Adrian Popescu

Primarii din Jilava si Snagov, vicepresedintele CJ Ilfov si doi notari publici retinuti de DNA

Mercurialul corupției în Ilfov: 3 milioane de euro mită pentru intabularea unor terenuri.

Primarul comunei Jilava și un fin al acestuia, edilul comunei Snagov, vicepreședintele Consiliului Județean Ilfov și doi notari publici au fost reținuți miercuri, 21 decembrie, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) într-un dosar în care sunt acuzați că ar fi cerut peste 3 milioane de euro mită ca să îndeplinească procedurile pentru intabularea unor terenuri situate în extravilanul localității Jilava. Cei șase inculpați urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă. În acest dosar sunt cercetate în total șapte persoane:

Adrian Mladin, primar al comunei Jilava – acuzat de luare de mită, trafic de influenţă şi fals intelectual, în forma participaţiei improprii și asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Primarul din Jilava nu si-a publicat declaratiile de avere si de interese.

Apostol Mușat, primarul comunei Snagov – acuzat de trafic de influenţă, în formă continuată şi fals intelectual, în forma participaţiei improprii, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Vezi aici ce avere are primarul din Snagov.

Gheorghe Roman, vicepreşedintele Consiliului judeţean Ilfov – acuzat de trafic de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni – Vezi aici ce avere are Gheorghe Roman.

Ovidiu Szasz, finul primarului din Jilava – acuzat de complicitate la luare de mită şi fals intelectual, în forma participaţiei improprii şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Ion Scaețeanu, persoană din anturajul primarului comunei Snagov – acuzat de trafic de influenţă, fals intelectual, în forma participaţiei improprii, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Roxana Curpene, notar public – acuzată de complicitate la trafic de influenţă şi fals intelectual, în formă participaţiei improprii.

Eugenia Cuțaru, notar public – acuzată de complicitate la dare de mită şi complicitate la cumpărarea de influenţă

Potrivit DNA, în perioada martie – noiembrie 2011, inculpaţii Adrian Mladin, Apostol Muşat, Ovidiu Szasz, Gheorghe Roman şi învinuitul Ion Scaeţeanu, în schimbul unor sume de bani cerute drept mită de la o persoană denunţătoare, au acţionat în vederea întocmirii unui plan parcelar, avizării acestuia şi emiterii documentelor cadastrale, astfel încât să fie intabulate terenurile pe care denunţătorul le achiziţionase anterior.

Terenurile, în suprafaţă totala de 23,8 hectare, situate în extravilanul comunei Jilava, jud. Ilfov, erau amplasate într-o zonă în care nu exista un plan parcelar şi, deci, nu puteau fi intabulate. Interesul denunţătorului era ca aceste terenuri să fie învecinate unul cu celălalt, pentru ca, după întocmirea planului parcelar şi eliberarea documentelor cadastrale, acestea să poată fi unite într-un singur lot în evidenţele funciare şi apoi vândute unei societăţi comerciale.

Astfel, în calitate de primar al comunei Jilava, Adrian Mladin i-a pretins denunţătorului suma de 500.000 euro din care, la data de 19 septembrie 2011, a primit 50.000 euro, pentru ca, abuzând de prerogativele funcţiei, să dispună întocmirea, de către Comisia Locală de Fond Funciar, a unui plan parcelar în care să fie incluse toate terenurile denunţătorului în suprafaţă totală de 23,8 ha, iar loturile să fie alipite. De asemenea, primarul Adrian Mladin s-a angajat să îşi exercite influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra directoarei Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Ilfov pentru a o determina să avizeze planul parcelar şi să emită documentele cadastrale în vederea alipirii terenurilor în cauză.

La data de 28 iulie 2011, primarul Adrian Mladin l-a determinat pe finul său Ovidiu Szasz să încheie cu denunţătorul un contract de cesiune fictiv, la notariat, prin care acesta din urmă să îi cedeze drepturile asupra a două terenuri. În realitate, susțin procurorii DNA, acest contract a fost încheiat doar pentru a garanta şi a ascunde săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

În contextul în care întocmirea planului parcelar trena, a intervenit şi primarul comunei Snagov, Apostol Muşat, care a lăsat să se creadă că are influenţă asupra primarului din Jilava, Adrian Mladin, şi asupra directorului Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliare Ilfov şi că ar putea să grăbească demersurile de obţinere a documentelor cadastrale pentru denunţător. În schimb, i-a pretins denunţătorului, direct şi prin intermediar, suma de 1.100.000 euro. În acest scop, primarul Apostol Muşat l-a determinat pe învinuitul Ion Scaeţeanu să întocmească, la notariat, la data de 6 iulie 2011, un contract de împrumut fictiv cu denunţătorul, din care să rezulte că acesta l-ar fi împrumutat pe denunţător cu suma pretinsă drept mită (1.100.000 euro), împrumutul fiind garantat cu terenurile denunţătorului. În cele din urmă însă, Scaeţeanu Ion a încheiat contractul de împrumut pe suma de 2.500.000 euro.

DNA precizează că, în perioada iulie-septembrie 2011, notarul public Roxana Curpene l-a sprijinit şi ajutat pe Ion Scaeţeanu în toate demersurile pe care le-a făcut acesta în vederea obţinerii sumei de 2.500.000 euro drept mită de la denunţător, inclusiv să încheie un contract de împrumut fictiv cu denunţătorul.

La rândul său, vicepreşedintele Consiliului judeţean Ilfov este acuzat că ar fi pretins și el denunțătorului, prin intermediul primarul din Snagov, suma de 100.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra directoarei Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Ilfov, astfel încât să o determine să avizeze planul parcelar întocmit de Comisia Locală de Fond Funciar a comunei Jilava, în care erau incluse toate terenurile denunţătorului şi a emite, cât mai urgent posibil, documentele cadastrale pentru aceste terenuri.

Notarul public Eugenia Cuțaru este acuzată că l-ar fi sprijinit şi ajutat pe denunţător să întocmească acte autentice, cunoscând că prin acestea se atestă împrejurări necorespunzătoar adevărului, întrucât ascund şi totodată garantează darea unor sume mari de bani cu titlul de mită primarilor comunelor Jilava şi Snagov.

DNA mai precizează că planul parcelar pentru care s-ar fi cerut toate aceste sume de bani drept mită a fost întocmit în cursul anului 2011, iar Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Ilfov a emis documentele cadastrale respective.

Potrivit DNA, în cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *