai există. – cu tot cu parlament și președinte și, în cele din urmă, să facă referendum pentru a ieși, cu tot cu teritorii, din componența Republicii Moldova. Nu mai vorbesc despre războiul organizat de ei cu susținerea forțelor străine, răpirile de oameni, judecarea acestora după legile și de procurorii lor sau, pur și simplu, dispariția fără urme a unora.
  Europa ! Învață-te pe greșelile altora !
  Noi nu am fost „înghițiți” cu totul, din cauza Ospitalității și Bunătății noastre, doar datorită fraților vecini , datorită României. Ne închinăm până la pământ și Dumnezeu să o ocrotească în vecii vecilor!

  Reply
 47. marko

  Cat de rai pot fi uni oameni! of Doamne!…de parca numai ei au suferit privatiuni politice sau economice, ce urat lucru ura! eu credeam ca voi citi despre groaznica atitudine a ungurilor si a sarbilor pentru acei oameni…eu am plans aseara pentru ei si m-am rugat sa ajunga sanatosi acolo unde vor ei sa ajunga si daca sunt arabi si ce daca au valuri pe fata?…ce rai si urati sunteti ! priviti-va in oglinda dimineata si cititi-va comenturile pe care le-ati scris aici ….uf!

  Reply
  • Laura

   In Rusia sunt déjà cam 40000 de refugiati din Siria …. Procesul e netransparent, in general Rusia nu accorda statut de refugiati is a acceptat numai sireni cu legaturi informale cu Rusia, gen fosti studenti in URSS, dar refugiati sunt …

   Reply
   • Emil Stoica

    Arabia Saudita spunea ca are 2 milioane jumate de refugiați din Siria. O minciuna. La fel ca asta cu 40.000 de refugiați sirieni in Rusia. Oficial sunt 1.900 in Rusia si majoritatea caută sa ajungă in vest, circa 150 au ajuns in Norvegia pe bicicleta cu mult la Nord fata de cercul Polar.

    Reply
 48. Vlad Craioveanu

  Este o incalcare grava a drepturilor omului sa DEPORTEZI oamenii dintr-un stat in altul! Prin deportare, acesti imigranti isi pierd statutul de refugiati.

  Trebuie sa li se ofere statutul de refugiati acolo unde il cer ei! Sau nu.

  Reply
 49. cosmin

  Nu inteleg discursul gen putem primi 1000 dar nu 6000….

  Daca poti integra 1000 de refugiati de ce nu poti integra 6000?

  Cred ca autoritatile(nulitatile) din tara noastra habar nu au ce inseamna un proces de integrare. Probabail sau gandi la cate locuri de cazare avem prin centre si cu asta basta.

  Ca sa integram acesti oameni presupune pe langa un loc de cazare(care ar trebui sa fie provizoriu) sa incercam sa ii ajutam sa se descurce..- sa invete cat de cat limba, sa isi gaseasca un loc de munca, copii sa poata sa invete, sa aiba acces la serviciile medicale/sociale din tara nostra.

  Daca reusim sa integram 1000 de persoane care sa isi gaseasca slujbe etc.. de ce u am putea 6000 sau mai multi. In amrile orase si in zonele cu cerere pe piata muncii – Bucuresti, Cluj , Timisoara, Sibiu se face cate un centru in fiecare 1000 de refugiati? de ce ae atat de greu? Sunyt convins ca, comunitatile ar ajuta din plin

  Reply
 50. Dumitrache Mariana

  Cred ca problema este mult mai complicata decit o prezentati dumneavoastra doamna Alina Mungiu-Pipidi. Lasind la o parte admiratia pe care o nutresc fata de dumneavoastra de foarte multi ani , cred ca acum va cam grabiti sa dati verdicte . Situatia trebuie analizata cu luciditate , si ca orice lucru complicat , pornit de la cauza la efect . Nucred ca trebuie sa ridicam osanale fara discernamint occidentului , caci (desi putini vorbesc despre asta ) ,El actioneaza intodeauna in propriul interes. De ce noi nu avem voie sa ne aparam interesele doamna ? De ce este rusinos sa aparam ce ne-a mai ramas ? De ce vi se pare normal ca occidentul,dupa ce aprovoca dezordinea care a generat acest val de refugiati ,sa ne impuna cote de imigranti ?De ce nu sustineti ca „generoasele”tari occidentale sa repare ce au stricat ? Stiti ca marea lor bogatie nu se bazeza doar pe munca lor ci , in foarte mare masura , pe spolierea coloniilor pe care le-au dominat? Am trait in anii 80 , timp de un an si jumatate in lumea araba in Libia .Suntem foarte diferiti de acesti oameni si, fara a fi rasista , pot sa spun ca mi se pare greu de armonizat cultura noastra cu a lor. Ar trebui sa ne gindim si la zestea pe care o lasam copiilor nostri. Nu ma astept sa-mi raspundeti desi ar mai fi multe de spus pe aceste teme. Cu mult respect ,Mariana

  Reply
  • Bibi

   Sunt de acord cu pozitia dumneavoastra fata de emigranti dar nu sunt de acord cu occidentul care a ‘supt’ din colonii. Germania nu prea a avut colonii si a mai si platit de doua ori daune de razboi secolul trecut. Si au renascut. E o problema de mentalitate. Cu mult respect.

   Reply
 51. Dinu

  Dna Pippidi, va citez :

  „Mă consolez cu Angela Merkel: dacă nu mă mutam în Germania nu ştiu dacă ajungeam să trăiesc sub guvernarea cuiva de care să nu-mi fie ruşine, dimpotrivă.”

  Dupa decizia de azi, 13.09.2015, a cabinetului Merkel, de a inchide frontiera cu Austria va mai mentineti afirmatia de mai sus ?
  Stiu, sunt malitios si contextual speculativ, insa, totusi, intrebarea „tasneste” elementar, zic eu.

  Reply
  • Nosferatu

   Va raspund eu , chiar daca nu am fost mandat sa o fac: da.
   Germania a instituit un control la granita ptr a putea avea o evidenta a migrantilor si nu ptr a nu le mai permite intrarea acestora ! Asa ca argumentele dnei Pippidi raman in picioare.

   Reply
 52. vlad ionescu

  revenind la articolul care a generat comentariile.eu sint roman crestin ortodox traitor in strainatate.cred ca o minima decenta impune evitarea unui dictum extern. ce vor sa faca romanii din romania vor face ei si nu e datoria noastra a celor care traiesc afara sa le dam note de buna purtare.si din cite inteleg eu problema e de fapt o problema germna pe care germania a hotarit ca o rezolva inchizind granitele .si atunci de ce sa nu inchida romania granitele?

  Reply
 53. Toronto

  D-na Mungiu, vreau sa va spun clar, inca de la inceput, ca inteleg si situatia prin care trec acesti imigranti care, avand in vedere numarul lor urias, par mai degraba manati de altii. Sunt foarte de acord ca trebuie sa-i ajutam intr-o situatie disperata. Dar, cam aici se opreste apropierea parerilor mele de punctul dumneavoastra de vedere. Va respect punctul de vedere dar, chiar ca cetatean canadian, imi permit sa nu fiu de acord cu dumneavoastra. In primul rand chestia cu “Sa va fie rusine” este un impuls emotional care nu-si are locul in articol. Sunt de inteles emotiile pe care le resimtiti. Dar, situatia de care discutam nu va da dreptul sa va manifestati astfel fata de ceea ce fac cei din tara, fie si pentru ca, locuind in Germania, sunteti, ca si mine sau altii, departe de realitatile si ratiunile care stau la baza deciziilor. Dumneavoastra sau eu reactionam emotional in raport de trecutul nostru dar si de mediul exogen.
  In alta ordine de idei, situatia actuala este, mult mai complexa. Am afaceri si in UK si in Ro si pot sa va spun ca incerc sa inteleg maniera de gandire si de actiune in raport de loc si de oameni. Am fost destul de mult in Romania si sunt destul de la curent cu ce se intampla si nu de la politicieni sau intelectuali ci de la oamenii obisnuiti, indiferent de optiune politica. Exista din acest punct de vedere o ruptura intre ceea ce predicati dumneavoastra si ce gandesc romanii. Marea majoritate au rude pe afara, deci inteleg intr-o masura mai mare sau mica, comandamentele umanitare. Problema este insa mai complexa. Dumneavoastra, si recunosc ca si eu, am incercat sa explic regulile si functionarea unei societati democratice, pe care am fost obligat sa le invat inca din 91-92. Nu merge. Faceti aceeasi greseala ca si politicienii europeni si americani. Vreti sa exportati si sa impuneti un sistem de societate democratica la care societatile dezvoltate au ajuns dupa secole da, secole de evolutie. Si aveti pretentia sa fie inteles si aplicat imediat. NU se poate, e absurd. E dea dreptul jignitor pentru inteligenta dumneavoastra si a lor. Cu o populatie sub limita saraciei in proportie foarte mare, tinuta 50 de ani in intuneric, cum vreti sa-i faceti sa absoarba tot ceea ce cei din occident au acumulat in doua secole?
  Mie pozitia Romaniei mi se pare echilibrata si de bun simt. Da, acceptam imigranti, contribuim dar, nu ne impuneti voi ce si cum. Ceea ce este corect. Daca tot sunteti in Germania poate lasati latura emotionala de o parte ( si pe Mutti Merkel) si incercati sa intelegeti si resorturile politico-economice care imping Germania sa faca ceea ce face. Asta inainte de a sari cu gura pe cei de acasa. Sunt convins ca stiti destul de bine sa va documentati pe net si veti vedea ca exista resorturi de interes economic destul de substantial pentru care Germania a declansat acest exod. Pentru ca Merkel prin declaratiile ei l-a declansat. Sau, l-a favorizat.
  Haideti sa vorbim deschis. Germania actioneaza, inclusiv in cadrul UE pentru propriile interese si in subsidiar si pentru cele comunitare. UK face la fel, Franta la fel samd, Este normal si firesc ca si Romania sa faca la fel. Pozitia de pana a cum a guvernantilor de la Bucuresti poate fi si o pozitionare inainte de negocieri. Din cate stiu eu Junker nu are autoritatea necesara sa impuna cote. Doar sefii de stat o pot face. Canada, ca stat membru NAFTA, actioneaza pentru propriile interese. Nu este normal nici ca cineva sa impuna cote. Am vazut disponibilitate la cei din Ro pentru primirea de imigranti ceea ce este bine. Sa primim cat este nevoie cum sustineti atat de vehement este, dupa parerea mea cam fortat. Canada accepta imigranti dar, in anumite limite si conditii, care se modifica in raport de evolutiile si interesele de etapa. Cam acelasi lucru trebuie sa faca si Romania si UE. Din ce am vorbit in Ro imaginea Germaniei si a lui Merkel este foarte proasta si as spune ca avand la baza niste ratiuni destul de corecte. Oameni neimplicati politic analizeaza la rece actiunile Germaniei. Curentul anti UE foarte puternic, este datorat actiunilor inconsitente ale Germaniei. Merkel este perceputa foarte prost, ca un leader german dar deloc european. Iar aceasta poveste cu imigrantii, venind dupa inconsistenta reactiei la criza ucrainiana si cea greceasca arata o UE condusa foarte prost chiar de catre Merkel si oamenii ei, care au adus UE, prin deciziile arogante si egoiste si de multe ori complet gresite, din criza in criza pana in prag de disolutie. Si nu este bine. UE, daca vrea sa fie acel bloc economic puternic, ar trebui sa recunoasca erorile grave facute si sa treaca la o regandire a modului de organizare si functionare. Oricat ar fi romanii de nedemocratici, fara empatie sau cum vreti sa-i calificati, nu sunt toti prosti si au inteles cam ce s-a jucat si cu privatizarile si cu statul de drept. Iar magaria cu intrarea in Schengen, ( acum se vede cat de prosteasca a fost legatura cu MCV) a lasat urme adanci si greu de sters. ‘Si, va rog eu nu-mi spuneti chestiile alea cu statul de drept, pentru ca iata ca viata e mai tare ca teoria, iar Schengen-ul e pus acum in discutie. Poate ca, e mai bine ca Ro nu a intrat. Germania trebuie sa inteleaga ca, intr-o lume informata, politicile de deceptie si politicianism ieftin, care sa mascheze interese egoiste, nu mai merg. Stiu si romanii ce e cu deficitul de forta de munca din Germania si cu multe altele. Iar in materie de coruptie da, e coruptie mare in Ro. Dar, atentie, la anumite nivele, e mult mai mica decat cea din Germania, Franta, Sua, Canada samd. Mai reflectati cand scrieti. Pana acum imi placea atitudinea dvs. Acum se pare ca ati intrat in corul propagandistilor pro-Germania.
  PS. Imi cer scuze, dar postez si a doua oara, pentru ca prima data am gresit adresa de email.

  Reply
 54. Pitis Adrian Mihai

  Principial, asa este: trebuie sa fim solidari cu membrii familiei europene din care facem parte care au diverse probleme. Pe de alta parte, trebuie sa ne punem intrebarea cum putem noi ca tara sa integram un numar de n (nu conteaza cifra exacta) cetateni straini, atata timp cat „onorabila” noastra administratie (guvern, parlament cu institutiile aferente) nu sunt in stare sa integreze proprii cetateni romani si romi care nu isi mai gasesc locul in aceasta tara dar si-l gasesc in alte tari in care le sunt testate si folosite competentele si unde, cu timpul, incep sa duca o viata la care alta data doar visau (nu ma refer aici la delicventi)? Ar trebui sa ne mai intrebam ce se va intampla in eventualitatea ca vom primi 1500-6000 refugiati care vor primi fonduri europene pentru un trai decent de 100-200 EURO/persoana/luna, suma la care nici nu viseaza majoritatea romanilor din mediul rural care traiesc din ajutoare sociale, sau nici acelea pentru ca la salariile pe care se munceste in Romania nu prea merita sa pleci de acasa ?? Acesti oameni s-au obisnuit atat de mult cu saracia lucie in care traiesc, incat li se pare normal sa traiasca asa si de aici si apatia pentru orice forma de protest pentru o viata mai buna (decenta asa cum o doresc tarile civilizate din Europa pentru refugiati). Nu cumva va aparea o uriasa anomalie in viata sociala a acestei tari ? Incercati un raspuns. Parerea mea este ca numai tarile cu un nivel de trai ridicat (pentru care traiul zilnic nu reprezinta o grija) si cu o administratie centrala si locala bine structurata si reglementata, au capacitatea sa integreze refugiati si nici in acest caz in numar nelimitat. Riscul aparitiei unor crize este mare si pe termen lung. Este doar inceputul unei migratii cu consecinte imprevizibile care va zgudui din temelii constructia europeana. Sper sa no o si darame.

  Reply
  • Arpad

   Stimate domn,
   Comentariul dvs. este de bun simt si va felicit.
   Permiteti-mi sa adaug ca, in Germania, fiecare refugiat are sau n-are dreptul la azil, primeste pana una. alta
   € 360,-/pers./luna, „bani de buzunar” cu casa, masa si asistenta medicala (astea cat mai costa ?) asigurate. Asta pe toata durata procedurii de cercetare a legitimitatii acordarii azilului, care poate dura si 3,4 sau 5 ani, perioada pentru care primesc un document ce le permite sederea temporara (Duldung). La fel se intampla si cu cei care au primit aviz negativ dar fac contestatie. Dupa toti acesti ani, traiti aici, unii cu copii la scoala, locuinte, gospodarii proprii, ei pot face cerere de sedere permanenta chiar in virtutea acestor ani de resedinta in Germania. In situatia asta sunt sute de mii daca nu milioane de persoane care desi initial nu indeplineau conditiile de azil vor ramane pentru totdeauna aici. „Procedura” e arhicunoscuta, noii migranti stiu foarte bine unde ajung.

   Reply
 55. Eugen

  Stimata Doamna Alina Mungiu-Pippidi,
  Eu traiesc in Italia, plecat din Romania din motive de mentalitate. Nu orice parte a Italiei ci una mai austriaca, daca putem spune asa. Postez pe mai multe grupuri de romani din Italia, si chiar gestionez unul.
  Am incetat sa mai judec opiniile tuturor, conationali, sau nu, cu privire la exodul din acest an pentru ca fiecare are dreptate in felul lui: unul ca mine , sau ca dumneavoastra, dezradacinati, de voie sau nevoie, gandeste intr-un fel, iar altul care a trait o viata in aceeasi localitate, nu s-a dus nici la Bucuresti, nu s-a urcat in avion, gandeste in alt fel. El va zice: fiecare sa stea la casa lui, eu cum am stat, au fost comunistii, mi-au luat tot si vaca si casa, si tot am ramas, au venit acum altii, am ramas uneori muritor de foame, si tot am ramas, sau : am ramas si am realizat ceva, tu ai plecat pentru ca nu esti bun de nimic!
  Toti avem dreptatea noastra, pentru ca nu toti suntem crestini!

  Reply
  • Eugen

   Politicienii fac si spun ce vor alegatorii sa auda.
   Pentru ce fac si spun politicienii este de vina numai poporul!
   De aceea eu nu dau vina niciunui politician pentru luarile de pozitie in cazul exodului!

   Reply
 56. Alin Pelin

  Doamna, vorbeste in numele dumneatale, si nu al altora. Eu sunt strict pentru interzicerea importului acestei ideologii criminale, islamul, in Romania.A variantei din Orientul mijlociu, Acesti oameni au unde merge, tarile fratesti musulmane ii vor lua. De ce vrei sa-mi faci mie viata , in tara mea, un iad? Nu ti-e frica ca te vor agresa? de fapt, la cum …. ma abtin. Sa-ti fie matale rusine ca nu te gandesti la viitorul tarii asteia, ce castigi umpland-o cu arapi?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *