Adrian Popescu

Presiunile FMI isi fac efectul Guvernul vrea ca sefii companiilor de stat cu pierderi sa fie amendati. La cat ar trebui sa se ridice amenda?

Cererile repetate ale FMI privind reducerea pierderilor la regiile si companiile de stat au determinat Guvernul Boc sa ia o masura fara precedent. Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta semnat de premierul Emil Boc, sefii institutiilor de stat vor putea fi amendati cu sume cuprinse intre 5.000 si 40.000 de lei, daca sunt indisciplinati bugetar si s-ar putea alege chiar si cu dosare penale. Mai mult, ei vor trebui sa dea socoteala si despre modul in care au cheltuit banii primiti de la bugetul de stat pentru achizitionarea unor bunuri si servicii.

Institutiile vizate de aceasta ordonanta sunt regiile autonome, companiile si societatile nationale, precum si societatile comerciale la care statul este actionar unic sau are o participatie majoritara; institutele nationale de cercetare-dezvoltare. Nu intra aici societatile financiar-bancare si de asigurari, precum si Fondul Proprietatea.

In cazul incalcarii reglementarilor, agentii economici respectivi sunt pasibili de amenzi de la 5.000 de lei pana la 40.000 de lei, iar sanctiunile se pot aplica si persoanelor fizice, respectiv sefilor acestor companii si regii autonome.

Ministerul Finantelor se va ocupa de controale

Potrivit proiectului, Ministerul Finantelor este institutia care va efectua controale la regiile autonome si companiile de stat, in vederea respectarii disciplinei bugetare.

Printre parametrii ce vor fi luati in considerare la efectuarea acestor inspectii enumeram:

– evaluarea masurilor de crestere a veniturilor, de reducere a cheltuielilor si diminuare a arieratelor;
– respectarea reglementarilor financiar-contabile si respectarea masurilor economico-financiare instituite prin acte normative;
– fundamentarea si justificarea sumelor acordate de la bugetul general consolidat pentru subventionarea unor produse sau sustinerea unor activitati;
– obligatii datorate bugetului general consolidat, cu exceptia celor fiscale.

Inspectorii de la Ministerul Finantelor vor avea acces neingradit la registre, evidente, documente, alte inscrisuri si vor avea dreptul sa ceara copii certificate.

De asemenea, vor solicita efectuarea de expertize sau alte tipuri de controale specializate necesare finalizarii actiunii de inspectie economico-financiara.

In plus, ei vor stabili cuantumul contraventiilor si vor sesiza organele de urmarire penala la constatarea unor fapte care ar putea intruni elemente constitutive ale unei infractiuni.

Ce motive invoca Guvernul

Printre motivele invocate de Guvernul Boc pentru instituirea acestei masuri amintim:

– conditiile actuale ale economiei, in care intarirea disciplinei economico-financiare si eliminarea tuturor disfunctionalitatilor si blocajelor reprezinta interes national major
– constrangerile bugetare impuse de efectele crizei economice si necesitatea implementarii unor masuri unitare la nivelul unor operatori economici
– conditionalitatile cuprinse in Aranjamentul stand-by incheiat cu Fondul Monetar International
– statului ii revine obligatia de a asigura, potrivit prevederilor art. 135 alin. (2) lit. b) din Constitutie, protejarea intereselor nationale in activitatea economica, financiara si valutara, aceste elemente constituind situatii de urgenta si extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata.

Lista companiilor de stat cu cele mai mari pierderi

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Finantelor, la sfarsitul lunii iunie 2011, zece companii de stat inregistrau restante la bugetul de stat ce totalizau 4 miliarde de lei (1 miliard de euro);

• Compania Nationala a Huilei – 1.864.442.564 lei;
• Compania Nationala de Cai Ferate „CFR” SA – 998.344.074 lei;
• Electrificare CFR SA – 260.599.561 lei;
• Societatea Nationala Nationala de Transport Feroviar de Marfa „CFR – Marfa” SA – 249.378.510 lei;
• Societatea Nationala a Lignitului Oltenia SA – 189.646.646 lei;
• Telecomunicatii CFR SA – 139.423.698 lei;
• Compania Nationala Posta Romana SA – 103.833.873 lei;
• Societatea Comerciala Filiala de Intretinere si Servicii Energetice „Electrica Serv” SA – 78.460.113 lei;
• Regia Nationala a Padurilor Romsilva – 40.400.970 lei;
• Termoelectrica SA – 43.775.319 lei.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Presiunile FMI isi fac efectul Guvernul vrea ca sefii companiilor de stat cu pierderi sa fie amendati. La cat ar trebui sa se ridice amenda?

 1. marius

  Intrebarea este de ce nu au facut acest lucru pana acum? va spun eu. aceasta masura se va aplica managerilor privati care vor fi pusi sa conduca institutiile de stat si probabil se va aplica numai la acestia si nu la directorii numiti politic.

  Reply
 2. ACARIANUL

  Ar fi interesant de vazut daca cineva din Guvernul Romaniei ar putea decide sau sa faca o analiza cum a fost aplicata LEGEA Nr. 66 din 7 octombrie 1993 Legea Contractului de Management publicata in M. Of. nr. 244 la 13 octombrie 1993 din care sa rezulte lista cu cei responsabili care trebuie sa plateasca despagubirile si nu amenzi, pentru prejudicierea cu miliarde de EURO a ECONOMIEI NATIONALE in cei 18 ani. Dl BOC, DIICOT, DNA, TREZITI-VA la realitate si nu mai lasti mafioti sa-si duca la BUN sfarsit planurile de PARJOLIRE A ROMANIEI SI EXTERMINARE a populatiei.

  Reply
 3. Art

  cum Dumnezu sa amendezi un manage rpivar- la acela s epresuoune ca i-ai in regie, deci ca e platit pe comisionul din profit, rocum, ce privatizeaza astai, magamentul cu pierderi?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *