Alex Costache

Prietena Elenei Udrea, fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, vizată de un al 4-lea dosar penal

La sfârşitul anului trecut, DNA Ploieşti a trimis în judecată un fost director interimar din cadrul Ministerului Justiţiei. E vorba de Ion Krech, fost şef al Direcţiei Tehnologia Informaţiei din MJ. Cazul pare neînsemnat, însă în spatele lui Krech sunt nume grele cum ar fi fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu şi fostul secretar de stat în Ministerul Justiţiei, Alina Bica, devenită ulterior şefă a DIICOT.

Mită de 274.000 de euro pentru atribuirea de către MJ a două contracte de informatizare de peste 7.300.000 de euro

Fostul director IT din MJ, Ion Krech, este acuzat că a primit mită 274.000 de euro ca să ajute 2 companii să câştige licitaţiile pentru proiectele de informatizare ale Ministerului Justiţiei în valoare de peste 33.000.000 de lei, adică peste 7.300.000 de euro. Krech era manager a două proiecte de informatizare finanţate din fonduri nerambursabile şi preşedinte al comisiilor de evaluare şi licitaţie.

Mită de la Siveco

În primul caz e vorba de „Platforma de e-learning cu specific IT pentru Ministerul Justiţiei şi sistemul judiciar din România”. Krech ar fi primit 239.000 de euro de la reprezentanţii Siveco România ca să îi ajute să câştige licitaţia pentru acest contract în valoare de peste 17.000.000 de lei, adică aproape 3.800.000 de euro. Contractul a fost adjudecat de asocierea de firme Siveco – East European Business Arhitects SRL. Mita ar fi fost dată de Irina Socol de la Siveco România prin intermediul firmei off-shore Lugent TD Cipru, controlată de Mihail Popazov, denunţător în acest caz.

Potrivit rechizitoriului DNA, directorul de la IT le-ar fi dat celor de la Siveco caietul de sarcini cu câteva luni înainte de publicarea oficială. Krech ar fi conceput şi redactat împreună cu cei de la Siveco documentele pentru licitaţie, introducând condiţii menite a-i favoriza.

Fenechiu, în spatele acestei şpăgi uriaşe

Pentru atribuirea acestui contract, fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a primit de la Irina Socol un comision de 15 la sută, adică 620.000 de euro. Fenechiu a recunoscut această şpagă uriaşă. A făcut un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii şi a primit 3 ani şi 10 luni de detenţie.

Mită pentru baza de date legislativă

În cel de-al doilea caz, directorul Krech ar mai fi primit mită alţi 35.000 de euro de la Horaţiu Berdilă, patronul companiei IT Romsys, ca să îl ajute să obţină contractul cu MJ privind „Achiziţia publică a unei baze de date legislative şi a serviciilor şi echipamentelor necesare implementării acesteia – Proiectul implementarea portalului N-Lex”, cu o valoare estimată de aproape 16.000.000 lei, adică peste 3.500.000 de euro, sumă asigurată din fonduri nerambursabile. Contractul a fost adjudecat de asocierea de firme Romsys – Centrul Teritorial de calcul electronic S.A. Piatra Neamţ – EN Genius Solutions SRL.

Ion Krech a fost denunţat la DNA de Horaţiu Berdilă. Acesta le-a mai declarat anchetatorilor că a mai dat alţi 20.000 de euro pentru obţinerea acestui contract şi fostului secretar de stat din MJ, judecătorul Ovidiu Puţura.

Cine era în spatele directorului Krech

Procurorii au arătat cu un directoraş interimar din MJ, chiar dacă primea personal mită, nu putea fi cel care decidea împărţirea comisioanelor. În cazul primului contract, omul din spatele lui Krech s-a dovedit a fi fostul ministru Relu Fenechiu. Şi nu numai.

În rechizitoriul prin care Krech a fost deferit Justiţiei, procurorii de la DNA Ploieşti arată firele prin care era manevrat directorul Krech. Secretarul de stat Alina Bica i-ar fi promis că va fi numit director plin la IT dacă ia şpagă şi ajută compania Siveco să obţină contractul privind platforma de E-learning. De altfel, potrivit unor surse din MJ, Alina Bica este cea care l-a adus pe Ion Krech în minister:

„În perioada anilor 2012 – 2013, în calitate de director al Direcţiei Tehnologia Informaţiei, din cadrul Ministerului de Justiţie, manager de proiect – „Platforma de e-learning cu specific IT pentru Ministerul Justiţiei şi sistemul judiciar din România”, din partea Ministerului de Justiţie, Krech Ion a acceptat promisiunea făcută de denunţătorul Popazov Mihail, Puţura Ovidiu şi Bica Alina Mihaela, privind sprijinul în obţinerea unei funcţii de conducere în cadrul unei instituii publice (titular al postului de director Direcţie IT, în cadrul Ministerului de Justiţie), în legătură cu îndepinirea unor acte contrare atribuţiilor de serviciu, respectiv, susţinerea firmei SIVECO, în câştigarea licitaţiei, pentru atribuirea contractului ce avea ca obiect achiziţionarea platformei de e-learning cu specific IT, pentru Ministerul Justiţiei şi sistemul judiciar din România, precum şi în derularea contractului menţionat, în valoare de 13.990.059 lei RON (fără TVA), fapt care s-a realizat în perioada respectivă”, se arată în rechizitoriul DNA Ploieşti.

Procurorii au disjuns ancheta faţă de Alina Bica într-un nou dosar penal:

„Având în vedere necesitatea soluţionării cu celeritate a cauzei, prin prisma faptului că inculpatul Krech Ion s-a aflat în măsura arestului preventiv şi a arestului la domiciliu (…), constatând că cercetările efectuate, în vederea lămuririi în întregime a activităţilor ilicite pretins derulate de numiţii: Puţura Ovidiu, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, (…) şi abuz în serviciu (…), Bica Alina Mihaela (…) pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (…), ar putea prelungi durata anchetei, se va dispune disjungerea cauzei şi continuarea efectuării urmăririi penale într-o cauză separată ce va fi înregistrată la nivelul D.N.A. – Serviciul Teritorial Ploieşti”, se arată în rechizitoiul lui Krech.

Cine e Alina Bica

A fost procuror DIICOT, a instrumentat dosarele lui Ovidiu Tender şi Marian Iancu. A devenit secretar de stat în MJ în Guvernul Boc sub ministrul Cătălin Predoiu. În 2013 a devenit şefa DIICOT până în noiembrie 2014 când a fost arestată de DNA pentru corupţie într-unul din dosarele ANRP.

Bica este acum judecată în 3 dosare de corupţie, două privind acordarea ilegală de despăgubiri de către Autoritatea de restituire a proprietăţilor unde fusese reprezentanta Ministerului Justiţiei în cadrul Comisiei Centrale de Despăgubiri şi un al treilea dosar privind luare de mită de la omul de afaceri Horia Simu.

Prietena Elenei Udrea

Bica a fost surpinsă la shopping la Paris împreună cu fostul ministru PDL Elena Udrea, favorita preşedintelui Traian Băsescu (vezi foto). Udrea este judecată pentru corupţie în dosarul Gala Bute şi aşteaptă sentinţa pe 28 martie. Este anchetată în alte 3 dosare de corupţie la DNA.

Puţura, judecat şi el pentru corupţie

Fostul secretar de stat în MJ, judecătorul Ovidiu Puţura, este şi el judecat într-un dosar de corupţie. Şi Bica, şi Puţura au fost arestaţi preventiv.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Prietena Elenei Udrea, fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, vizată de un al 4-lea dosar penal

  1. Bazil

    Vax albinae – cata vreme justitia se lalaie cu procesele, iar pedepsele se contopesc in una singura (cea mai mare cred). Poate sa i se deschda 50 de dosare, in toate sa fie vinovata, ca executa pedeapsa din dosarul cel mai greu. Eu asa am inteles ca se intampla cu cei ce au mai multe dosare. Din partea mea sa nu execute nici o pedeapsa, ci doar sa i se confiste ce a furat, primit spaga, + o amenda consistenta astfel incat sa ramana in p… goala. Evident si interzicerea unor drepturi pentru un numar de ani egal cu suma pedepselor din dosare. Parerea mea.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *