Adrian Popescu

Premierul Ungureanu a mintit: 80% din banii de la fondul de rezerva au mers la primariile Puterii

Aproximativ 80% din banii alocati de premierul Mihai Razvan Ungureanu din Fondul de rezerva al Guvernului au mers la primariile conduse de membrii ai partidelor aflate la Putere: PDL, UDMR si UNPR. In urma cu cateva zile, M.R.U. declara senin ca cele 650 milioane de lei nu au fost impartite pe criterii politice la 1.697 administratii locale (primarii si consilii judetene), ci s-au luat in calcul proiecte in derulare si achitarea arieratelor, ceea ce nu este adevarat.

Astfel, din cele 16 consilii judetene care au primit bani, zece sunt conduse de membrii ai PDL (Arad-2 milioane lei, Bistrita Nasaud-2 milioane lei, Botosani-2 milioane lei, Cluj-2 milioane lei, Dambovita-10 milioane lei, Maramures-1 milion lei, Tulcea-2 milioane lei, Mehedinti-2 milioane lei, Timis-2 milioane lei, Neamt-1,9 milioane lei), patru sunt de la UDMR (Covasna-4,8 milioane lei, Harghita-6,4 milioane lei, Mures-5,6 milioane lei, Satu Mare- 6,4 milioane lei), unul de la UNPR (Iasi-1 milion lei) si unul de la PNL (Bihor-2 milioane lei).

In cazul consiliilor, ies in evidenta cele dominate de UDMR, care au primit sume mult mai mari decat restul.

Situatia este si mai clara in ceea ce priveste resedintele de judet.

Din 20 municipii, 12 sunt conduse de primari de la PDL (Alba Iulia – 2 milioane lei, Botosani-1,9 milioane lei, Brasov-2 milioane lei, Cluj-Napoca-2 milioane lei, Targoviste-2 milioane lei, Drobeta Turnu Severin-2,5 milioane lei, Targu Mures-2 milioane lei, Piatra Neamt-3,7 milioane lei, Ploiesti-1,7 milioane lei, Tulcea -2 milioane lei, Ramnicu Vâlcea-2 milioane lei, Suceava-550.000 lei), trei de la UNPR (Calarasi-4,1 milioane lei, Craiova-3,5 mil, Deva-3,5 milioane lei) si trei de la UDMR (Sfantu Gheorghe-3,3 mil, Miercurea Ciuc-240.000 lei, Satu Mare-560.000 lei).

Partidele din afara arcului guvernamental se pot “mandri” cu Sibiul (2 mil. lei), unde primar este Klaus Johannis (Forumul Democrat al Germanilor din Romania) si Oradea (PNL), cu suma modica de 40.000 lei.

La nivelul Bucurestiului, au primit bani sectorul 2 (Nicolae Ontanu, UNPR, 6 milioane lei), sectorul 2 (Liviu Negoita, PDL, 2,3 milioane lei), sectorul 5 (Marian Vanghelie, PSD, 2,8 milioane lei) si sectorul 6 (Cristian Poteras, PDL, 2 milioane lei).

Statistica favorabila partidelor de la guvernare este atestata si in comunele si orasele mai mici.

In judetul Mures, 55 de primarii din cele 66 din care au primit bani din Fondul de rezerva al Guvernului sunt conduse de primari UDMR si PDL.

La Timis, din 60 de primarii beneficiare ale ajutorului guvernamental, 45 dintre acestea sunt conduse de edili de la PDL, cate cinci de reprezentanti ai UDMR si PNL, doua de primari de la PSD si cate una de la Uniunea Bulgarilor din Banat, PNG si un independent.

In Bihor, un număr 63 de primarii au primit bani din Fondul de rezerva al Guvernului: 29 sunt conduse de edili PDL, 25 au primari UDMR, cinci au primari PNL, trei au edili PSD si una este condusa de un reprezentant al PC.

Primaria Oradea, condusa de Ilie Bolojan (PNL), a primit, spuneam, doar 40.000 de lei, respectiv de zece ori mai putin decat fondurile unor comune conduse de primari democrat-liberali precum Balc, Cabesti sau Tarcaia.

Vedeti aici lista completa cu primariile care au luat bani de la Guvern in apropierea campaniei electorale.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Premierul Ungureanu a mintit: 80% din banii de la fondul de rezerva au mers la primariile Puterii

 1. Mihai M

  A avut dreptate coalitia guvernamentala cand au zis ca alegerile decalate costa mai mult; deja ne costa cu 650 milioane de lei mai mult si nici nu suntem la jumatatea drumului electoral.

  Reply
 2. Nick Sava

  Nu am inteles, de ce „s-au luat in calcul proiecte in derulare si achitarea arieratelor, ceea ce nu este adevarat.” Ati verificat, macar prin sondaj, ce arierate au primariile/consiile care au primit bani? Cite din ele au proiecte incepute? Cine e de vina ca in foarte multe locuri primarii „din afara arcului puterii” au fost niste loaze, stind fara proiecte – sau avind proiecte blocate datorita jocurilor dintre clienti? Stiut este ca absorbtia banilor europeni este blocata tocmai datorita activitatii proaste a puterilor locale (80%)! Deci, demobnstrati cu date afirmatia ca „Premierul Ungureanu a mintit”, nu doar dupa lista primarilor care au primit bani! Sunt foarte nerabdator ca Ponta sa faca plingere penmala impotriva Guvernului :-) Dvs nu?

  Reply
 3. Mihai M

  Sondajul ce a stat la baza articolului sufera de un defect serios: nu a facut dovada ca in majoritate covarsitoare primarii si primariile de la opozitie sunt niste loaze. Ah, pardon, dovada asta trebuia sa fie adusa de catre militantul politic din Canada.

  Reply
 4. unu

  @Nick Sava:
  In general, cand cineva face o afirmatie, este datoria lui sa aduca dovezi. In cazul de fata afirmatia a fost facuta de MRU: a dat bani pe criterii administrative. El este cel care trebuie sa aduca dovezi, nu cei care spun ca nu este adevarat. Intreaba-l pe MRU, ca doar a facut logica in anul intai de facultate.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *