Adrian Popescu

Premierul Tudose reaprinde scandalul Roșia Montana: „Retragem dosarul de la UNESCO. Acolo sunt zăcămintele noastre”

Premierul Mihai Tudose a confirmat temerile senatorului Mihai Goțiu, care-l acuza că vrea să facă blat cu Gabriel Resources pe tema Roșia Montana. Tudose a declarat marți că guvernul său va încerca să retragă dosarul Roșia Montana de la UNESCO pentru a putea exploata zăcămintele de acolo.

Anunțul premierului a declanșat un val de critici pe rețelele de socializare, fiind deja anunțate proteste la București și Cluj-Napoca.

Mihai Goțiu: Se confirmă actualii guvernanți se pregătesc să facă blat în dosarul Roșia Montana

”Guvernul României pregătește retragerea Dosarului Roșia Montană de la UNESCO. Punctul de vedere al reprezentanților Ministerului Culturii, prezentat astăzi de presă, arată că cei care l-au redactat nu cunosc legile României și ce reprezintă UNESCO. De asemenea, se confirmă că actualii guvernanți se pregătesc să facă blat în litigiul de la Washington, pentru a nu se afla adevărul despre modul în care Gabriel Resources a cheltuit sute de milioane de dolari în România cu politicienii, experții, jurnaliștii și agențiile de publicitate și PR care au susținut proiectul minier”, a declarat, la rândul său, senatorul USR Mihai Goțiu.

Reacția vine după ce într-un articol publicat în ediția online a ziarului ”Adevărul” se prezintă un punct de vedere semnat de o consilieră din minister, în care se pretinde că asumarea depunerii dosarului Roșia Montană la UNESCO de către fostul ministru al Culturii Corina Șuteu ar afecta șansele României în arbitrajul de la Washington, în care compania Gabriel Resources solicită despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari. ”E o minciună și o dezinformare grosolană. Includerea în Lista Patrimoniului Universal ar reprezenta recunoașterea internațională, la cel mai înalt nivel posibil, a valorii excepționale a patrimoniului cultural și natural de la Roșia Montană. O asemenea recunoaștere ar fi o oportunitate uriașă, o șansă fantastică pentru dezvoltarea sustenabilă a comunităților locale din toți Munții Apuseni și orașe din apropiere, ca Abrud, Câmpeni, Baia de Arieș, Zlatna, Brad, Alba Iulia, Teiuș ori Aiud. Ce nu se spune însă în acest punct de vedere e că Roșia Montană se bucură de protecție, indiferent de includerea sau neincluderea ei în UNESCO. În timpul mandatului de ministru al Culturii al senatorului USR Vlad Alexandrescu situl de la Roșia Montană a fost inclus, în integralitate, pe Lista Monumentelor Istorice din România și a fost înscris în Lista indicativă UNESCO. În acest sens, atât Legea privind protejarea monumentelor istorice nr. 422/2001  (art. 10 și 11), cât și Legea Minelor nr. 85/2003 (art. 11) arată cât se poate de clar că activitățile miniere distructive pe terenurile pe care se află asemenea monumente este interzisă”, a explicat Mihai Goțiu.

Conform senatorului USR, punctul de vedere redactat de reprezentanții Ministerului Culturii și ”scurgerea” lui către presă face parte dintr-o strategie ce comunicare prin care, prin manipulări grosolane, se încearcă inducerea ideii că România ar risca să plătească daune de miliarde de dolari din cauza celor care luptă pentru salvarea Roșiei Montane și respectarea drepturilor localnicilor. ”Dacă se va plăti fie și doar un cent despăgubire către Gabriel Resources, acest lucru se va datora în exclusivitate tuturor celor care, într-un fel sau altul, s-au înfruptat din sutele de milioane de dolari pe care compania i-a cheltuit în România. Teama că lista cu toți acești profitori ar deveni publică este motivul pentru care actuala Putere face, în continuare, jocurile companiei. Nu cred că e vreo coincidență că un astfel punct de vedere e redactat cu puține zile înaintea vizitei reprezentanților UNESCO în România, ori că un proiect de modificare a Legii Minelor, asemănător cu cel care a scos oamenii în stradă în toamna lui 2013, se află în lucru la Guvern și e așteptat la Parlament”, a mai spus Mihai Goțiu.

“Înscrierea în Lista indicativă UNESCO a fost primul pas procedural în vederea includerii în Patrimoniul Mondial și a constituit momentul inițial al unui proces de cercetare aplicată, evaluare și instituire a unor mecanisme eficiente de gestiune pe termen lung”, a declarat senatorul USR Vlad Alexandrescu. “Prin procesul de evaluare și activare a peisajului cultural minier Roșia Montană este firesc să se urmărească atât recunoașterea largă și protejarea valorii sale universale, cât și inițierea unui program integrat de dezvoltare a localității și a zonei înconjurătoare, pe baza patrimoniului cultural și natural, și de susținere a comunității locale. În acest sens, Guvernul României ar trebui să inițieze un program de acțiuni, prin utilizarea diferitelor fonduri europene și naționale existente, pentru domeniile dezvoltare socio-economică, dezvoltare rurală, infrastructură, dar și educație și formare. Acest program ar trebui să fie fundamentat pe principiile dezvoltării durabile și ale economiei verzi”, a adăugat Vlad Alexandrescu.

În urmă cu o săptămână, senatorul USR Mihai Goțiu i-a trimis o interpelare premierului Mihai Tudose în care i-a solicitat să confirme sau să infirme faptul că ar fi primit o scrisoare din partea uneia dintre firmele de avocatură care reprezintă România la Curtea de Arbitraj de la Washington, în care s-ar recomanda retragerea din litigiu și avizarea proiectului minier de la Roșia Montană.

Tudose: Vom încerca să retragem dosarul de la UNESCO

Premierul Mihai Tudose a declarat marti ca nu crede ca statul roman va pierde in procesul cu Gabriel Resources, care cere despagubiri de 4,4 miliarde dolari pentru nedemararea proiectului exploatarii aurifere de la Rosia Montana si a acuzat Guvernul Ciolos ca in ultimele zile de mandat a inaintat actele necesare catre UNESCO pentru a declara toata zona arie protejata natural, motiv pentru care nu se vor mai putea face exploatari de zacaminte acolo in cazul in care UNESCO va finaliza procedura de declarare ca arie protejata natural, potrivit news.ro.

„Eu nu cred ca vom pierde (procesul cu Gariel Resources – n. red.) (…) Ei invoca foarte multe investitii facute, dar investitiile le-au facut in: salvam patrimoniul de acolo, au mai facut o biserica, au platit niste oameni. Ei au tras acum linie, au adunat toate acele cheltuieli si au zis: uite cat am investit noi. Stai putin ca tu ai spus ca investesti in mailing, in sapat dupa aur, nu in spoturi la TV, nu in drumuri, nu in muzee (…) Una e sa sapi si alta e sa-ti dam voie sa faci orice. Ei, chiar orice nu merge”, a declarat Mihai Tudose la Romania TV.

Tudose a spus ca fostul premier Dacian Ciolos ar trebui sa dea explicatii cu privire la decizia de a cere la UNESCO declararea zonei Rosia Montana ca arie protejata natural.

„Poate il intrebati si pe domnul Ciolos de ce in ianuarie, inainte sa plece, in ultimele zile, toata zona a declarat-o arie protejata natural si a trimis hartiile pe la UNESCO. Adica nu mai sapi o gropita acolo nici sa sapi dupa rame, ca e arie protejata, lucru care probabil ca va conta la acel arbitraj. De ce a facut-o nu stiu, dar probabil ca va trebui sa raspunda dansul (…) El era seful la tribul acela de tehnocrati, ala destept care ne tot da lecti acum. Sa spuna ca habar nu a avut, lucru pe care tind sa il cred, pentru ca nu prea stia ce se intampla pe acolo, dar intrebam atunci pe celebrul ministru al Mediului (…) Pe 4 ianuarie, in guvernarea ingrozitor de foarte tehnocrata s-a intamplat acest lucru. Era inca guvernul Ciolos pe aici prin cladire”, a mai spus seful Executivului.

El a sustinut ca ca Romania nu va mai putea exploata resursele minerale de la Rosia Montana daca aceasta zona va fi declarata arie protejata, precizand ca anularea la UNESCO a procedurii initiate de catre Guvernul Ciolos este greu de realizat.

„E greu pana te accepta, dar dupa ce te-au acceptat, e aproape imposibil sa te retragi. Vom incerca sa retragem, sa scriem ca nu ne mai mentinem punctul de vedere, punandu-ne intr-o situatie absolut ciudata fata de organele internationale de profil. Daca lucrurile raman definitive, s-a inchis. Acolo sunt zacamintele noastre. Putea sa o declare protejata pe la noi prin casa, iar noi o protejam, noi o deprotejam – puteam sa spunem ca acolo traieste ultima specie de libelula si apoi constatam ca libelula nu mai e si nu a lasat mostenitori. Nu cred in coincidente”, a conchis Tudose.

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Premierul Tudose reaprinde scandalul Roșia Montana: „Retragem dosarul de la UNESCO. Acolo sunt zăcămintele noastre”

 1. I.L.

  Nu sunt, bîăi nea Tudosi di la Brăilî, zăcămintele voastre! Sunt și ale noastre și nici măcar nu sunt zăcăminte, ci elemente ale patrimoniului mondial. Deci sunt și ale oricărui japonez cu aparat foto care vine cu nevasta pensionară să se uite la mineritul romanilor și la un peisaj pe care el îl vede eventua prin filme și să-ți lase în țară echivalentul a 2-3 uncii de aur pur, ca preț pentru asta. Și ale altor câteva sute de mii ca el în următorii ani, dacă voi ați fi deștepți!
  Pune dumneata mâna, dle prim-ministru, și exploatează în justiție zăcămintele de rahat conexe subiectului Roșia Montană băgate sub preș de colegii de partid ai domniei tale !!!

  Reply
 2. MIB

  Pai de ce nu ati votat contra cabinetului Ciolos, ca sa guvernati pe fata cu Ponta pana la alegeri? Ca oricum l-ati parazitat cu specimene care nici nu stiau ce-i ala technocrat – probabil de aceea Tudose adauga la „tehnocrata” adjectivele „foarte” (discutabil) si „ingrozitor” (de acord, cu cartitele USL lasate la datorie). Parca vad ca infiinteaza si o comisie parlamentara, sau un caz penal, ca-n cazul lui Dacian Ciolos s-ar retrage imunitatea cu voturi la vedere, fara mir si lacrimi de crocodil. Sa se bata in piept cu „zacamintele noastre” cand va avea coloana vertebrala se renegocieze redeventele din prezent, ca deocamdata sunt mai mult zacamintele firmelor si spagile partidelor. Poate ca intr-o alta epoca exploatarea aurului la RM ar fi in avantajul Romaniei. Deocamdata, cu cei care se cred Romania, nu este.

  Reply
  • gheorghe

   Gestionarea deseurilor, inclusiv a celor toxice de genul cianurilor cu care ne-ar procopsi eventuala exploatare a zacamintelor de la Rosia Montana, este unul din capitolele cele mai deficitare ale politicii Romaniei in domeniul mediului inconjurator. Pana acum nu am dovedit ca stim si vrem sa le gestionam bine. Un scandal pe aceasta tema, cu consecinte grave asupra populatiei, a avut loc de altfel chiar zilele trecute. Guvernul Tudose pare gata sa accepte riscul contaminarii grave cu cianuri a zonei Apusenilor de dragul catorva dolari dupa care alearga cu disperare. Nu Romania va fi principalul beneficiar al unei exploatari miniere; tara noastra se va alege mai ales cu cianurile, care risca sa desfigureze zona pe secole de acum inainte.

   Reply
 3. M. G.

  Distrugerea mediului si a peisajului sunt crime. Tarile dezvoltate azi au facut-o in trecut si acum regreta si investesc miliarde de euro in incercarea de a readuce natura la starea initiala. Noi trebuie sa invatam din experienta lor si sa nu repetam greselile lor. Clasarea Rosiei Montane este o sansa de a salva ce se mai poate din natura, din istoria si din umanitatea acelui loc. De aceea, procesul de continuare a clasarii in patrimoniu universal trebuie sa continue. Clasarea in lista monumentelor istorice cf. Legii 422 este fragila. Domnul Tudose stie acest lucru si de aceea prefera sa ramana clasat numai cf. legislatiei interne ca in interior noi clasam si tot noi declasam. Voi semna orice lista care cere guvernului sa continue procesul de clasare in patrimoniu universal al Rosiei Montane. Voi semna orice lista care cere oricui sa ocroteasca cadrul natural al acestei tari. Exploatarile miniere sa se faca numai prin metode clasice pe baza de galerii, acolo unde este cazul, cu respectarea tuturor normelor actuale de mediu.

  Reply
 4. Dumitru

  In problema asta il sustin 100% pe Gotiu. Pacat ca si-a pierdut capital electoral pe alte tampenii, si pacat ca USR si-a pierdut energia pe circul ala cu familia.

  Reply
 5. Marius Skolka

  Poate ar trebui ca acest personaj de trista figura sa dea explicatii cum de ceea ce face parca e facut in ciuda bunului simt si intr-o preaplecata caciuleala fata de alti penali ai PSD-PNL. Practic, de cand o persoana penala – ca asta e, un plagiator dovedit – are pretentia ca niste specialisti au stopat un infractor de mediu cu acte in regula? Gabriel Resources…ar trebui sa le fi rusine ca s-au incurcat cu asa personaj, si, cand colo, ce sa vezi? Retragem Rosia Montana din patrimoniul UNSECO? Probabil ca astfel de personaje isi inchipuie ca pot duce tara i derzizoriu si faptul ca am ajuns de pomina cu partidul care si-a demis propriu guvern nu ne ajunge. Ti se face sila si lehamite ca roman ca te conduc niste oameni de „calitatea” asta, si te intrebi de unde naiba tot apar? Ca e din rau in mai rau.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *