Romania Curată

Press One: Rectorul Universității de Vest din Timișoara, plagiat cu repetiție

Mai multe articole ştiinţifice semnate în perioada 2008-2015 de rectorul Universităţii de Vest din Timişoara (UVT), profesorul universitar doctor Marilen Pirtea, prezintă mari suspiciuni de plagiat. Plagiatul nu este singura problemă etică din activitatea de cercetare a lui Marilen Pirtea, care este preşedinte al Consorţiului Universitaria şi primul candidat pe lista PNL Timiş pentru Camera Deputaţilor, scrie jurnalista Emilia Șercan într-un articol publicat de pressone.ro.

”În domeniile umaniste, dar şi în medicină, chimie, biologie, primul autoral unui studiu care se materializează într-un articol ştiinţific capătă un statut special, contribuţia sa fiind considerată cea mai importantă.

Se presupune că primul autor este cel care a avut ideea subiectului cercetării, că a participat la colectarea şi prelucrarea datelor şi că a redactat o primă versiune a textului. Primul autor este cel care supervizează echipa de cercetare, dar şi varianta finală a articolului ştiinţific.

Toate articolele profesorului Marilen Pirtea în cazul cărora am găsit abateri de natură etică sunt semnate de el ca prim autor.

Prima suspiciune

Articolul „The Role of Strategic Planning in Modern Organizations”
este semnat de Marilen Pirtea (prim autor), Ana Cristina Nicolescu şi Claudiu Boţoc şi a apărut în revista „Annales Universitatis Apulensis, Series Oeconomica”, numărul 11 (2) din 2009, o publicaţie academică editată de Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Această revistă este indexată, conform propriului site, în zece baze de date internaţionale.

Articolul, care are doar patru pagini, este plagiat în totalitate, cu excepţia abstractului şi a concluziilor. Cei trei autori nu au niciun fel de contribuţie originală proprie.

Nicăieri pe parcursul articolului nu sunt folosite ghilimele şi nici nu este citată sursa de unde este preluat conţinutul. În schimb, una dintre lucrările din care s-a plagiat masiv este menţionată în bibliografia de final.

Introducerea articolului este copiată din broşura „Ten Keys to Successful Strategic Planning for Nonprofit and Foundation Leaders”, editată în 2008 de compania de consultanţă TCC Group din SUA”, scrie Press One.

Citește continuarea articolului pe pressone.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Press One: Rectorul Universității de Vest din Timișoara, plagiat cu repetiție

 1. proTurnitin

  Pana nu sunt verificate toate scolile doctorale, in primul rand tezele si toate articolele stiintifice ale
  coordonatorilor, nu vom scoate radacina din acest sistem imbibat de miasmele prostitutiei intelectuale.
  Cum este posibil, in 2016, sa faci concurs pentru directori in preuniveristar si sa nu ceri verificarea tezelor? Sunt zeci de directori cu doctorat in preuniversitar… unde au facut cercetare + articole stiintifice? Dosar penal pentru toti cei care au beneficiat de spor la salariu + privilegii. Renuntarea sa impilce o returnare a sumelor + penalizare sau munca in folosul comunitatii 3-4 ani + restrictie de acces la functii publice 10-15 ani.
  O carte neagra a palgiatorilor dovediti, tinuta la zi pe cat mai multe platforme on-line ar baga groaza in toti cei care isi pun subordonatii sa le scrie articole+ carti+teze etc. Si aceste capuse ne educa generatia tanara! O! Unde esti tu Tepes, Doamne!

  Reply
 2. Banatzan refugiat

  Plagiat grosolan, ca la Oprea si Ponta! Omul este jalnic, de o penibilitate rara! A gasit vinovatii: redactorul sef al revistei de la Alba Iulia in care au fost publicate lucrarile (dar a mers pe burta, nu a solicitat retragerea lucrarilor in toti acesti ani, daca au fost publicate fara acceptul lui); colaboratorii, un soi de salahori sau negri pe plantatie, care aveau norma sa faca productie stiintifica; referentii stiintifici care nu au descoperit paragrafele copiate.

  A avut gura aurita. Dupa ce a spus cu emfaza: „Avem treabă! În 2021 trebuie să fim imaculaţi, mai ales în Timişoara. Eu mă angajez să organizăm la Timişoara prima conferinţă a eticii în cercetare. Fiat Lux!” , iata ca chiar el trebui dus primul la spalatorie.

  Dupa ce a spus cu falosenie „Să devenim vârf de lance în lupta pentru integritate academică!”, acum se schimonoseste si spune ca „atribuţiile care ţin de citirea lucrărilor de specialitate, ce s-a scris în domeniu pe tema respectivă, revine colaboratorilor cu grade didactice mai mici. Mie mi-a revenit rolul de a stabili tema, de a formula metodele de calcul, concluziile, partea de conţinut şi de substanţă a acestor lucrări.”

  Un parvenit! Om de nimic! Votati-l

  Reply
 3. D.T.

  Atâta campanie de presă, atâta amar de efort al unor oameni de bine, atâta ban elvețian pe programe pentru a spune ce? Că împăratul e gol?!
  Atâta tăcere a oamenilor care se pricep!!! Cât îi trebuie unui specialist într-un domeniu să miroasă un plagiat?
  Atâta frică ?

  Ce-ar fi ca să nu mai setați standarde de rigor & accountability & citations ? Deocamdată.
  Trimiteți-le rectorilor rugămintea / sugestia de a constitui pagini web ale fiecărui cadru didactic din subordine, unde să fie postate liste de lucrări (nu relevante, ci pe baza cărora s-a promovat și s-au luat contracte și puncte la evaluări). Eventual și lucrările in extenso sau link-urile, în funcție de cine deține drepturile de proprietate.
  Ar fi frumos ca în bibliotecile universităților să se găsească TOATE rapoartele științifice rezultate în urma contractelor pe bani publici. Aici n-ar mai fi vorba de schelete în dulap, ci de catacombe …

  Iar rectorii, ar fi normal să fie degrevați de sarcina de a mai face didactic și cercetare pe timpul mandatului: a fi manager, este totuși o ocupațiune full-time. Să fii rector, profesor, cercetător, senator, activist de partid, om de televiziune, membru în comisii de evaluare a tezelor, membru în comitete de redacție ale periodicelor, tată de familie (eventual clan), eseist etc. este cam mult. Mult prea mult. Pe toate pot să le facă 2-3 inși per generație, cred. Secolul XIX și prima jumătate a secolului al XX-lea au fost perioade foarte bune pentru acești multitasking people.

  În rest, e OK: tăcere academic-șobolănească prin comisii și sub înaltele aule.
  Aveați un titlu aici: „ARACIS ar trebui desființată …”, pe când corect ar fi fost: „ARACIS ar trebui desființată și înlocuită cu Emilia Șercan”. Vedeți ce puțin ne trebuie ca să începem curățenia: o femeie curajoasă. Nu un ministru care frăgezește publicul cu bull-shit-ul cu temele, apoi vine cu standarde „impopulare” pentru universitar, în ultimele zile de mandat. Ca din întâmplare. Puneți pariu ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *