Romania Curată

Președintele Poloniei blochează „reformele” din Justiție

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a anunțat că nu va promulga proiectele de lege privind reforma Curții Supreme și a Consiliului Național al Magistraturii care, potrivit criticilor, afectează independența justiției.

Președintele polonez Andrzej Duda

„Această lege (cu privire la Curtea Supremă) nu va întări sentimentul de justiție în societate. Aceste legi trebuie să fie rectificate”, a declarat șeful statului într-o declarație televizată. ‘Reformele justiției sunt necesare, însă nu trebuie să genereze confruntări în cadrul societății și nici să ducă la divizarea țării’, a adăugat Duda.

‘Am decis să trimit legea înapoi la Sejm (camera inferioară a Parlamentului — n.r.), ceea ce înseamnă că mă voi opune prin veto proiectului de lege privind Curtea Supremă, cât și celui privind Consiliul Național al Magistraturii’, a continuat Duda, potrivit Reuters.

Mișcarea e cu atat mai surprinzătoare cu cat Duda este un aliat al coaliției de guvernare, cea care a inițiat si votat in Parlament modificările pe care Comisia Europeana le considera inacceptabile.

Presedintele Duda, provenit din partidul aflat la putere PiS si care pana in prezent parea foarte apropiat de acest partid condus de influentul Jaroslaw Kaczynski, a starnit surpriza prin decizia sa, imediat salutata de opozitie.

Cu toate acestea, purtatorul de cuvant al lui Duda a anuntat ca presedintele va promulga o a treia lege controversata privind justitia. Aceasta permite ministrului Justitiei sa inlocuiasca presedintii tuturor tribunalelor de drept comun, fara sa explice motivele.

In Polonia, presedintele are drept de veto asupra unei legi, dar acesta poate fi anulat de o majoritate parlamentara de doua-treimi, in prezenta a cel putin jumatate dintre membrii Parlamentului. PiS nu detine majoritatea de doua-treimi in Parlament.

Săptămână trecuta, Comisia Europeana a somat Varsovia sa suspende aceste reforme, ridicând amenintarea unor posibile sancțiuni care ar putea merge pana la suspendarea dreptului de vot in cadrul UE.

Totodată, mai multe mii de persoane au manifestat în întreaga Polonie în ultimele zile împotriva reformelor în domeniul justiției, inițiate de conservatorii aflați la putere, estimând că acestea subordonează sistemul judiciar puterii politice.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Președintele Poloniei blochează „reformele” din Justiție

  1. Dumitru

    Halal democratie. Presiuni externe forteaza un presedinte de tara sa nu respecte vointa populara. Stiu, este „constitutional”, insa este anti-democratic. Si e o dovada clara ca regimurile reprezentative in care traim nu sunt democratice.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *