Romania Curată

PressOne: Guvernul ar vrea să restrângă accesul la informațiile publice

În interiorul Guvernului are loc un proces de consultare ce vizează modificarea legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii publice. Dintr-un document citat de PressOne reiese că oficiali ai Ministerului Sănătăţii doresc chiar abrogarea acestei legi.

Legea 544/2001 permite oricărui petent să solicite instituțiilor statului date și informații despre cheltuirea banilor publici, contracte, organigrame, licitații, rapoarte și altele asemenea. Platforma online „Ia Statul la Întrebări” de pe România Curată reprezintă un exemplu de facilitare a utilizării libere și rapide a legii 544/2001.

Documentul obținut de PressOne este un răspuns pe care oficiali din Ministerul Sănătăţii (MS) îl dau unei adrese a Ministerului Consultării Publice şi Dialogului Social − iniţiatorul procesului de modificare a legii.

Doi oficiali din MS propun nici mai mult, nici mai puțin decât abrogarea Legii 544/2001. Motivele? Cetățenii ar abuza de această lege, iar informațiile publice sunt, oricum, disponibile pe site.

Funcţionarii publici nu mai vor să alcătuiască sinteze de informaţii
Un reprezentant al Ministerului Consultării Publice și Dialogului Social (MCPDS) a confirmat pentru PressOne că există o discuție despre modificarea Legii 544/2001, dar că se află într-o etapă incipientă.

În această fază, ministerele întocmesc documente de analiză privind implementarea acestei legi, precum şi propuneri de modificare, pe care le transmit Ministerului Consultării Publice.

După centralizarea și publicarea acestor propuneri, ar urma să fie organizate dezbateri publice, iar ulterior, să fie formulat un proiect legislativ de modificare a Legii 544/2001.

Pe de altă parte, potrivit unor surse din Ministerul Justiției, la Guvern există în lucru un proiect de modificare a Legii 544 cu prevederi care „să împiedice ziariștii să ceară informații de genul listelor„.

Funcționarii publici se plâng că li se solicită crearea de informație nouă,și nu furnizarea de informație preexistentă.

Citește integral articolul pe această temă publicat de PressOne

Site-ul România Curată va pune la dispoziție o platformă online „Ia Statul la Întrebări” prin intermediu căreia puteți solicita informații de interes public oricărei instituții publice din România. Această platformă, care împlinește curând trei ani de activitate, dispune de cea mai mare baza de date de instituții publice din România, respectiv 5471.  Prin intermediul platformei, utilizatorii au primit de la autoritățile centrale sau locale aproape 2000 de răspunsuri la întrebări.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “PressOne: Guvernul ar vrea să restrângă accesul la informațiile publice

  1. Nelu Stiuca

    SINGURA SOLUTIE, PENTRU A SALVA CEA MAI RAMAS DIN RO, SUNT ALEGERILE ANTICIPATE , DUPA MODELUL COREII DE SUD PRODUS IN ANII ’90. INTERZICEREA DE A MAI FACE POLITICA SAU OCUPA FUNCTII PUBLICE CELOR CARE AU MAFIOTIZAT RO DUPA 1989. REVOLUTIA DE CATIFEA.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *