Romania Curată

PREVENT a analizat 2995 de proceduri de achiziție publicã cu o valoare totalã de 1,3 miliarde euro și a emis primele avertismente de integritate

Agenția Naționalã de Integritate a analizat prin intermediul sistemului informatic PREVENT, în perioada iunie – septembrie 2017, în vederea prevenirii conflictului de interese, un numãr de 2995 de proceduri de achiziție publicã cu o valoare totalã de 6,1 miliarde lei (aprox. 1,3 miliarde euro), indică un comunicat al ANI.

Astfel, PREVENT a emis în aceastã perioadã trei avertismente de integritate în ceea ce privește posibile încãlcãri ale legislației privind conflictul de interese în achiziții publice. Ca urmare a emiterii avertismentelor, conducãtorii autoritãților contractante au eliminat cauzele care au generat conflictul de interese.

In alte șapte situații, ANI a notificat Agenția Naționalã pentru Achiziții Publice (ANAP) pentru posibile nereguli în procedurile de achiziție publicã, rezultate în urma activitãții de analizã a PREVENT.

Dintre cele 2995 de proceduri analizate, 11% se referã la contracte finanțate din fonduri europene. Totodatã, o treime dintre aceste proceduri conțin un numãr total de 10.555 contracte subsecvente (loturi), mai spune comunicatul ANI.

In primele trei luni de funcționare, în analiza PREVENT au fost luate în considerare 795 de autoritãți contractante4838 de operatori economici și 17.906 persoane, reprezentanți ai instituțiilor publice și ai ofertanților.

Procedura cu cea mai mare valoare analizatã de PREVENT a fost de 511 milioane lei (aprox. 112 milioane euro) iar procedura cu cea mai scãzutã valoare a fost de 800 lei (aprox. 173 euro).

ANI precizează că sistemul PREVENT a fost lansat oficial la sfârșitul lunii iunie 2017 cu scopul de preveni conflictele de interese în procedura de atribuire a contractelor de achiziție publicã prin instituirea unui mecanism de verificare ex-ante, din perspectiva situațiilor care pot genera conflicte de interese în cadrul procedurilor inițiate prin sistemul electronic de achiziții publice, astfel încât acestea sã fie înlãturate fãrã a fi afectate respectivele proceduri.

Concret, acest mecanism de prevenție presupune analizarea datelor și a informațiilor introduse în formularul de integritate de cãtre persoana responsabilã din cadrul autoritãții contractante prin interconectarea sistemului PREVENT cu baze de date relevante (Oficiul Național al Registrului Comerțului – ONRC, Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date – DEPABD).

Elementul de noutate al sistemului PREVENT este dat de faptul cã acesta poate realiza, în mod automat, prezumtivele relații ce pot exista între persoane din autoritatea contractantã și persoane din cadrul operatorilor economici ce au calitatea de ofertanți în cadrul procedurilor de achiziție inițiate de cãtre o autoritate contractantã.

În cazul depistãrii unui posibil conflict de interese, ANI emite un avertisment de integritate iar autoritatea contractantã trebuie sa ia toate mãsurile de îndepãrtare a posibilului conflict de interese emis de sistemul PREVENT.

Mai multe detalii despre sistemul PREVENT pot fi consultate la secțiunea dedicatã din pagina de Internet a Agenției Naționale de Integritate la adresa https://www.integritate.eu/prevent.aspx


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *