Romania Curată

Primele rezultate oficiale în scandalul dezinfectantelor: Toate produsele Hexi Pharma sunt diluate, unele și de zece ori

Prin vocea secretarului de stat Victor Strâmbu, Ministerul Sănătății a făcut publice primele rezultate ale testelor oficiale făcute la ICECHIM asupra unor produse biocide la Hexi Pharma. Potrivit acestora, produsele firmei prezintă diferențe mari între valoarea declarată și cea măsurată, uneori și de 10 ori.

„Sunt mult mai multe probe la ICECHIM, aici avem vreo 20 de probe. Există diferenţe între concentraţii între valoarea declarată şi cea estimnată prin analizele făcute la ICECHIM, e vorba de procente de concentraţie de substanţe pe diferite produse. Iod, procentul declarat pe etichetă e de 10%, procentul real e 7,41% Glutaraldehyde, 12% era pe etichetă, 1,23% măsurată. Cam în felul acesta sunt analizele, unele concordă (propanol)”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

Victor Strâmbu a mai spus că miercuri s-a terminat şi controlul inspecţiei sanitare de stat de la minister la firma Hexi Pharma, iar raportul va fi gata în aproximativ două zile, dar s-a decis retragerea produselor neconforme. „Retragerea trebuie să se facă imediat, există documente care vor fi ridicate de la unitate” a spus secretarul de stat. El a precizat că firma este amendată cu 40.000 de lei.

Guvernul nu exclude deschiderea unui proces civil împotriva Hexi Pharma, după ce testele oficiale prezentate miercuri au arătat că substanţele biocide sunt neconforme, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

„Nu excludem să ne îndreptăm în civil împotriva companiilor respective. Nu vorbim de o anchetă penală, ci de una administrativă” a declarat Dan Suciu.

„Recomandăm ca aceste substanţe să nu mai fie utilizate.Vom avea un nou ordin de ministru care să reglementeze alţi parametrii. Când vom avea asta, abia atunci vom putea spune că în spitalele din România avem standarde” a mai spus purtătorul de cuvânt al Guvernuluui.

Suciu a mai spus că în perioada imediat următoare vor urma controale încrucişate în toată ţara. „Recomandăm spitalelor să nu mai utilizeze substanţele acelea, în perioada umediat următoare vom testa şi celelate produse de pe piaţă precum şi eficicacitatea lor în spitale”, a insitat el.

„Suntem convinşi că dacă nu au acum decât Hexi, în 24 de ore pot achiziţiona o altă substanţă, este dreptul managerului de spital de a face asemenea achiziţie cu sumele pe care le are la dispoziţie”, a adăugat el.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Primele rezultate oficiale în scandalul dezinfectantelor: Toate produsele Hexi Pharma sunt diluate, unele și de zece ori

 1. dd

  trebuie judecati toti, de la ministri si corporatisti pina la presedinte si prim-ministri implicati, pentru GENOCID. Au fost omoriti cu buna stiinta sute de mii de oameni in ultimii 10 ani

  Reply
 2. Romeo

  Am observat pe parcursul desfasurarii scandalului Hexi Pharma, multe balbe, informatii gresite, neconcordante, etc. Si toate acestea veneau din partea unor realizatori sau ziaristi cu pretentii. Unul dintre ei (Cornel Nistorescu) cand si-a dat seama de gafa, s-a scuzat ca el are studii de sociologie si de aceea…nu-i in stare sa explice ce inseamna cuvantul concentratie (!?). Din punct de vedere tehnic, o producatoare de substante pentru dezinfectie precum Hexi Pharma, functioneaza la fel ca, de exemplu, Coca Cola. Intr-un spatiu industrial exista linii de imbuteliere a produselor, linii care sunt complet automatizate unde nu se folosesc palnii, bidoane sau furtunuri ca in beciul bunicilor. Cu asta vreau sa spun ca reglajul de amestec al substantelor active (in cazul Coca Cola concentratul secret) se face in faza incipienta pornirii instalatiei. In cazul Hexi Pharma cine executa aceasta operatiune, o facea in sensul in care (de exemplu) dintr-o tona de principiu activ in loc sa rezulte 3 tone de produs imbuteliat in confectii pentru spitale, sa rezulte 7-8 tone de „apa de ploua”. Totul foarte simplu, fara sa se gandeasca la repercusiuni grave care nu puteau fi decat pierderea de vieti omenesti nevinovate. Actiunea Hexi Pharma este cea mai periculoasa si condamnabila dintre toate actiunile de pana acum subite de poporul roman. Nu uitati din trecut actiunile „baietilor destepti” ( a se citi hrapareti si ticalosi) din ramura de distribuire de energie electrica si apoi de gaz, cand practicau preturi umflate artificial, din „condei” doar pentru a se imbogati ei. Cred ca mai jos de atat nu se poate coborî din partea unui responsabil in administrarea la nivel national a unei ramuri de productie, de ori ce natura ar fi ea.
  Dar aceste situatii subzista de asa mult timp, incat nu se mai intelege daca romanii din necunostinta a adevarului, din…simpla ignoranta sau nepasare, continua sa-i prefere in sondaje pe cei care au beneficiat si sustinut asemenea practici.

  Reply
 3. Dumitru Drinceanu

  Este tara in care consecintele actelor de distrugere – pana si a celor colective!- ajung sa fie ignorate numai pentru ca legislatia a fost proiectata avantajos, permisiv, iar reactiile sunt astfele intarziate si ele insele diluate: prin amenzi derizorii, masuri administrative (rocade formale), reorganizari prin fuziune, insolventa, scurgeri de active, disparitii de autori, etc.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *