Romania Curată

Primarul Bacăului, Cosmin Necula, vrea să reintroducă taxele pentru informații publice

Consilierul local băcăuan Cristian Ghingheş anunță, pe blogul său, că cetățenii din Bacău ar putea fi nevoiți să plătească pentru a primi informații publice. Taxele ar urma să fie introduse printr-o hotărâre de consiliu local care „repară o eroare materială” dintr-o altă hotărâre prin care se aprobau taxele locale.

De exemplu, pentru a consulta un document din arhivă, băcăuanii vor avea de plătit 10 lei, iar pentru copierea acestora câte cinci lei pentru o pagină. „Ca să rezumăm: tu, cetățeanule, vrei să consulți o hotărâre a Consiliului Local mai veche din 2006 (deci pe care nu o găsești pe site)? Scoate 10 lei! Ceri în baza Legii 544/2001 a liberului acces la informațiile de interes public un contract din bani publici? Dacă are 5 pagini, pac: 25 de lei! Pentru că așa înțelege primarul Cosmin Necula, instalat de jumătate de an în funcție, transparența în administrația publică locală și comunicarea cu cetățenii”, explică Cristian Ghingheş.

„Administrația Necula ține la secret persoanele angajate în actualul mandat, apoi numele aleșilor locali anchetați de ANI, iar acum vine asta: reintroducerea taxei pe informații de interes public eliberate în baza Legii 544/2001, cea pe care, dacă vă mai aduceți aminte, am reușit să o dau jos după ce m-am certat vreo 3-4 luni de zile pe tema asta cu liberalii care dețineau majoritatea în Consiliul Local. Atunci, în 2015, nu eram consilier, ci activist civic”, mai scrie consilierul.

„Deoarece acum sunt consilier local independent, voi propune un amendament pentru eliminarea de pe ordinea de zi a acestor taxe propuse de primar cu scopul vădit de a îngrădi accesul cetățenilor la informațiile de interes public. Sper să îi conving pe consilierii din majoritatea PSD-ALDE-PMP să se trezească în ceasul al XII-lea și să nu aprobe acest abuz. Altfel, ne vom vedea în instanță”, promite alesul local.

„Sunt din ce în ce mai dezamăgit de felul în care funcția a început să îl transforme pe acest om și totodată uluit de faptul că are tupeul să propună reintroducerea unei taxe ce restrânge un drept constituțional al cetățenilor: accesul la informațiile de interes public. Urât, foarte urât!”, se încheie postarea lui Cristian Ghingheș.

Citiți postarea integrală a consilierului aici.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *