Romania Curată

UPDATE Președintele Iohannis declanșează referendum privind grațierea și modificarea Codurilor penal și de procedură

UPDATE – Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a declanşat, în conformitate cu prevederile art. 90 din Constituţia României, procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la următoarea problemă de interes naţional: Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice, anunță Administraţia Prezidenţială.

„În acest sens, Președintele României a transmis o scrisoare președinților celor două Camere solicitând consultarea Parlamentului cu privire la problema sus menționată. Referitor la declanșarea unui referendum național a fost informat și Prim-ministrul României, domnul Sorin Mihai Grindeanu”, se mai arată în comunicatul președinției.

Scrisoarea adresată celor doi președinți ai camerelor Parlamentului, integral, mai jos:

Domnului Călin POPESCU-TĂRICEANU, Președintele Senatului

Domnului Nicolae-Liviu DRAGNEA, Preşedintele Camerei Deputaţilor

 

Stimate Domnule Preşedinte al Senatului,

Stimate Domnule Preşedinte al Camerei Deputaţilor,

În temeiul dispoziţiilor art. 90 din Constituţia României şi al dispoziţiilor art. 2 şi 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarea problemă de interes naţional:

 • Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice.

Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problema sus-menţionată.

Cu întreaga considerație,

 

Președintele României,

KLAUS WERNER IOHANNIS”

***

Preşedintele Klaus Iohannis va începe demersurile pentru un referendum privind graţierea, potrivit unui anunț făcut luni dupăamiază. El i-a acuzat pe politicienii din coaliția PSD-ALDE că vor să dea lovitura de graţie statului de drept prin introducerea modificărilor Codurilor penale și grațiere.

„Această temă (a graţierii, n.r.) în mod nefericit a devenit o temă naţională, este evident că există un larg interes pentru această temă a schimbării Codurilor penale şi a graţierii şi dacă aşa este, atunci voi supune această temă dezbaterii publice şi votului popular. Voi începe demersurile pentru un referendum, referendum prin care românii vor putea să se exprime, vor putea să spună dacă sunt de acord cu aceste demersuri sau nu”, a spus Iohannis, care a subliniat că graţierea şi modificarea legilor privind justiţia nu s-au regăsit în programul de guvernare al PSD.

„Şi atunci, dacă guvernanţii au făcut o temă din asta, vor trebui să suporte votul popular pe această temă. Aparent, vorbim despre chestiuni legate de justiţie, aparent vorbim despre ordonanţe de urgenţă pe teme concrete. În realitate, dragi români, vorbim despre ce naţiune vrem să fim. Vrem să fim o naţiune puternică, un stat de drept, sau vrem să fim o naţiune aşa şi aşa, cu un stat de drept care poate fi înmuiat şi discutat”, a adăugat președintele.

„Vrem să fim o naţiune care seamănă cu generaţia care a făcut Mica Unire sau vrem să fim o naţiune care nu îndrăzneşte să ridice vocea? Vrem să fim o naţiune între celelalte naţiuni aşa cum sunt naţiunile europene sau vrem să fim o naţiune care nu îndrăzneşte să ridice vocea în corul naţiunilor europene? Aşadar, dragii mei, trebuie să ne hotărâm ce fel de naţiune suntem, ce fel de naţiune vrem să fim. Eu îmi doresc o naţiune puternică. Eu îmi doresc o naţiune de oameni mândri şi liberi. Românii sunt mândri şi liberi şi îmi doresc o naţiune condusă de politicieni integri, îmi doresc o naţiune condusă de politicieni competenţi!”, a adăugat Klaus Iohannis.

„Orice altceva pentru mine este prea puţin, iar pentru a obţine acest lucru, pentru a atinge acest obiectiv, pentru mine niciun preţ nu este prea mare. La mulţi ani!”, și-a încheiat Iohannis discursul susţinut la evenimentului „Locuri şi sunete ale Micii Uniri. Cotrocenii secolelor XVIII – XIX. De la mănăstirea Cantacuzină, la reşedinţa domnească a lui Alexandru Ioan Cuza”.

Șeful statului a calificat drept „aberaţie” caracterizarea mitingului de duminica seara drept o mineriadă, aşa cum a făcut Liviu Dragnea. „Cetăţenii să dea lovitură de stat? Nu, politicienii dau lovitura de graţie statului de drept!”, a spus Iohannis. Şeful statului a făcut o comparaţie între clasa politică care a înfăptuit Mica Unire şi cea de acum. „Ce diferenţă! Ce clasă politică am avut şi unde am ajuns!”, a concluzionat Iohannis.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “UPDATE Președintele Iohannis declanșează referendum privind grațierea și modificarea Codurilor penal și de procedură

 1. Dumitru

  Warum nicht ? (daca e legal, bineinteles). Sunt curios de cate ori o sa ne distram cu referendumuri anul asta. Mie imi place, pentru ca sunt pentru mai multa democratie directa.

  Reply
 2. Dumitru Drinceanu

  IN ATENTIA PRESEDINTIEI ROMÂNIEI, SOCIETATII CIVILE, ONG ROMÂNIA CURATA, AVOCATULUI POPORULUI, COMISIEI JURIDICE A PARLAMENTULUI, CSM, ICCJ, DNA:
  Oportuna, extrem de oportuna, impardonabil de mult întarziata, sunt in aceasta etapă actiunile curative ale bolilor grave ale sistemului judiciar: incriminarea mai severa prin lege, precum si pornirea, de catre Inspectia judiciara și ICCJ, DNA, a anchetelor infractiunilor savarsite de magistrati, din oricare motive, daca au condus la inculpări si pedepse privative nejustificate, incadrari fortate, disculparea in cauze a altor actori si capi ai infractiunilor, neeliberarea, cel putin conditionata, a acelora pe care INML ii depisteaza cu boli grave, avansate sau evolutive, capabile sa puna orice viata in real pericol. Acelorasi dure pedepse, mereu reduse la sanctiuni administrative, detasari, neînsemnate retrogardari trebuie aplicate acelora de la INML care exagereaza, ascund sau, dimpotriva, ignora stadiul real al bolilor. Orice deces in detentie sau cauzat de agravarea in detentie a unor boli galopante semnalate de detinuti sau aparare trebuie sa fie urmat de autosesizarea organelor de ancheta penala. Acestea lovesc mai rau decat condtiile execrabile de detentie, fiindca lovesc letal si iremediabil, ceea ce echivaleaza cu arogarea de catre cei in culpa a unei pedepse cu moartea!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *