Romania Curată

UPDATE Iohannis, la ședința de Guvern: Premierul m-a asigurat că grațierea și modificările codurilor penale se vor face transparent

UPDATE – Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, la începutul şedinţei de Guvern pe care o prezidează, că premierul Grindeanu l-a asigurat că graţierea şi modificarea codurilor penale nu se regăsesc pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei şi că nici nu vor fi „băgate peste noapte” în nicio şedinţă, ci „vor fi puse în transparenţă”, anunță News.ro.

***

Președintele Klaus Iohannis va participa la ședința de guvern – și o va conduce – anunță agențiile de știri. Constituţia îi permite preşedintelui să ia parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii.

Este prima şedinţă de Guvern la care participă Klaus Iohannis de la începutul mandatului său. Prezența șefului statului vine în contextul în care în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern ar putea fi introduse proiecte de ordonanțe de urgență prvitoare la modificarea Codului penal, la graţierea unor pedepse şi la dezincriminarea unor fapte.

Înainte de începerea ședinței executivului, președintele a avut o discuție separată cu premierul și ministrul Justiției. Atât ministrul Justiției, cât și premierul Grindeanu, au declarat marți că ar fi de acord cu o lege a grațierii, pentru a se reduce aglomerația din închisori, dar excluzându-i pe cei condamnați pentru corupție sau infracțiuni grave contra persoane, și că nu sunt de acord cu o amnistie. Totuși, diverse voci din presă au avertizat că anumite fapte asimilate corupției, printre care abuzul în serviciu, ar putea fi dezincriminate sub pretextul punerii în acord a legislației penale cu unele decizii anterioare ale Curții Constituționale.

Dacă astfel de modificări sunt adoptate prin ordonanță de urgență, chiar dacă ulterior actul ar fi invalidat de Parlament sau Curtea Constituțională, efectul ar fi închiderea tuturor dosarelor în curs și eliberarea celor deja condamnați, în baza principiului aplicării legii penale mai favorabile.

În informarea trimisă de guvern presei figurează, la primul punct al ordinii de zi, un „PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri privind realizarea investițiilor finanțate din fonduri publice”. Acesta ar putea viza modificări la Codul penal, grațierea și un plan de investiții pentru construirea de noi penitenciare.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “UPDATE Iohannis, la ședința de Guvern: Premierul m-a asigurat că grațierea și modificările codurilor penale se vor face transparent

 1. CETATEANU

  „Conform art. 73 alin. 3 din Constitutia Romaniei, gratierea colectiva se dispune prin LEGE organica. In acest domeniu nu pot fi adoptate nici ordonante de catre Guvern, potrivit art. 115 Constitutie. Legea 546/2002 arata ca numai Ministerul Justitiei poate initia o LEGE de gratiere”.

  Reply
 2. Ion Ion

  Pai mai transparent ca si acuma nu se poate toata lumea stie.
  Hai sa votam.
  Democratia nu se face in strada. Sau poate vreti sa chemati si minerii….

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *