Adrian Popescu

Presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului, trimis in judecata pentru mita

Daniel Boda, presedinte al Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM), a fost trimis in judecata de procurorii DNA, el fiind acuzat ca a primit 5.000 de euro mita de la administratorii unei firme de farmaceutice, pentru restituirea autorizatiei de fuctionare.

In acelasi dosar a fost deferit justitiei si administratorul SC Ioana Med Farm SRL Stefanesti Arges, Sandel Alexandrescu, pentru dare de mita in forma continuata si instigare la dare de mita, precum si sotia acestuia, Anca Elena Alexandrescu, director executiv in cadrul Directiei de Sanatate Publica Arges, acuzata de complicitate la dare de mita in forma continuata.

Totodata, in fata instantei vor raspunde si Raluca Elena Neagoe, consilier juridic in cadrul SC Ioana Med Farm SRL, acuzata tot de complicitate la dare de mita in forma continuata, precum si Alexandru Dumitrescu, farmacist primar cu atributii de inspector in cadrul ANMDM – Departamentul Inspectie Farmaceutica, pentru luare de mita si fals intelectual.

Au mai fost inculpati si Ioan Sorin Chiroiu, pentru dare de mita, Ionut Cosmin Banzu, sofer al firmei din Stefanesti, dar si contabila Luiza Adriana Masgaciu, ambii pentru marturie mincinoasa.

DNA sustine ca, pe 8 septembrie 2010, la societatea SC Ioana Med Farm SRL Stefanesti, administrata de Sandel Alexandrescu, a avut loc o inspectie inopinata a angajatilor din cadrul ANMDM, pentru a verifica distributia en-gros de medicamente de uz uman.

Deficientele constate de inspectori au atras amendarea societatii si suspendarea autorizatiei de distributie. Pentru ca autorizatia sa ii fie restituita, in lipsa remedierii neregulilor, administratorul firmei, impreuna cu sotia sa, Anca Elena Alexandrescu, au decis sa remita sume de bani presedintelui Agentiei.

Astfel, in zilele de 10 septembrie, respectiv 21 septembrie 2010, Daniel Boda a primit suma totala de 5.000 de euro de la Sandel Alexandrescu, prin intermediul sotiei acestuia, pentru a aproba efectuarea unei noi inspectii la sediul societatii, prin care sa se constate, in mod nereal, remedierea deficientelor, ulterior sa fie ridicata masura suspendarii activitatii societatii mentionate si sa fie restituita autorizatia de functionare. Banii au fost pusi la dispozitie cu sprijinul consilierului juridic Raluca Eugenia Neagoe.

Pe 23 septembrie 2010, dupa efectuarea unei noi inspectii la sediul societatii, menite sa constate remedierea deficientelor, Alexandru Dumitrescu, in calitate de inspector in cadrul ANMDM, a intocmit un raport in care a mentionat, in mod nereal, ca deficientele majore identificate in cursul inspectiei inopinate din 8 septembrie 2010 au fost remediate.

De altfel, pe 4 octombrie 2010, inspectorul a primit de la administratorul societatii, prin intermediul unei alte persoane, 2.000 de lei, in baza unei intelegeri prealabile survenite in perioada desfasurarii controlului. Ulterior, pe baza raportului favorabil intocmit de inspector, presedintele ANMDM, Daniel Boda, a restituit autorizatia de functionare societatii Ioana Med Farm SRL.

Fiind audiati in calitate de martor, soferul si contabila firmei au facut afirmatii mincinoase ori nu au spus tot ce stiu referitor la imprejurarile relevante asupra carora au fost intrebati de procurori, mentinandu-si aceeasi atitudine chiar si dupa prezentarea materialului de urmarire penala.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Arges.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului, trimis in judecata pentru mita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *