Romania Curată

Press One: ”Teza de doctorat a lui Kovesi: suspiciuni, omisiuni, greșeli”

Publicația online PressOne a făcut o analiză a tezei de doctorat a Laurei Codruța Kovesi, în contextul în care Sebastian Ghiță a făcut un autodenunț referitor la mușamalizarea raportului în baza căruia Consiliul de Etică a dat în 2012 verdict de neplagiat în cazul lucrării actualului procuror-șef al DNA. Concluzia analizei este că lucrarea Codruței Kovesi conține o serie de greșeli, omisiuni sau suspiciuni de plagiat noi, dar autoarea articolului, Emilia Șercan, precizează că acest caz ”nu este totuși comparabil cu dosarele Victor Ponta, Gabriel Oprea sau Petre Tobă – ale căror plagiate sunt masive și sfidătoare”.

Spre exemplu, ”paragrafe întregi de la paginile 21–24 ale tezei semnate de Laura Codruța Kövesi sunt reproduse, fără ghilimele, din volumul I al cursului„Combaterea crimei organizate”, semnat de chestorul de poliţie Damian Miclea şi apărut în 2004 la Editura Ministerului Administraţiei şi Internelor. Inclusiv notele de subsol din lucrarea lui Damian Miclea sunt preluate de şefa DNA în teza sa”, se arată în articolul din PressOne.

”O altă suspiciune vizează pagina 31 din teza de doctorat a Laurei Codruţa Kövesi.

Aici apar două paragrafe preluate din articolul „Cooperarea internațională în prevenirea și combaterea criminalității”, selecție și traducere din documentarul de fond al Conferinței ministeriale internaționale privind crima organizată transnațională, ECOSOC, desfășurată la Napoli în 21-23 octombrie 1994.

Articolul a fost publicat în Buletinul de Informare și Documentare al Ministerului de Interne nr. 3/1995.

Acest fragment apare copiat şi în cartea „Crima organizată în perioada de tranziţie, o ameninţare majoră la adresa securităţii internaţionale”, publicată de chestorul de poliţie Petru Albu în 2007, la Editura Ministerului Internelor şi Reformei Administrative din Bucureşti”, mai scrie Emilia Șercan.

Laura Codruţa Kövesi şi-a susţinut teza de doctorat în data de 16 decembrie 2011, la Universitatea de Vest din Timişoara, sub îndrumarea profesorului doctor Viorel Paşca. Cu această ocazie, Kovesi a semnat și o declarație pe propria răspundere prin care își asuma originalitatea lucrării. În cazul în care va primi verdict de plagiat, Kovesi riscă să fie acuzată și de fals în acte publice, mai scrie PressOne.

Puteți citi aici (click) analiza integrală a tezei de doctorat a Laurei Codruța Kovesi.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

15 thoughts on “Press One: ”Teza de doctorat a lui Kovesi: suspiciuni, omisiuni, greșeli”

 1. alinaMP

  Analiza e pe trei pagini aici, ceea ce si daca ar fi integral in neregula nu ar fi suficient pentru diagnostic. ma mir de Emilia, nu e o chestie serioasa sa publice o analiza doar pe un fragment.

  Reply
 2. Dumitru

  M-am uitat si eu pe site-ul lui Ciuvica. Multe fragmente gasite sunt cam scurte pentru a le considera plagiat. Insa sunt multe care sunt clar plagiate.

  Reply
 3. AlinaP

  Daca asa cum spune Press One, doar cateva pagini din teza sunt „suspicioase”, acuzatia de plagiat nu face sens. In cazul in care teza de doctorat contine doar „suspiciuni, omisiuni, greseli”, vina e a conducatorului de doctorat care nu le-a sezizat atunci cand a verificat teza doctorandei.

  Reply
  • NC

   Mă scuzați, puteți să clarificați, vă rog -pentru novicii în ale normelor academice- dacă există niște criterii clare cantitative (nr./procent de pagini/paragrafe preluate din alte lucrări fără a le cita conform regulilor în vigoare) de la care se consideră că o teză de doctorat este plagiat sau judecata se face (exclusiv) calitativ, pe ponderea/aportul materialului copiat/citat incorect în economia/originalitatea lucrării?

   Reply
   • Dumitru

    Foarte buna intrebare. Eu sunt cercetator in stiinte exacte (informatica). Regulile sunt foarte stricte, o descriere fiind data aici :
    https://www.ieee.org/publications_standards/publications/rights/plagiarism_FAQ.html
    De exemplu, daca aplic regulile astea pornind de la raportul iThenticate de pe site-ul lui Ciuvica, eu as zice ca teza lui Kovesi se incadreaza in nivelul 3 sau 4 (neluand deci in calcul frazele scurte).
    Dar e o problema aici : teza lui Kovesi nu e in stiinte exacte, si nu stiu care sunt practicile in stiinte umane. Comentariul AMP de mai sus pare destul de indulgent, s-ar putea sa fie o chestiune de comunitate.

    Reply
   • AlinaP

    Criteriile academice ale definitiei de plagiat ar trebui specificate de catre cei care investigheaza oficial suspiciunea de plagiat. Ceia ce cred ca ar conta cel mai mult in aprecierea unei tezei de doctorat este originalitatea rezultatelor obtinute de doctorand in cercetarea respectiva. Daca asa ceva nu exista si teza e doar o compilare din literatura de specialite, cu sau fara ghilimele, teza este un plagiat. Apreciecierea mecanica a constructiei frazelor poate fi de ajutor in acest ultim caz dar plagiatul este mult mai mult decat absenta „ghilimelelor”, e lipsa originalitatii proprii si copia ideilor altora exprimata sau nu in aceleasi cuvinte. Investigarea a numai 3 pagini dintr-o teza si apoi publicarea parerilor de „suspiciuni, omisiuni, greseli” care nu spun mare lucru ci creaza numai dubii, este cel putin rauvoitoare.

    Reply
 4. Cristian Paun

  Putin sau mult, tot plagiat este. Sau hotii de buzunare nu sunt hoti pentru ca nu se compara cu unul ca Pinalti? De asta ne meritam toti conducatorii, fiindca avem dubla masura. Din pacate aproape toti romanii.

  Reply
 5. Monica

  Cine este Press One ?
  Probabil ca tot o oficina a minciunii, calomniei, dezinformarii si intoxicarii, aflata in slujba mafiei, ca si GIP.
  Scutiti-ne de asemenea articole, care incearca sa manipuleze opinia publica.
  Bineinteles ca Mafia, care a devalizat tara, plateste asemenea articole..
  Nu este niciun plagiat.
  O teza de doctorat nu este un brevet de inventie.
  O teza trebuie sa contina elemente care sa dovedeasca faptul ca autorul cunoaste situatia si legislatia din domeniu, stapineste principiile, conceptele, fundamentele, procedurile din domeniul judiciar, dar contine si contributii personale.
  La fel cum intr-o teza despre M. Eminescu, L. Rebreanu, M. Preda nu poti scrie numai lucruri care nu s-au mai spus si nu s-au mai scris niciodata, la fel este si in domeniul juridic.
  Infractorii care au devalizat tara si cozile lor de topor din presa o ataca pe cea mai cinstita, corecta, competenta, curajoasa Sefa a DNA, sperind sa fie inlocuita cu un procuror corupt, de teapa lui Nitu sau Amariei, care sa le inchida dosarele lor penale.
  Romania Curata trebuie sa o sustina si sa o apere pe Sefa DNA, cea mai corecta, cea mai competenta, cea mai curajoasa luptatoare impotrva coruptiei.

  Reply
 6. Ion Podocea

  În cazul citatelor este obligatoriu de pus ghilimelele și la subsol sau la note de menționat sursa. Cât se poate prelua de la un autor este reglementat prin legea dreptului de autor. Evident trebuie clarificată situația respectivei teze de doctorat. Dar nimeni nu comentează că acest individ trebuie acuzat de falsificarea unor acte publice. Și nu numai el în cazul că este adevărat ceea c e susține acest individ dubios.

  Reply
 7. Cornel

  Doamna Emilia Sercan a fost riguroasa si pertinenta in analiza domniei sale. Trebuie subliniat ca nu a dat verdicte, concluzii mai mult sau mai putin stiintifice, urmand sa fie date de cei „autorizati”… Personal cred ca este o contributie impartiala, pentru toti cei interesati de acest scandal si care doresc sa aibe propia perspectiva.

  Reply
 8. Agafia

  Ce numim plagiat? lipsa unor ghilimele atunci cand iti fundamentezi lucrarea pe texte ce intra la categoria ,,teorie” din cadrul lucrarii? Ca din continutul lucrarii doar partea de analiza/cercetare si concluziile trebuie sa fie ale autorului lucrarii!

  Reply
 9. George P

  Din punct de vedere jurnalistic e o stire interesanta.

  In contextul in care numita detine o functie in stat, ce relevanta are?
  Ne dorim sa ajungem tara cu cele mai bune doctrorate? Ma tem ca nu va folosi la nimic. Daca nu ne-au schimbat ei olimpicii nu cred ca ne schimba marii si nici macar micii plagiatori.
  In Scandinavia o astfel de discutie despre un politician ar fi haluncinant de nelalocul ei. Tine mult mai mult de viata privata a acestora. Public intereseaza atitudinea si prestatia lor.
  Dintre politicienii suedezi, poate mai mult de jumatate au numai liceul. Multi, dintre cei de frunte, au facultati neterminate. Sa fie asta un avantaj ca nu se discuta despre doctorate plagiate?

  Reply
 10. George P

  Completare. Daca s-ar scoate obligatia cam derizorie ca alesii sa-si afiseze date personale pe saiturile oficiale, gen studii, nationalitate, stare civila, religie acest subiect de discutie foarte românesc si consumator de energii ar disparea.
  Sa-si declare veniturile si incompatibilitatile, da asta are de-a face cu conditia de a nu fi incompatibil, santajabil etc.
  De ce ne dorim atit ca toti demnitarii sa aibe profil academic de virf? Daca nu ma insel, o proportie covirsitoare a lor si inainte si dupa comunism au avut studii superioare. Lucrul acesta nu ne-a adus nici macar premii Nobel românesti daramite satisfactia unei tari de nivel european de virf. Mai usor cu obsesia si cultul personalitatilor daca s-ar putea.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *