Cristian Florin Franț

UPDATE Primarul Reșitei, reținut pentru luare de mită. A luat bani pentru atribuirea unui contract de lucrări publice

UPDATE 2 Primarul Reşiţei Mihai Stepanescu a recunoscut mita de peste 200.000 de lei, în bani şi produse și ar fi anunțat că demisionează, atât din funcţia de primar cât şi din cea de preşedinte al PSD Reşiţa..

Patronul de la Elis Pavaje Sebeş este cel care i-a dat mita primarului Mihai Stepanescu, pentru a primi lucrări de pavazare a municipiului Reşiţa. Firma acestuia avea deja un contract în derulare, de aproape 600.000 de lei, aşa că patronul şi primarul s-au înţeles pentru o mită de 58.000 de lei.

Cum primarul Mihai Stepanescu era foarte atent şi se ferea mereu de înscenări, acesta a stabilit că banii îi vor fi trimişi în vila sa din Timişoara, prin jurista firmei. Primele două plicuri, în care se pare că erau câte 10.000 de lei, nu au pus probleme femeii, dar al treilea, cu 28.000 de lei, a făcut-o să descopere că, de fapt, plicurile erau cu mită, fapt ce a detonat acest dosar, s-a trecut la înregistrări şi denunţuri, culminând cu descinderile de la Primăria Reşiţa.
„Inculpatul Stepănescu Mihai, a primit de la omul de afaceri, suma totală de 52.000 lei pentru atribuirea unui contract de proiectare şi execuţie lucrări, precum şi 20.000 lei, ca parte a sumei totale de 10.000 euro, pretinse în avans pentru viitoare lucrări. De asemenea, inculpatul Stepănescu Mihai a mai pretins persoanei respective remiterea unor materiale pentru pavaj şi efectuarea lucrărilor de montare pavaj în curtea unui imobil aflat în proprietatea sa. Valoarea totală a materialelor şi lucrărilor pretinse în avans, cu titlu de foloase injuste, de inculpatul Stepănescu Mihai, pentru acordarea discreţionară a unor viitoare contracte în municipiul Reşiţa, a fost de 214.954 lei. În cauză, se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane”.
Cel mai probabil este vorba despre angajaţii Primăriei Reşiţa, care au şi dat declaraţii la DNA, Titiana Cătană, Sava Giuricici şi Iuliana Chera.

Potrivit celor de la Press Alert, „Stepanescu a anunţat că, practic, prin recunoaşterea faptelor imaginea sa publică este compromisă aşa că va demisiona cât mai repede din funcţia de primar al Reşiţei şi din cea de preşedinte executiv al PSD Caraş Severin. Plecarea din fruntea primăriei ar putea constitui un argument important pentru apărare în încercarea de a obţine arest la domiciliu pentru Stepanescu. Acesta va fi dus astăzi, la Tribunalul Timiş, cu propunere de arestare preventivă”.

Reşiţenii sunt foarte nemulţumiţi şi spun că aceste pavaje nu erau necesare, că ar fi fost o acţiune doar penru a justifica luarea de mită de cei de la Primărie, aşa cum sunt nemulţumiţi de o acţiune similară, prin care s-au schimbat dalele din tot centrul civic al Reşiţei, cu firma omului de afaceri Gheorghe Filipescu, lucrare care este mult mai proastă decât cea schimbată şi care a costat foarte mult. Lucrarea cu pricina s-a făcut pe vremea antecesorului primarului Mihai Stepanescu, Liviu Spătaru care, la această oră, este în Penitenciar după ce a fost condamnat definitiv pentru corupţie într-un dosar instrumentat de DNA, Mihai Stepanescu fiind al doilea primar care are dosar de corupţie.

Într-un alt material publicat câteva luni în urmă, România Curată semnaliza deja multele nereguli din declaraţiile de avere ale edilului. 

UPDATE 1 Primarul Reșiței, Mihai Stepanescu, a fost reținut, joi seara, pe bază de Ordonanță, pentru 24 de ore, după audieri de aproape patru ore care au avut loc în sediul DNA Timișoara. Acesta a recunoscut faptele.

Primarul municipiului Reșița, Mihai Stepanescu, ar fi suspectat de procurorii DNA că ar fi pretins și primit mită în legătură cu atribuirea și derularea unui contract de lucrări publice încheiat de autoritatea locală și o firmă, au declarat surse judiciare.

Potrivit surselor, Mihai Stepanescu ar fi pretins și primit, cu titlu de mită, sume de bani de la SC Elis Pavaje SRL Alba, în legătură cu atribuirea și derularea unui contract de lucrări publice încheiat de Primăria Reșița în valoare de aproximativ 600.000 lei.

Edilul, susțin sursele, ar fi pretins un procent de aproximativ 10% din valoarea plăților efectuate de Primărie către această societate.

DNA a anunțat că au loc percheziții în cinci locații situate în municipiile Timișoara și Reșita, dintre care una este sediul unei instituții publice, într-un dosar de fapte de corupție comise în perioada 2014 — 2015.

„Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Timișoara efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, comise în perioada 2014 — 2015. În cursul zilei de 19 noiembrie, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în cinci locații situate în municipiul Timișoara și municipiul Reșita, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice”, se arată într-un comunicat al DNA transmis joi

Potrivit surselor, Mihai Stepanescu ar fi pretins și primit, cu titlu de mită, sume de bani de la SC Elis Pavaje SRL Alba, în legătură cu atribuirea și derularea unui contract de lucrări publice încheiat de Primăria Reșița în valoare de aproximativ 600.000 lei.

Edilul, susțin sursele, ar fi pretins un procent de aproximativ 10% din valoarea plăților efectuate de Primărie către această societate.

DNA a anunțat că au loc percheziții în cinci locații situate în municipiile Timișoara și Reșita, dintre care una este sediul unei instituții publice, într-un dosar de fapte de corupție comise în perioada 2014 — 2015.

Potrivit unor surse judiciare, au loc percheziții la Primăria Reșița.

„Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Timișoara efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, comise în perioada 2014 — 2015. În cursul zilei de 19 noiembrie, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în cinci locații situate în municipiul Timișoara și municipiul Reșita, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice”, se arată într-un comunicat al DNA transmis joi.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “UPDATE Primarul Reșitei, reținut pentru luare de mită. A luat bani pentru atribuirea unui contract de lucrări publice

 1. Horia

  Reșița îl întâmpină pe Moș Nicolae cu sute de tone de gunoaie neridicate
  De mulți ani nu am mai văzut municipiul reședință de județ plin de atâtea gunoaie. Sute de tone de deșeuri menajere, dar nu numai, stau neredicate de Brantner Servicii Ecologice SRL, pe motiv că nu are unde să le ducă. Conducerea Primăriei Municipiului Reșița a remis un comunicat de presă pe care îl redăm mai jos.

  „Primăria Municipiului Reșița a întreprins demersuri imediate privind soluționarea problemei transportului și depozitării deșeurilor colectate de pe raza municipiului Reșița.

  Precizăm că administrația locală a fost înștiințată în 9 noiembrie 2015 de către SC Green Ecobauer SRL, prin adresa nr. 22952/09.11.2015, despre încetarea de drept a Contractului de delegare a gestiunii serviciului de salubritate în municipiul Reșița nr. 7161/21.04.2011, de la data de 30.11.2015, în urma încetării de drept la data de 30 august 2015 a contractului de asociere în participațiune încheiat între Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Intercom Deșeuri Caraș-Severin și cei doi asociați SC Green Ecobauer SRL și SC Salprest Rampa SRL.

  Prin urmare, în 27 noiembrie 2015, Primăria Reșița a convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență în cadrul căruia s-a luat act de situația creată și a fost luată decizia de a demara procedurile de încredințare directă a serviciului de salubritate pentru activitățile sistate. În urma discuțiilor purtate cu operatorul serviciului de salubritate din municipiu s-a stabilit preluarea acestor activități de către SC Brantner Servicii Ecologice SRL, care deține licența pentru acest serviciu.

  În urma unei ședințe extraordinare a Consiliului Local al municipiului Reșița, a fost aprobat Actul adițional nr. 5 la Contractul de delegare a gestiunii serviciului de salubritate în municipiul Reșița, prin HCL nr. 318/03.12.2015, prin care se dorește încredințarea directă a următoarelor activități ale serviciului de salubritate către SC Brantner Servicii Ecologice SRL:

  – selectare/sortare/valorificare/compactare și balotare a deșeurilor materialelor reciclabile;

  – transportul deșeurilor reziduale la deponeuri autorizate ecologice.

  La ora actuală, se așteaptă semnarea actului adițional de către SC Brantner Servicii Ecologice SRL și deblocarea situației create.

  Asigurăm cetățenii că Primăria Reșița depune toate eforturile pentru soluționarea problemei în cel mai scurt timp și îi rugăm să înțeleagă, conform celor prezentate anterior, că nu administrația locală este generatoarea stării de fapt.

  Vă mulțumim pentru înțelegere“.

  Fostul viceprimar al Reșiței, Sorin Simescu, care este și acționar la SC Green Ecobauer SRL, spune că lucrurile nu sunt chiar atât de simple după cum s-ar crede. „Nu știu ce interese sunt acolo. E adevărat că am pierdut licența, dar la fel de adevărat este că ne-au promis terenul pe care ne desfășurăm activitatea la haldina din Dealul Lupacului, iar acum văd că se vrea altceva. Fără un titlu de proprietate pe acel teren nimeni nu ne va da licența de funcționare. Cei de la primărie mi-au trimis azi o notificare ca până mâine să părăsesc locul pe care îmi desfășor activitatea. Să predau terenul în starea cum l-am luat, să-mi demontez instalația de împachetat deșeuri și, poate, chiar și betonul de acolo. Nu mă întrebați ce va fi mâine. Nici eu nu știu ce se întâmplă în toată nebunia asta. Poate vor veni să mă evacueze cu poliția locală, habar nu am“, ne-a mărturisit Sorin Simescu.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *