Adrian Popescu

Premierul a fost lasat in offside de serviciile secrete De ce nu a fost informat M.R.Ungureanu despre coruptia unui secretar de stat?

Serviciile secrete au obligatia sa atentioneze autoritatile atunci cand au informatii despre coruperea unui inalt demnitar. Cu toate acestea, noul premier Mihai Razvan Ungureanu a fost suprins sa afle ca secretarul de stat George Costin, seful Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor, a fost retinut de procurorii DNA pentru luare de mita.

Presedintele si primul ministru sunt primii oameni din stat care primesc rapoarte de la serviciile secrete cu privire la zonele vulnerabile pentru coruptie.

Abia dupa ce procurorii l-au retinut pe George Costin, premierul a dispus eliberarea acestuia din functia de secretar de stat.

George Costin este acuzat ca, in calitate de presedinte al Asociatiei Decembrie 1989 Metrou Romania, impreuna cu mai multe persoane, intre care Mihai Bolocan si Serafim Cotenescu (presedintele unei asociatii de revolutionari din Campulung Muscel), a constituit si condus in perioada 2009 – 2011 un grup infractional organizat care viza obtinerea de beneficii financiare.

Practic acestia au perceput o taxa celor care depuneau cereri pentru preschimbarea certificatelor de revolutionar.

Persoanele respective au fost obligate sa incheie contracte de reprezentare, in baza carora plateau asociatiei diverse sume de bani.

Asociatia condusa de George Costin a obtinut astfel suma de 9.453.390 de lei, din care 2.470.000 de lei au fost virati in conturile personale ale lui George Costin.

Fostul secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor George Costin şi cei doi membri ai Asociaţiei „Decembrie 1989 Metrou România”, Mihai Bolocan şi Serafim Cotenescu, au fost arestaţi preventiv, marţi dupa-amiaza pentru 29 de zile, de magistraţii Tribunalului Argeş. Decizia instanţei nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Piteşti, potrivit MEDIAFAX. Cei trei au fost prezenţi în sala de judecată, fiind duşi apoi sub escortă în arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, George Costin, care la momentul producerii faptelor era preşedinte al Asociaţiei „Decembrie 1989 Metrou România”, iar ulterior a fost secretar de stat la Secretariatul de stat pentru problemele
revoluţionarilor din decembrie 1989, este cercetat pentru infracţiunile de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine de bani sau de foloase necuvenite, în formă continuată, spălare a banilor, în formă continuată şi constituire a unui grup infracţional organizat.

Alături de Costin în acest dosar sunt cercetaţi şi Mihai Bolocan, membru al aceleiaşi asociaţii de revoluţionari, pentru infracţiunile de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine de bani sau de foloase necuvenite, în formă
continuată, spălare a banilor, în formă continuată şi constituire a unui grup infracţional organizat şi Serafim Cotenescu, de asemenea membru al Asociaţiei „Decembrie 1989 Metrou România”, pentru infracţiunile de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine de bani sau de foloase necuvenite, în formă continuată şi constituire a unui grup infracţional
organizat.

Conform DNA, în calitate de preşedinte al Asociaţiei „Decembrie 1989 Metrou România” George Costin, împreună cu mai multe persoane, între care Bolocan şi Cotenescu, au constituit şi condus, în perioada 2009 – 2011, un grup infracţional organizat
care viza obţinerea de beneficii financiare. Grupul infracţional a fost organizat în perioada în care persoanele care aveau certificate de revoluţionar în baza Legii 42/1990 au formulat cereri pentru preschimbarea acestor acte şi pentru obţinerea adeverinţei în baza căreia ar i urmat să beneficieze de indemnizaţiile conferite de Legea 341/2004.

În calitate de preşedinte al Asociaţiei „Decembrie 1989 Metrou România”, George Costin şi-a exercitat influenţa şi autoritatea asupra persoanelor îndreptăţite să preschimbe certificatele de revoluţionar, pentru a obţine pentru sine ori pentru altul sume de bani şi foloase necuvenite, menţionează procurorii DNA.

Astfel, Costin, în calitatea sa de preşedinte al asociaţiei, le-a impus membrilor să facă demersurile de preschimbare numai prin asociaţie şi nu în nume personal, prin Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989, avertizându-i că, în caz contrar, vor fi excluşi din asociaţie. În acest fel, persoanele îndreptăţite să beneficieze de indemnizaţii au fost determinate să încheie contracte de reprezentare prin care erau obligate, după obţinerea drepturilor legale, să plătească asociaţiei anumite sume de bani şi anume: 12.000 lei şi 5% din suma totală încasată sau 15% din suma totală încasată cu titlu de indemnizaţie reparatorie începând cu anul 2004. În baza contractelor de reprezentare s-a constatat că a fost obţinută suma totală de 9.453.390 de lei, din care 2.470.000 de lei au fost viraţi în conturile lui George Costin.

„Pentru a disimula adevărata natură a provenienţei sumelor de bani, au fost încheiate 54 contracte de împrumut fictive semnate de George Costin, ca reprezentant al Aociaţiei Decembrie 1989 Metrou România, prin care ar fi fost dată cu împrumut suma totală de 5.500.000 lei unor membri revoluţionari, clauzele din contractele de împrumut fiind vădit neconforme cu realitatea, întrucât majoritatea persoanelor care au semnat contractele îşi primiseră deja drepturile în baza Legii nr.341/2004”, precizează procurorii DNA. Printre beneficiarii contractelor de împrumut au fost persoane din conducerea Asociaţiei „Decembrie 1989 Metrou România”, printre aceştia aflându-se şi Mihai Bolocan.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Premierul a fost lasat in offside de serviciile secrete De ce nu a fost informat M.R.Ungureanu despre coruptia unui secretar de stat?

 1. Sile

  Nu prea cred ca d-l Ungureanu nu stia ce hram poarta respectivul secretar de stat.Dar nu le poate face pe toate deodata. NU e rau totusi ca ati scris totus acest articol. Sa se vada ca existati si va luati menirea in serios. O zi buna !

  Reply
 2. petru

  ce pare ciudat este ca de cativa ani se tot vorbeste de traficul cu certificate de revolutionar si nimeni nu a intrat in ei pana acum. ar trebui luate la purecat toate dosarele asa-zisilor luptatori ai Revolutiei. Pai au aparut revolutionari si in orase mici, unde nu s-a tras un foc de arma.

  Reply
 3. Nick Sava

  Cam asta aveam si eu de spus: de unde stiti ca Ungureanu nu fusese informat despre cazul Costin. Credeti ca a aflat de la TV? E foarte pposibil ca el sa fi stiut inca din timpul anchetei. Si tocmai de aceea nu l-a demis pina cind DNA nu l-a arestat. Daca o facea fara probe, fara ca ancheta sa fi fost finalizata, ar fi fost acuzat de abuz in serviciu. De fapt, cred ca nu este mult diferit de cazul Apostu la Cluj: Boc stia, dar si-a tinut gura pina l-au arestat. Si asa mi se pare NORMAL! Ce ar trebui sa faca Ungureanu, sa mearga pe la televiziuni, ca Antonescu, sa spuna tot ce stie? Ce mai cerceteaza securitatea, DNA-ul – sa puna sare pe coada pungasilor? Daca se vor aduna probe, cred ca vor urma in curind Duta, Blejnar s.a.

  Reply
 4. LEVITCHI MIHAILL

  Cred ca problema se pune gresit:ca,daca a fos sau nu informat?,daca a stiut sau nu?MRU le stie pe toate si pe toate la randul lor le v-a luat la puricat si v-a avea realizari deosebite,cu subiect si predicat.Din acest punct de vedere,MRU nu trebuie sa dea raportul nimanui.Sa lucreze obiectiv si sa dea de lucru si materie prima DNA-ului,ANI-ului si justitiei si,sa fie cu ochii pe ele.

  Reply
 5. aura

  @Nick Sava: si pina se misca DNA sa adune probe, functionarii publici corupti si incompetenti sa faca gauri in continuare la buget, nu-i asa? ce sa-i faci, nu exista si un DNAI – directie nationala antiincompetenta, de asta Boc, MRU si alti decidenti nu au cum sa-i elimine din sistemul public pe subalternii incompetenti sub a caror conducere institutia publica merge din rau in mai rau.
  In tarile civilizate nu e nevoie de dovezi juridice pentru a demite un sef al fiscului cu o vila achizitionata dubios sau de un sef al casei de sanatate care are pierderi de sute de milioane de euro in gestiune.
  O discutie scurta in biroul ministrului sau al premierului ar trebui sa fie de ajuns pentru niste demisii de „onoare”.
  Asa procedeaza un guvern care se respecta, tine la reputatia sa si isi doreste increderea opiniei publice.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *